Daganatok, amelyek a férfiakra leselkednek

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A tüdőrák vezeti a halálozási statisztikákat a férfiak körében, bár a nőknél is előkelő helyet foglal el. Az előfordulást tekintve a bőr rosszindulatú elváltozásai vannak az első helyen. Az olyan daganattípusok, mint a here-, hólyag- vagy hímvessződaganat sajnos nem mindig kerülnek a figyelem középpontjába, pedig fontos lenne az odafigyelés ezekben az esetekben is.

Rosszindulatú daganatos megbetegedésben közel 18 ezer férfi hunyt el 2017-ben, 300 fővel kevesebben, mint egy évvel korábban, ami nem azt jelenti, hogy megnyugodhatunk, mert javulóban van a statisztika. Az EU-átlagánál még így is 10 százalékkal magasabb a halálozás a különböző daganattípusok esetében – derül ki az Eurostat jelentéséből.

Vezet a tüdőrák (az összes daganat 25,6 százaléka), majd a vastag- és végbélrák következik (11,5%), ezután a prosztata- (10%), hasnyálmirigy- (5,6%) és májrák jön, majd a gyomor daganatos megbetegedése 4,9 százalékkal következik a férfiak körében – amennyiben a halálozási statisztikát vesszük górcső alá.

A többi ráktípus is igen magas arányt képvisel: összesen közel 38 százalék az olyan daganattípus, mint a szájüregi rák, a hólyag-, here- vagy péniszrák aránya. Ez utóbbi a 60 év felettieket veszélyezteti, és a hímvessző (a hímvessző bőrén és a makkon megjelenő) tumoros elváltozása okozza a legnagyobb problémát.

A tüdőrák kialakulásának egyik oka a túlzott dohányzás, szintén ez a káros szenvedély tehető felelőssé a szájüregi rák létrejöttében, valamint ott található a rizikófaktorok között az alkoholizmus is. Köztudott, hogy az erősebbik nem ritkán látogatja a szakorvosi rendelők által végzett szűrővizsgálatokat, így később kerül a figyelem középpontjába a tüdő vagy a hörgő rosszindulatú elváltozása, sőt, a többi daganatnál is ez a helyzet. Amennyiben később derül ki a probléma, nehezebb a kezelés, és az esélyek is rosszabbak. Ezért is vezeti a halálozási statisztikát a férfiak esetében a tüdőrák.

A prosztatarák – amely a második leggyakoribb daganat típus – az idősödő férfiak betegsége, 50-60 év között már ajánlott a szűrővizsgálat. A heredaganat körülbelül az 1 százaléka az összeset tekintve, ami nem tűnik túl soknak, ám ha megnézzük, hogy évente 200-250 új beteget regisztrálnak, már elgondolkodtató, miért fontos erre a ráktípusra is időben koncentrálni. A hólyagdaganat a férfiak 3 százalékát érinti.

Közel 50 ezer férfit érintett a rák

A hörgő és a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedése 7025 férfit érintett a kezelés tekintetében, egyértelműen ez a ráktípus vezeti a statisztikát – derül ki a Rákregiszter 2015-ös adataiból. Közel ugyanennyi esetben történt regisztrálás különböző bőrdaganatok esetében (10-ből 8 esetben a bazálsejtes karcinóma okozza a problémát, illetve gyakori a laphámrák is), azonban ha ide vesszük a melanomát, mint rosszindulatú bőrdaganatot, akkor kétségkívül a bőr elváltozásaival kapcsolatos ráktípusok vezetik a listát közel 8000 esettel. A bőrdaganat jobban kezelhető, ritkábban vezet halálhoz, mint a tüdőrák, feltéve, ha időben kiszűrik az elváltozást. Ezért is fontos az évenkénti anyajegyszűrés, és úgy általában a bőrgyógyászati szűrővizsgálat.

A prosztatarák 4555 főt érintett, a vastagbél rosszindulatú daganatát pedig 3218 férfinél kezelték. A húgyhólyag- (2365), a végbél- (1859), a vese- (1742), hasnyálmirigy- (1403), a gyomorrák (1365) szintén gyakori eset az erősebbik nemnél. Az agydaganat 970 főt érintett.

Az 5 leggyakoribb daganattípus férfiaknál (2015)
Leggyakoribb daganattípusok Kezeltek száma
Bőr és egyéb daganat és melanoma 8475 fő
Hörgő és tüdő daganata 7025 fő
Prosztata daganat 4555 fő
Vastagbélrák 3218 fő
Húgyhólyag daganata 2365 fő

A figyelem középpontjába alig került daganattípusok (máj és máj epeutak, nyelőcső, gége, here) összesen több mint 3000 férfi mindennapjait keserítette meg 2015-ben. A férfiakat is érintheti az emlődaganat, még ha ezzel kapcsolatban tévhitek is keringenek: 8 fő volt érintett ebben a betegségben.

Az összesítés alapján kiderül: 2015-ben (ez a legfrissebb rákregisztráció) 48 378 férfi volt érintett valamilyen rosszindulatú daganatban. A legtöbb esetben (21 830) az 55 és 70 év közöttiek kerültek kezelésre a hazai onkológiai intézményekben. Területi összehasonlításban Budapest vezet (9069 férfi). Megnéztük azt is, a klinikai központtal vagy nagy megyei kórházzal rendelkező megyékben, miként alakult a statisztika: Hajdú-Bihar megye (2598 fő), Baranya megye (1640 fő) és Győr-Moson-Sopron megye (1732 fő) esetében is a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedése vezet (385, 254, 257), majd a bőr daganatos elváltozásai következnek (324, 176, 165). (Forrás: Nemzeti Rákregiszter, 2015)

Megjegyzés: Az adatok nem tükrözik pontosan, hogy ki, hol él, ugyanis az onkológiai központok - kórházak, klinikák - kezeléseit regisztrálták, sok esetben a fővárosba (Országos Onkológiai Központ) kerül a beteg.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró; Nemzeti Rákregiszter, Eurostat, KSH
Felhasznált irodalom: Dr. Hidvégi Tibor: Civilizációs betegségek (SpringMed - 2017)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.