• Rosszindulatú (malignus) melanoma - Milyenek a kilátások?

    Dr. Molnár Katalin
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

    Az anyajegy változása mindig figyelemre méltó, de teljesen ép bőrön is kialakulhat az egyik leggyakoribb bőrdaganat, a malignus melanoma. Mire számíthat, ha rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak Önnél?

    A melanoma az a betegség, melynek előfordulása leggyakoribb a bőrön, de előfordulhat a szemben, bélben vagy akár ivarszerveken is.

    Az első lépés a sebészeti beavatkozás

    A téma cikkei

    5/1 A melanoma tünetei 
    5/2 A melanoma rizikófaktorai
    5/3 A melanoma diagnosztikája
    5/4 A melanoma kezelése
    5/5 Melanoma - Mik a kilátások?

    Melanoma gyanú esetén a beteget szakemberhez kell irányítani, bőrgyógyászhoz, plasztikai sebészhez, fül-orr-gégészhez, szemészhez, ha az anyajegy megnőtt és/vagy színe változott.

    A sebészeti beavatkozás az elsődleges, ami fontos, hogy megfelelő körültekintéssel és késedelem nélkül történjen. A tumor körül széles kimetszés az előírt szabályos ellátás.

    A kimetszés kiterjedését az elváltozás mélysége és/vagy szövettani mélysége dönti el. A nagyon felszínes melanomát 1 cm biztonsági zónával, a mélyebb melanomákat 2-5 cm biztonsági zónával kell megműteni. A kimetszés helyét nyeles lebennyel vagy szabadon átültetett bőrrel pótolják.

    Hirdetés
    Az agresszív melanoma - Tünetek és okok

    A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Az agresszív melanoma - Tünetek és okok

    Áttétek

    A melanoma először a regionális nyirokcsomókba ad áttéteket, ezért műtét előtt a közeli és távoli nyirokcsomó régiókat is meg kell vizsgálni. Ha a tapintásos vizsgálat a melanoma terjedését sejteti, akkor a következő vizsgálatok jöhetnek szóba:

    • mellkas-röntgen vizsgálat,
    • vérkép,
    • májenzim-meghatározás,
    • hasi ultrahangvizsgálat,
    • szükséges esetben CT-/ PET CT-vizsgálat,
    • csontizotóp vizsgálat,
    • koponya MR.

    Ha a melanoma a regionális nyirokcsomókat infiltrálta, akkor azokat sebészi úton kell eltávolítani.  Az áttéteket adó melanomás beteget viszont klinikai onkológusnak vagy radio-onkológusnak kell kezelni.

    A kemoterápiás szerek és az interferon mérsékelten hatásos az áttétes melanoma kezelésére.

    Kezelési stratégiák

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum, vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is. A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    Manapság a daganatok keletkezésének oka a gének molekuláris változásaival magyarázható. Ismertek olyan molekuláris genetikai daganatfejlődési utak, melyek blokkolására molekuláris biológiai gyógyszerek állnak rendelkezésre.

    A műtétet követően a molekuláris patológus megvizsgálván a szövettani mintát, jellemzi a daganatot, és rámutat az esetleges molekuláris biológiai kezelési lehetőségekre.

    A betegek kezelése team munka, a kollektív döntés feladata a multidiszciplináris teameké, ahová a beteget a betegségére előírt protokoll szerinti legoptimálisabb kezelési stratégia céljából irányítják.

    Mint kezelési stratégia megemlíthető a sugárkezelés is, mely a műtétet egészítheti ki fájdalomcsillapító vagy palliatív céllal.

    A melanomás beteget háromhavonta kell onkológus vagy bőrgyógyász szakembernek ellenőrizni a diagnózistól számított első két évben. A következő öt évben hathavonta.

    Fontos a kontroll!

    Nagyon fontos bőrfelületünk ellenőrzése, gondozása, erős naptól, fagytól való védelme. Kontrollvizsgálat során fizikális vizsgálattal – megtekintéssel, tapintással és képalkotó vizsgálatokkal, valamint labor, vérkép,  onkomarkerok-NSE, S100 ellenőrzésével kell kiegészíteni a tünet és betegség mentesség tényét.

    Dr. Molnár Katalin, onkoradiológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

    Módosítva: 2017.06.04 20:23, Megjelenés: 2017.06.04 20:23
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Melanoma a szemen - Tünetek és kezelés

    A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutinvizsgálat során könnyen felismerik.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    A szeméremtest daganatos megbetegedései

    A vulva (szeméremtest) jó- és rosszindulatú daganatai szerencsére egyaránt ritkán fordulnak elő. A jóindulatú elváltozások (lipoma, fibroma, hemangioma) eltávolítása azért fontos, mert mikroszkópos szövettani vizsgálattal lehet csak bizonyítani azt, hogy a daganat nem rosszindulatú.

    A melanoma és tünetei, kezelése

    A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.

    Melanoma - Vizsgálatok és tesztek

    Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható a melanoma? Hogyan ismerhető fel idejében?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.