Demencia

Demencia

Szemölcsök: Mi okozza és milyen típusai vannak?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-12-07 07:03

A szemölcsök kellemetlenek, és akár veszélyesek is lehetnek. Némelyek maguktól eltűnnek néhány nap alatt, mások viszont akár hónapokig vagy évekig is makacsul kitartanak.

Az összetett munka megelőzheti az elbutulást

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2021-02-06 20:36

Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál összetettebb, jelentősen kisebb az esélye az Alzheimer- kór és demencia (időskori elbutulás) kialakulásának.

Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia
2021-02-02 14:35

Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

Diagnózis: Alzheimer-kór

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-01-27 17:05

Az Alzheimer-kór még mindig kevéssé ismert betegségnek számít, a diagnózis felállítását általában más, hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával kezdik.

A Huntington-kór és tünetei

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2021-01-19 05:06

A Huntington-szindróma egy gyors lefolyású, idegrendszeri megbetegedés, mely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. Ennek következtében a beteg akaratlan mozgásokat, érzelmi kitöréseket és szellemi leépülést tapasztal.

A demenciák kezelése - Elfeledtethető a feledékenység?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2021-01-16 14:43

Demencia esetén összetett problémáról van szó, így a kivizsgálás, majd a kezelés is összetett feladat. A részletes kivizsgálás (tesztvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok, mint CT, MRI, SPECT, sőt akár lumbálpunkció, azaz a gerincvízminta-vétel) jó eséllyel megadja a választ a demencia jelenlétére, kedvező esetben a demencia konkrét típusa is pontosan megállapítható. Ezt követi megfelelő terápia megválasztása és indítása.

Betegségek, melyek demenciát okozhatnak

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2021-01-03 17:05

A demenciát egy kis százalékban olyan ritkábban előforduló agyi megbetegedések okozzák, mint a Pick-betegség, a Lewy-testes betegség, a Huntington-kór vagy az ismertebbnek és gyakoribbnak mondható Parkinson-kór.

Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2020-12-18 20:35

Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

A napszaki ritmus és az időskor

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2020-12-16 17:05

Testünk működését belső biológiai óránk szabályozza, melynek központja az agyban található. Az itt termelődő anyagok egy 24-27 órás ritmus mentén hangolják össze a biológiai folyamatokat, így azok egymással összhangban, egymás hatásait kiegészítve működnek. Ezt a szabályos ismétlődést nevezzük élettani-napszaki ritmusnak vagy cirkadián ritmusnak.

Agyi érelmeszesedés

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus, agyérbeteg-specialista
2020-12-15 20:35

Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

Alzheimer-kór: amikor a szellemi képesség, az emlékezet elvész

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2020-12-14 11:03

Nincs miért szégyenkezni, ha olykor feledékenyek vagyunk, nem jut eszünkbe a megkezdett mondat folytatása, vagy a ritkán, régen látott emberek neve nem ugrik be azonnal. A memóriazavart okozhatja a túlhajszoltság, a kimerültség, az alvás tartós hiánya, az erősen stresszes életszakasz, az agy, a test és a lélek fáradtsága. Ezek orvoslása a pihenés, a traumák terhe alól való megnyugtató talpra állás, melyek fokozatosan helyreállítják a memória akadozását éppúgy, mint az átmeneti feledékenység állapotát.