• Melanoma malignum - Milyenek a kilátások?

    Dr. Baki Márta
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus

    Felmérések alapján a melanoma malignum az esetek 80 százalékában kezdeti állapotban kerül felismerésre, amikor a betegség 5 éves túlélési esélye akár a 90 százalékot is eléri. A betegség lefolyása és a kezelés sikeressége elsősorban a tumor vastagságától függ.

    A melanoma téma cikkei

    5/1 A melanoma tünetei 
    5/2 A melanoma rizikófaktorai
    5/3 A melanoma diagnosztikája
    5/4 A melanoma kezelése
    5/5 Melanoma - Milyenek a kilátások?

    A szövetteni eredmények értelmezése és a betegség prognózisa

    A rosszindulatú daganatokat leginkább kiterjedésük alapján úgynevezett stádiumokba sorolják.

    A jelenleg használt stádium beosztás alapján I. stádiumú a folyamat, ha a bőr felső rétegében a daganat 1 mm-nél kisebb, vagy 1 mm-es és sem a nyirokcsomókban sem távoli szervben áttétet nem igazolnak. Az ilyen állapotban diagnosztiált betegek körülbelül 99 százaléka 5 év múlva is életben marad.

    Abban az esetben, ha a daganat 1 mm-nél nagyobb, de csak 4 mm-t ér el, s a szervezet egyéb területén nem mutatható ki daganat, akkor a folyamat II. stádiumba sorolható. Ezen csoportban a betegek 65-92 százaléka él 5 évnél tovább.

    Hirdetés

    A legutolsó, 2017-ben összeállított stádium besorolás (AJCC) a III-as kategóriát több alcsoportra osztotta. A III/A csoportba azok az esetek tartoznak, amelyeknél a tumor vastagság 1 mm alatt van, és az őrszem nyirokcsomóba találnak szövettani vizsgálattal áttétet. További csoportokba sorolták azokat a daganatokat, melyek a bőr alatti nyirokutakba (in tranzit) terjedtek, illetve több áttétes nyirokcsomókat igazoltak. A III/D stádium akkor állapítható meg, hogyha a tumorvastagság a 4 mm-t meghaladta, kifekélyesedett, az áttétes nyirokcsomók száma a 4-et meghaladta, illetve a daganat körül észlelték a nyirokutakban a melanoma terjedését (szatellita). Az alcsoportok megállapítására azért volt szükség, mert a betegek túlélése nagyban függ a daganat kiterjedéstől: míg a III/A kategóriába tartozó betegek 5 éves túlélése kb. 93 százalékos, addig a III/D stádiumú egyének közül csak 32 százalékuk éli meg az 5 évet.

    Azon betegek, akiknek a melanoma malignum felismeréskor már távoli áttétet igazoltak, azok kb. 25 %-a élt 5 évnél tovább (a 2009-2015 között összegyújtött adatok alapján, USA-SEER adatbázis).

    Fontos a kontroll

    A melanomás beteget háromhavonta kell onkológus vagy bőrgyógyász szakembernek ellenőrizni a diagnózistól számított első két évben, majd a következő öt évben hathavonta. A kontroll kiterjed a már eltávolított elváltozás ellenőrzésére, részben pedig az esetleges új daganatok kiszűrésére is. 
    Kontrollvizsgálat során fizikális vizsgálattal (megtekintéssel, tapintással) és különböző képalkotó vizsgálatokkal (mellkas-röntgen, CT, MR), valamint labor - vérkép, onkomarkerek (NSE, S100) - ellenőrzésével kell igazolni a tünet- és betegségmentesség tényét. Nagyon fontos a beteg részéről is a bőrfelület önellenőrzése, gondozása, erős naptól, fagytól való védelme.
    A kilátások szempontjából az is fontos, hol helyezkedett el az elváltozás. A törzsön, fej-nyaki régióban, talpakon, tenyereken, rosszabb a prognózisuk, mint a végtagokon elhelyezkedőknek. A legrosszabb mutatókkal a fejbőrőn és a nyakon lévő melanoma rendelkezik.
    Az elváltozások akár kezelés nélkül is megkisebbedhetnek, esetleg el is tűnhetnek. Ezt az orvosi szaknyelv regressziónak hívja és a betegség lefolyása szempontjából rossz prognózisnak tartja.
    (Forrás: Dr. Molnár Katalin onkoradiológus, rakgyogyitas.hu)

    Dr. Baki Márta, onkológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Baki Márta, onkológus

    Módosítva: 2020.02.11 16:05, Megjelenés: 2020.02.11 16:05
   • Cikkajánló

    Száraz szem

    Száraz szem

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    A melanoma rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    Precíziós onkológia a melanoma kezelésében

    A rosszindulatú festéksejtes bőrrák, vagyis a melanoma előfordulása világszerte évről évre növekszik, és sokszor késői felfedezése miatt terápiája gyakran kihívás elé állítja az orvosokat. Mint az onkológia sok más területén, a melanomák kezelésében is forradalmi változást hozhat az új, személyre szabott terápiás szemlélet, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Digitális Terápia: új lehetőség a daganatos betegek gyógyításában

    A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Oncompass Medicine (OCM). A megállapodást Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora és Peták István, Gábor Dénes Díjas rákkutató, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója írták alá 2020. 05.25-én, hétfőn a Minisztériumban.

    A melanoma malignum szisztémás gyógyszeres kezelése

    Hosszú évtizedeken keresztül csak néhány kemoterápiás és immunhatású készítmény állt rendelkezésre az előrehaladott melanoma malignumban szenvedő betegek részére. 2011-től folyamatosan új gyógyszereket fejlesztettek ki, melyek lényegesen jobb terápiás eredményt hoztak. A jelenleg elérhető, hatékony szereket ismertetjük.

    Melanoma malignum: agyi áttétek kezelése

    Az agyi áttétek gyakori előfordulása miatt a melanomás betegek nagy részénél rutin vizsgálatként kell javasolni az agy területét is magába foglaló PET-CT, koponya-MR vagy CT-vizsgálatot.

    A melanoma malignum kezelése

    Melanoma gyanúja esetén törekedni kell annak sebészi ellátására, a daganat kimetszésére. Ennek eredményéből nyerhető adat a környező nyirokcsomók állapotára, amely meghatározza a kezelés további lépéseit is. Amennyiben indokolt, mert a daganatos elváltozás továbbterjedt az eltávolított szövetrészen, a műtéti beavatkozás megismétlésére kerülhet sor.

    A melanoma és tünetei, felismerése

    A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.

    Melanoma - Vizsgálatok és tesztek

    Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható a melanoma? Hogyan ismerhető fel idejében?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.