Demencia-teszt

A teszt segítségével időben felismerhetővé válik, ha családtagja demenciában vagy ennek korai stádiumában szenved.

Családtagjánál tapasztalt-e szótalálási nehézséget? (Például a szövegkörnyezetbe oda nem illő szót használt, vagy egyszerű, hétköznapi kifejezés nem jutott az eszébe.)

Előfordul-e családtagjánál, hogy nem emlékszik olyan személyek nevére, akik életében meghatározóak voltak (például a barátai, rokonai) vagy közismert személyek (például politikusok, színészek)?

Az arcok felismerése szokott-e rendszeresen gondot okozni családtagjánál?

Észlelt-e zavart a hétköznapi rutincselekedetek elvégzésekor a családtagjánál? (Például takarítás, öltözködés közben nem megfelelő sorrendiségben történik a cselekvés, elfelejti, hogy mi a következő lépés, rendszeresen rossz helyre teszi a tárgyakat)

Figyelemzavar előfordul-e? (Például beszélgetés közben nem tudja, hogy miről volt eddig szó, nem tudja, hogy mivel akarta folytatni a beszélgetést, vissza-visszatér egy-egy témához, nem tudja elmondani, hogy mit hallott a televízióban, rádióban.)

A memória zavarát tapasztalta-e? (Például elindul valahova az illető, de elfelejti, hogy mi az úti célja, nem tudja a pontos címet, nevet megjegyezni, egyes hétköznapi használati tárgyak helyét elfelejti.)

Jellemző-e, hogy családtagja ismerős területen is eltéved?

Az időbeni tájékozódás zavarát észlelte-e családtagjánál? (Például nem tudja megmondani azt, hogy hányadika van, milyen hónap van.)

Az ítélőképesség károsodása jellemző-e családtagjára? (Például nem az időjárás szerinti öltözködés, nem a megfelelő téma bekapcsolása a beszélgetésbe.)

Változott-e családtagja kedélyállapota? (Például érzelmesé, vagy éppen ellenkezőleg, rideggé válik.)

Változtak-e családtagja személyiségének fő jegyei? (Például szorongóvá, ingerlékennyé, izgatottá vált-e?)

Cikkajánló

Az elesés az Alzheimer-kór korai tünete lehet

Ha az idős emberek gyakran elesnek vagy egyensúlyi problémáik vannak, az az Alzheimer-kór korai jele lehet. A St. Louisi Washington Orvosi...

Rájöttek, mivel lehet csökkenteni a stroke utáni demencia kialakulását

A latin eredetű demencia kifejezés szó szerint "ész, értelem nélküli állapotot" jelent. Az orvosi használatban azonban a szellemi...

Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes...

Higiénia és testápolás a demens betegeknél - Hogyan segítsen a fürdésnél?

A betegápoló egyik leggyakoribb feladata, hogy segítsen a mosakodásban, fürdésben. Noha a testápolásban való segítség hamar rutinfeladattá...