Demencia

Demencia-teszt

Az alábbi teszt segítségével időben felismerhetővé válik, ha családtagja demenciában vagy ennek korai stádiumában szenved. A demencia időben történő felismerése nemcsak lehetőséget enged a kezelés időbeni elkezdésére, hanem így számos súlyos probléma megelőzhetővé válhat.

Családtagjánál tapasztalt-e szótalálási nehézséget? (Például a szövegkörnyezetbe oda nem illő szót használt, vagy egyszerű, hétköznapi kifejezés nem jutott az eszébe.)

Előfordul-e családtagjánál, hogy nem emlékszik olyan személyek nevére, akik életében meghatározóak voltak (például a barátai, rokonai) vagy közismert személyek (például politikusok, színészek)?

Az arcok felismerése szokott-e rendszeresen gondot okozni családtagjánál?

Észlelt-e zavart a hétköznapi rutincselekedetek elvégzésekor a családtagjánál? (Például takarítás, öltözködés közben nem megfelelő sorrendiségben történik a cselekvés, elfelejti, hogy mi a következő lépés, rendszeresen rossz helyre teszi a tárgyakat)

Figyelemzavar előfordul-e? (Például beszélgetés közben nem tudja, hogy miről volt eddig szó, nem tudja, hogy mivel akarta folytatni a beszélgetést, vissza-visszatér egy-egy témához, nem tudja elmondani, hogy mit hallott a televízióban, rádióban.)

A memória zavarát tapasztalta-e? (Például elindul valahova az illető, de elfelejti, hogy mi az úti célja, nem tudja a pontos címet, nevet megjegyezni, egyes hétköznapi használati tárgyak helyét elfelejti.)

Jellemző-e, hogy családtagja ismerős területen is eltéved?

Az időbeni tájékozódás zavarát észlelte-e családtagjánál? (Például nem tudja megmondani azt, hogy hányadika van, milyen hónap van.)

Az ítélőképesség károsodása jellemző-e családtagjára? (Például nem az időjárás szerinti öltözködés, nem a megfelelő téma bekapcsolása a beszélgetésbe.)

Változott-e családtagja kedélyállapota? (Például érzelmesé, vagy éppen ellenkezőleg, rideggé válik.)

Változtak-e családtagja személyiségének fő jegyei? (Például szorongóvá, ingerlékennyé, izgatottá vált-e?)

Cikkajánló

Hogyan előzhető meg a demencia kialakulása?

A demencia elnevezés több különböző betegséget foglal magába, melyek a szellemi teljesítőképesség hanyatlásával és a személyiség...

Milyen típusú testmozgás csökkenti az agyi leépülés kockázatát?

Az élénk erőkifejtés, az intenzív gyakorlatok végzése, az edzés, a torna, általában véve a mozgás, még a séta, sőt akár a házimunka...

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) mint vényköteles növényi gyógyszer

Szinte felfoghatatlan, hogy egy ma gyakran használt gyógynövény 65 millió évvel ezelőtt jelent meg a Földünkön.

A szellemi leépülés lelassítható

Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a...