• A demencia típusai és a várható életkilátások

    Szerző: WEBBeteg - Cs.K. fordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    A téma cikkei

    10/1 Mi a demencia?
    10/2 A demencia kiváltó okai 
    10/3 Demenciára utaló tünetek
    10/4 Demencia gyanú - Kivizsgálás és diagnózis
    10/5 Demencia típusok, várható életkilátások
    10/6 A demencia stádiumai
    10/7 A demencia kezelése
    10/8 A demencia megelőzéséről
    10/9 Szellemi leépülés és életmód
    10/10 Tanácsok demens betegek gondozásához

    Alzheimer-kór

    A leggyakoribb és talán legismertebb demencia forma. A primer demenciák közé tartozik, azaz nincs kiváltó betegség a hátterében, és sajnos ezesetben a sejtpusztulás pontos oka nem tisztázható. A beteg életében kizárásos alapon diagnosztizálható, miután koponya CT vagy MR vizsgálattal kizárták az agyérbetegséget és egyéb kórképeket. A betegség kezdetében ezek a vizsgálatok nem mutatnak eltérést, később bizonyos agyi területeken alakul ki agysorvadás.

    Korai tünetek: a rövidtávú memória zavara, gyenge ítélőképesség, a megfelelő szavak megtalálásának nehézsége.

    A betegség fejlődése: az Alzheimer-kór általában a korai szakaszból a középső szakaszba 2-4 év alatt jut. A középső szakaszban a kognitív képességek tovább romlanak és a demenciára jellemző viselkedésbeli és pszichológiai tünetek is kialakulhatnak, melyek különösen nagy kihívást jelenthetnek mind a beteg, mind a gondozó számára.

    Prognózis: a várható élettartam általában a diagnózist követően 8-10 év, bár vannak néhányan, akik 20 évet is élnek. 

    Bővebben Az Alzheimer-kórról részletesen

    Vaszkuláris demencia

    Korai tünetek: gyakori korai tünetek közé tartozik a megfelelő szó megtalálásának nehézsége, a memóriazavar, bizonyos dolgok végrehajtásának nehézsége és a hallott információk feldolgozásának lassulása. Vaszkuláris demencia az agyi vérellátás valamilyen zavara miatt alakul ki. Ez lehet stroke vagy olyan nem ismert, nem diagnosztizált érbetegség, mely hatására károsodik egy-egy agyterület vérellátása (például fehérállomány elváltozások vagy érszűkület).

    A betegség fejlődése: a vaszkuláris demenciára általában a fokozatos leépüléssel járó Alzheimer-kórral ellentétben lépcsőzetes, nagyobb léptékű előrehaladás jellemző. Ez azt jelenti, hogy a beteg állapota a kezdeti tünetek után még jó ideig stabil marad, majd egy érezhető visszaesés következik be, mely szintén hosszabb ideig tart a következő visszaesésig. Az ítélőképesség és személyiség változása kisebb mértékű, ám a memória- és tájékozódási zavar (térben és időben is) jellemző.

    Prognózis: a vaszkuláris demencia prognózisa nagymértékben változó, attól függően, hogy mekkora kár keletkezett az agyban, illetve jelentkezik-e újabb stroke vagy TIA.

    Olvasson tovább Itt írtunk részletesen a vaszkuláris demenciáról

    Hirdetés

    Lewy-testes demencia

    Korai tünetek: a Lewy-testes demenciára a testi és a szellemi változások egyaránt jellemzőek. A merevség, izomgyengeség, nehézkes mozgás, valamint a döntéshozatali nehézség mellett memória- és figyelemzavar is megfigyelhető. A Lewy-testes demenciában a szellemi tünetek a testi tünetek előtt, vagy azzal egy időben, esetleg kevesebb, mint egy évvel a testi tünetek után jelentkeznek.

    A betegség fejlődése: a Lewy-testes demencia nagyon változó, akár egyik napról a másikra is jelentősen romolhat.

    Prognózis: a várható élettartam sok tényezőtől függ, de a becslések szerint a diagnózist követően 8 év.

    Wernicke-Korsakoff szindróma - a túlzott alkoholfogyasztáshoz társuló demencia

    Korai tünetek: a Wernicke enkefalopátiának is nevezett kórkép viszonylag hirtelen kialakuló állapot, melyet többek között zavartság, a látászavar, csökkent mentális éberség és lábremegés jellemez. A betegség kialakulása gyakran a túlzott alkoholfogyasztáshoz köthető, és azonnali kórházi kezelést igényel. A terápia általában nagydózisú tiamin (B1-vitamin) adagolást foglal magába. A Korsakoff-szindróma inkább krónikus állapot, melyre a memóriakárosodás, fantáziálás (a beteg a hiányos emlékeit a fantáziája által szült elemekkel egészíti ki) és hallucinálás jellemző.

    A betegség fejlődése: ha mielőbb kezelik, lehetséges a Wernicke enkefalopátia visszafordítása, ugyanakkor a Korsakoff-szindróma tünetei folytatódhatnak.

    Prognózis: az átlagos várható élettartam a Wenicke-Korsakoff szindróma estén jelentősen változó. Absztinenciát követően egyeseknél a betegségnek nincs hatása, míg másoknál drámaian lerövidíti az életet.

    Frontotemporális demencia (Pick-kór)

    Korai tünetek: a Pick-betegség olyan típusú demencia, mely általában a fiatalabbakat érinti gyakrabban. A korai időszakban a memória még nem érintett, csak a személyiség és a viselkedés változása figyelmeztet a betegségre. Úgy tűnhet, a beteg nem törődik másokkal és gátlástalanul viselkedik.

    A betegség fejlődése: a betegség előrehaladtával csökkennek a kommunikációs készségek (a kifejezőkészség és a megértés is), valamint a memória és a fizikai készségek.

    Prognózis: a betegség típusától függően a várható élettartam a diagnózist követően 2-20 év.

    HIV vagy AIDS demencia

    Korai tünetek: a HIV-fertőzéssel kapcsolatos demencia esetén a betegnek gyakran vannak koncentrációs és figyelési nehézségei, memóriazavara. Emellett a személyiségben és a viselkedésben is jelentkezhetnek változások.

    A betegség fejlődése: a betegség előrehaladásával a fizikai képességek is hanyatlani kezdenek. Nehézséget okozhat a séta és a szem-kéz koordináció is.

    Prognózis: a várható élettartam attól függően változó, hogyan hat a szervezet a kezelésre, mint például a rendkívül aktív antiretrovirális terápiára (HAART).

    Kevert demencia

    Korai tünetek: a korai tünetek nagyon hasonlítanak az Alzheimer-kór korai tüneteire. Tipikusan ide tartoznak az új információk, készségek elsajátítási nehézsége, a rövidtávú emlékezet romlása, a napok és idő meghatározásának zavara és a megfelelő szó megtalálásának nehézsége.

    A kevert demenciát gyakran tévesen csak egy típusú demenciaként diagnosztizálják, pedig általában az Alzheimer-kór, a vaszkuláris demencia és a Lewy-testes demencia kombinációjáról van szó.

    A betegség fejlődése: az agyműködés tovább romlik, nehézséget okoznak a mindennapi fizikai tevékenységek, és a kognitív készségek is tovább romlanak.

    Prognózis: a diagnózis felállítását követő várható élettartam meghatározása nehéz, mivel a diagnózis is szórványos. Ugyanakkor a kutatók becslése szerint a prognózis a kevert demencia esetén rövidebb, mint egyetlen demencia típus esetén (pl. Alzheimer-kór), mivel további tényezők is befolyásolják az agy működését.

    Krónikus traumás enkefalopátia vagy agysérülés

    Korai tünetek: az agysérülés tünetei közé tartoznak az eszméletvesztés, emlékezetkiesés, személyiség- és viselkedésváltozások, valamint a lassú, akadozó beszéd.

    A betegség fejlődése: bár az egyszerű agyrázkódás tüneti gyakran átmenetiek, és megfelelő kezeléssel gyógyíthatóak, a krónikus traumás enkefalopátia általában idővel, ismételt fejsérülések hatására alakul ki, és nem visszafordítható. A későbbi tünetek közé tartoznak a döntéshozatali képesség romlása, az agresszivitás, a csökkent motoros funkciók és a hatékony kommunikáció képtelensége.

    Prognózis: a várható  élettartam a sérülések súlyosságának függvényében változik.

     

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, www.verywell.com
    LektoráltaDr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

    Módosítva: 2019.12.09 05:21, Megjelenés: 2018.07.31 16:17
   • Cikkajánló

    Felfázás

    Felfázás

    B. M., szakfordító

    A hideg hónapokban a leggyakoribb panaszok egyike. Hogyan kerülhető el?

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Az összetett munka megelőzheti az elbutulást

    Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál összetettebb, jelentősen kisebb az esélye az Alzheimer- kór és demencia (időskori elbutulás) kialakulásának.

    Hogyan kapcsolódik egymáshoz a demencia és a magas vérnyomás?

    A demencia (elbutulás) egy olyan betegség, mely általában idősebb korban jelentkezik és a kor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága. Hogyan függ össze a hipertóniával?

    A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül?

    Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal.

    Útmutató a demens betegek viselkedésbeli változásaihoz

    Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.

    Mi a demencia?

    A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.