A melanoma rizikófaktorai

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

A melanoma téma cikkei
5/1 A melanoma tünetei
5/2 A melanoma rizikófaktorai
5/3 A melanoma diagnosztikája
5/4 A melanoma kezelése
5/5 Melanoma - Milyenek a kilátások?

A melanoma oka a bőrt ért UV-sugárzás, a többszöri napégés és genetikai (öröklött) tényezők. Az UV-sugár-terhelés károsítja a melanociták sejtmagjában lévő örökítőanyagot (DNS). Ezen károsodott sejtek többsége elhal, vagy javításra kerül. Ha azonban ez a javítási folyamat kimarad vagy hiba csúszik a folyamatba, a sejtekben lévő DNS-károsodások nem lesznek teljesen kijavítva, és ezek a sejtek később tumorrá alakulnak.

Ha a szervezet túl sok UV-sugárzásnak van kitéve, az az immunrendszert is gyengíti, és ezzel együtt negatívan befolyásolja a szervezet saját tumorellenes védelmi rendszerét, aminek feladata a rosszindulatú sejtek felismerése és kiiktatása.

A melanoma kialakulásának rizikófaktorai

A melanoma kialakulásáért felelős kockázati tényezők közt vannak belső (endogén) és külső (exogén) faktorok.

Genetikai adottságok, bőrtípus

Endogén rizikófaktor az anyajegyek nagy száma. Ehhez jön még az öröklött genetikai hajlam: tíz melanomás betegből egynél egy elsőfokú családtag (pl. szülő vagy gyermek) szintén melanomás beteg.

A bőrtípus is egy rizikófaktor. Azon emberek körében, akik

  • világos bőrűek
  • könnyen leégnek
  • nehezen barnulnak le
  • hajlamosak a szeplőkre
  • szőke vagy vörös hajúak
  • kék vagy zöld szeműek,

magas a melanoma malignum kockázata.

Bővebben Ön könnyen leég? Bőrtípusok és veszélyek

Az UV-sugárzás szerepe

Az exogén rizikófaktorok közül elsőként kell említeni a bőrt ért/érő erős UV-sugárzást, azaz a gyakori és hosszas tartózkodást erős napfényen vagy szoláriumban. Elsősorban a 15. életév előtti többszöri napégés növeli a melanoma malignum kialakulásának kockázatát. Különösen a nulla és öt év közötti kisgyerekek veszélyeztetettek. A legerősebb sugárzás idején (11 és 15 óra között) a napon való tartózkodás kerülése és a megfelelő, alapos fényvédelem a legfontosabb eszközei a megelőzésnek.

Mivel az erős sugárzás DNS-károsító hatása összeadódik, ezért a daganatos elváltozás rendszerint már felnőttként vagy idősebb korban jelentkezik. Így tehát az idősebb kori melanoma esetében is gyakran a gyermekkori leégés vagy a fiatalkorban túlzásba vitt szoláriumozás a meghatározó.

Bővebben A leégés később bosszulja meg magát

Immunrendszer, egyéb betegségek

A melanoma kialakulásának kockázatát jelentősen emelik olyan betegségek, amelyek az immunrendszer működését befolyásolják, gyengítik. Az olyan ritka betegségek is, mint amilyen például a xeroderma pigmentosum, amit a köznyelvben holdfény betegségnek (holdfény gyerekek) is neveznek, szintén rizikófaktor. Az ebben a betegségben szenvedő páciensek bőrrákkockázata (beleértve a melanomát is) 1000-szer nagyobb.

Jelenleg is vita folyik a Parkinson-kór és a melanoma kialakulásának összefüggéséről.

Egyes kutatások arról számolnak be, hogy a vitaminok közül az A-vitamin csökkentheti a melanoma kialakulásának esélyét.

A korai felismerés kulcsfontosságú!

Ha a melanomát időben felismerik, jók a gyógyulás esélyei. Nagyon fontos elővigyázatosnak lenni és kellő hangsúlyt fektetni a megfelelő óvintézkedésekre, megelőzésre és a rendszeres bőrgyógyászati kontrollvizsgálatra, különösen azoknak, akiknél egy vagy több rizikófaktor is jelen van. A rendszeres önvizsgálat mellett fontos a rendszeres bőrgyógyászati szűrés is.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.