• A demencia típusai és a várható életkilátások

    Szerző: WEBBeteg - Cs.K. fordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    A téma cikkei

    10/1 Mi a demencia?
    10/2 A demencia kiváltó okai 
    10/3 Demenciára utaló tünetek
    10/4 Demencia gyanú - Kivizsgálás és diagnózis
    10/5 Demencia típusok, várható életkilátások
    10/6 A demencia stádiumai
    10/7 A demencia kezelése
    10/8 A demencia megelőzéséről
    10/9 Szellemi leépülés és életmód
    10/10 Tanácsok demens betegek gondozásához

    Alzheimer-kór

    A leggyakoribb és talán legismertebb demencia forma. A primer demenciák közé tartozik, azaz nincs kiváltó betegség a hátterében, és sajnos ezesetben a sejtpusztulás pontos oka nem tisztázható. A beteg életében kizárásos alapon diagnosztizálható, miután koponya CT vagy MR vizsgálattal kizárták az agyérbetegséget és egyéb kórképeket. A betegség kezdetében ezek a vizsgálatok nem mutatnak eltérést, később bizonyos agyi területeken alakul ki agysorvadás.

    Korai tünetek: a rövidtávú memória zavara, gyenge ítélőképesség, a megfelelő szavak megtalálásának nehézsége.

    A betegség fejlődése: az Alzheimer-kór általában a korai szakaszból a középső szakaszba 2-4 év alatt jut. A középső szakaszban a kognitív képességek tovább romlanak és a demenciára jellemző viselkedésbeli és pszichológiai tünetek is kialakulhatnak, melyek különösen nagy kihívást jelenthetnek mind a beteg, mind a gondozó számára.

    Prognózis: a várható élettartam általában a diagnózist követően 8-10 év, bár vannak néhányan, akik 20 évet is élnek. 

    Bővebben Az Alzheimer-kórról részletesen

    Vaszkuláris demencia

    Korai tünetek: gyakori korai tünetek közé tartozik a megfelelő szó megtalálásának nehézsége, a memóriazavar, bizonyos dolgok végrehajtásának nehézsége és a hallott információk feldolgozásának lassulása. Vaszkuláris demencia az agyi vérellátás valamilyen zavara miatt alakul ki. Ez lehet stroke vagy olyan nem ismert, nem diagnosztizált érbetegség, mely hatására károsodik egy-egy agyterület vérellátása (például fehérállomány elváltozások vagy érszűkület).

    A betegség fejlődése: a vaszkuláris demenciára általában a fokozatos leépüléssel járó Alzheimer-kórral ellentétben lépcsőzetes, nagyobb léptékű előrehaladás jellemző. Ez azt jelenti, hogy a beteg állapota a kezdeti tünetek után még jó ideig stabil marad, majd egy érezhető visszaesés következik be, mely szintén hosszabb ideig tart a következő visszaesésig. Az ítélőképesség és személyiség változása kisebb mértékű, ám a memória- és tájékozódási zavar (térben és időben is) jellemző.

    Prognózis: a vaszkuláris demencia prognózisa nagymértékben változó, attól függően, hogy mekkora kár keletkezett az agyban, illetve jelentkezik-e újabb stroke vagy TIA.

    Olvasson tovább Itt írtunk részletesen a vaszkuláris demenciáról

    Hirdetés

    Lewy-testes demencia

    Korai tünetek: a Lewy-testes demenciára a testi és a szellemi változások egyaránt jellemzőek. A merevség, izomgyengeség, nehézkes mozgás, valamint a döntéshozatali nehézség mellett memória- és figyelemzavar is megfigyelhető. A Lewy-testes demenciában a szellemi tünetek a testi tünetek előtt, vagy azzal egy időben, esetleg kevesebb, mint egy évvel a testi tünetek után jelentkeznek.

    A betegség fejlődése: a Lewy-testes demencia nagyon változó, akár egyik napról a másikra is jelentősen romolhat.

    Prognózis: a várható élettartam sok tényezőtől függ, de a becslések szerint a diagnózist követően 8 év.

    Wernicke-Korsakoff szindróma - a túlzott alkoholfogyasztáshoz társuló demencia

    Korai tünetek: a Wernicke enkefalopátiának is nevezett kórkép viszonylag hirtelen kialakuló állapot, melyet többek között zavartság, a látászavar, csökkent mentális éberség és lábremegés jellemez. A betegség kialakulása gyakran a túlzott alkoholfogyasztáshoz köthető, és azonnali kórházi kezelést igényel. A terápia általában nagydózisú tiamin (B1-vitamin) adagolást foglal magába. A Korsakoff-szindróma inkább krónikus állapot, melyre a memóriakárosodás, fantáziálás (a beteg a hiányos emlékeit a fantáziája által szült elemekkel egészíti ki) és hallucinálás jellemző.

    A betegség fejlődése: ha mielőbb kezelik, lehetséges a Wernicke enkefalopátia visszafordítása, ugyanakkor a Korsakoff-szindróma tünetei folytatódhatnak.

    Prognózis: az átlagos várható élettartam a Wenicke-Korsakoff szindróma estén jelentősen változó. Absztinenciát követően egyeseknél a betegségnek nincs hatása, míg másoknál drámaian lerövidíti az életet.

    Frontotemporális demencia (Pick-kór)

    Korai tünetek: a Pick-betegség olyan típusú demencia, mely általában a fiatalabbakat érinti gyakrabban. A korai időszakban a memória még nem érintett, csak a személyiség és a viselkedés változása figyelmeztet a betegségre. Úgy tűnhet, a beteg nem törődik másokkal és gátlástalanul viselkedik.

    A betegség fejlődése: a betegség előrehaladtával csökkennek a kommunikációs készségek (a kifejezőkészség és a megértés is), valamint a memória és a fizikai készségek.

    Prognózis: a betegség típusától függően a várható élettartam a diagnózist követően 2-20 év.

    HIV vagy AIDS demencia

    Korai tünetek: a HIV-fertőzéssel kapcsolatos demencia esetén a betegnek gyakran vannak koncentrációs és figyelési nehézségei, memóriazavara. Emellett a személyiségben és a viselkedésben is jelentkezhetnek változások.

    A betegség fejlődése: a betegség előrehaladásával a fizikai képességek is hanyatlani kezdenek. Nehézséget okozhat a séta és a szem-kéz koordináció is.

    Prognózis: a várható élettartam attól függően változó, hogyan hat a szervezet a kezelésre, mint például a rendkívül aktív antiretrovirális terápiára (HAART).

    Kevert demencia

    Korai tünetek: a korai tünetek nagyon hasonlítanak az Alzheimer-kór korai tüneteire. Tipikusan ide tartoznak az új információk, készségek elsajátítási nehézsége, a rövidtávú emlékezet romlása, a napok és idő meghatározásának zavara és a megfelelő szó megtalálásának nehézsége.

    A kevert demenciát gyakran tévesen csak egy típusú demenciaként diagnosztizálják, pedig általában az Alzheimer-kór, a vaszkuláris demencia és a Lewy-testes demencia kombinációjáról van szó.

    A betegség fejlődése: az agyműködés tovább romlik, nehézséget okoznak a mindennapi fizikai tevékenységek, és a kognitív készségek is tovább romlanak.

    Prognózis: a diagnózis felállítását követő várható élettartam meghatározása nehéz, mivel a diagnózis is szórványos. Ugyanakkor a kutatók becslése szerint a prognózis a kevert demencia esetén rövidebb, mint egyetlen demencia típus esetén (pl. Alzheimer-kór), mivel további tényezők is befolyásolják az agy működését.

    Krónikus traumás enkefalopátia vagy agysérülés

    Korai tünetek: az agysérülés tünetei közé tartoznak az eszméletvesztés, emlékezetkiesés, személyiség- és viselkedésváltozások, valamint a lassú, akadozó beszéd.

    A betegség fejlődése: bár az egyszerű agyrázkódás tüneti gyakran átmenetiek, és megfelelő kezeléssel gyógyíthatóak, a krónikus traumás enkefalopátia általában idővel, ismételt fejsérülések hatására alakul ki, és nem visszafordítható. A későbbi tünetek közé tartoznak a döntéshozatali képesség romlása, az agresszivitás, a csökkent motoros funkciók és a hatékony kommunikáció képtelensége.

    Prognózis: a várható  élettartam a sérülések súlyosságának függvényében változik.

     

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, www.verywell.com
    LektoráltaDr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

    Módosítva: 2018.11.01 11:25, Megjelenés: 2018.07.31 16:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül?

    Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal.

    Aktív társasági élet lehet a demencia egyik ellenszere

    A szellemi hanyatlás, vagyis a demencia a társadalmak öregedésével egyre nagyobb problémát jelent világszerte. A demenciában szenvedő idős emberek ellátása nemcsak társadalmi szinten jelent jelentős terhet, hanem az egyes családok számára is komoly problémát okozhat az ilyen betegek ellátása.

    Útmutató a demens betegek viselkedésbeli változásaihoz

    Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.

    Mi a demencia?

    A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

    Demencia: otthoni ápolás vagy intézményben történő elhelyezés?

    Egy idős családtag ápolása sok időt, energiát és anyagi ráfordítást követelhet a hozzátartozóktól, ami gyakran kellemetlen feladatok elvégzésével is járhat. Több kutatás is kimutatta azonban, hogy a demens betegek ápolása jóval nagyobb stresszforrást jelenthet, mint az egyéb betegségben szenvedő vagy a kizárólag fizikailag korlátozott betegek ellátása.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.