Daganatos megbetegedések

Daganatos megbetegedések

A dohányzás káros hatásai

WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
2020-10-24 22:05

Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.

Akik meggyógyultak a rákból - élettörténetek

Hvg.hu
2009-04-21 19:33

A rák gyógyíthatatlan betegségnek van elkönyvelve – ám ez így nem igaz, mert ha a kellő időben, az úgynevezett korai időszakban felismerik és diagnosztizálják, vagy már a rákmegelőző állapotra is sikerül fényt deríteni, a daganatos beteg teljesen meggyógyulhat.

Genetikai fék, mely megállíthatja a rák előrehaladását?

Független Hírügynökség
2009-04-20 19:20

Skót tudósok olyan genetikai fékeket fedeztek fel, amelyek remélhetőleg lassíthatják vagy megállíthatják a rák vagy a szklerózis multiplex előrehaladását. Erről olvasható hír a BBC brit közszolgálati hírportál oldalán a Nature Genetics című tudományos szaklap alapján.

Csonterősítő szerek védhetnek a sugárkezelés mellékhatásaitól

MTI
2009-04-20 16:41

A csontok erősítésére, az oszteoporózis megelőzésére gyakorta alkalmazott szerek védhetik a rákos pácienseket a kezelésükre használt radioaktív sugárzás egyik káros hatásától, a leukémia kialakulásától - közölték amerikai kutatók vasárnap.

Azonosítottak két rákkeltő anyagot a dohányfüstben

MTI
2009-04-20 12:13

Nemzetközi kutatócsoport azonosított két anyagot a dohányfüstben, melyek közvetlenül tüdőrákot okoznak. A megállapítás segíthet annak előrejelzésében, hogy a dohányzók közül kinél fejlődik ki a betegség.

Nanorészecskék jelzik a rákos sejt fehérjéit

MTI
2009-04-15 17:23

Új diagnosztikus technikát fejlesztettek ki festéktartalmú részecskék felhasználásával amerikai kutatók. A nanoszemcsék egyértelműen jelzik a sejtekben lévő különféle fehérjéket - közölték amerikai kutatók.

Csak a nőket védi a kávé a vastagbélráktól

MTI
2009-04-14 20:41

Korábbi tanulmányokkal ellentétben egy új áttekintő vizsgálat nem igazolta a kávé potenciális védőhatását vastagbél- és végbélrák ellen - közölték bostoni kutatók az International Journal of Cancer című szaklap áprilisi számában.

Vágó István óvatosságra inti a rákbetegeket

Rákgyógyítás
2009-04-10 13:20

Vágó István a sarlatánság ellen küzdve arra figyelmeztet: egyre több bizonyítatlan hatékonyságú csodaszert kínálnak a súlyos betegeknek. Erről a Rákgyógyítás lapnak adott interjúban beszél.

Újabb rákgéneket azonosítottak

MTI
2009-03-30 15:34

A számítógépek egyre nagyobb kapacitását a genetikai kód elemzésével kombinálva újabb rákgénről, valamint a mell és a bőr tumorjában szerepet játszó hibás génváltozatokról születtek tanulmányok, melyeket a Nature Genetics című szaklap vasárnapi számában tettek közzé a kutatók.

Új esély a rákterápiában

MTI
2009-03-27 12:01

A nők leggyakoribb daganatos megbetegedése az emlőrák, melynek több szövettani megjelenése lehet. A betegség egyik elterjedt formájának kezelésére dolgozták ki a gátolt érképzés módszerét, s az ahhoz szükséges gyógyszert, amelynek alkalmazása a szakorvos szerint nemcsak az emlőrákosok esélyeit javíthatja.

A vegetáriánusoknál gyakoribb a bélrák

Független Hírügynökség
2009-03-17 09:34

A vegetáriánusok körében általában kevesebb a rákos megbetegedés, de ezen belül meglepő módon gyakoribb a vastagbél- és végbélrák, mint a húsevőknél - állapították meg brit tudósok.