A rák kiváltó okai – A leggyakoribb mítoszok

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A rák kiváltó okairól közszájon forgó tévhitek csak felesleges aggodalmakat okoznak. Írásunkból megtudhatja, hogy van-e igazság ezekben a mítoszokban.

Az interneten mindenféle rémtörténetek keringenek arról, hogy mindennapi használati tárgyak, mint például a műanyag edények vagy a dezodorok a rákos megbetegedések titkos okai. Mindamellett, hogy ezeknek csekély a valóságalapjuk, még rengeteg felesleges aggodalomra is késztet bennünket a magunk és családunk egészségét illetően. Mielőtt bepánikolna, nézzük a tényeket:

Az izzadásgátló dezodorok mellrákot okoznak?

Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a hónaljban használt izzadásgátló dezodorok és a mellrák között összefüggés lenne.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát.
A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

Egyes kutatások szerint ezek veszélyes alumíniumszármazékokat és parabéneket tartalmaznak, melyek felszívódhatnak a bőrön át.

Mindemellett klinikailag még nem bizonyított, hogy ezek mellrákot okoznának.

Abban az esetben, ha attól tart, hogy a dezodorok használata mégis növeli Önnél a rák kialakulásának kockázatát, használjon olyan izzadásgátlókat, melyek nem tartalmazzák az aggodalomra okot adó vegyületeket.

A műanyag edények és csomagolóanyagok mikrohullámú sütőben alkalmazásuk során rákkeltő anyagokat bocsátanak ki az ételbe?

A mikrohullámú sütőhöz készült műanyag edények nem bocsátanak ki vegyületeket az ételbe. Azonban azok a műanyag edények, melyek használatát nem javasolják mikrohullámú sütőben, a hő hatására megolvadhatnak, így fennáll annak veszélye, hogy az ételbe tényleg vegyület kerül.

Sose melegítsen mikrohullámú sütőben margarinos vagy fagylaltos dobozt, s mindig ellenőrizze, hogy az edényen rajta van-e a mikrohullámozható felirat!

Igaz, hogy a rákos betegek nem ehetnek cukrot, mert az gyorsítja a tumor növekedését?

A cukor nem gyorsítja a tumor növekedését. Minden sejt, így a ráksejtek is a vércukorból (glükóz) nyerik az energiát. Azonban ha több cukrot adunk a rákos sejteknek, az nem jelenti azt, hogy azok gyorsabban nőnek, mint ahogy a cukor megvonása sem fogja csökkenteni azok méretét.

A rák fertőző?

Semmi értelme kerülni a rákos betegeket, mivel a betegség nem fertőző. Sőt, ilyenkor az őszinte ölelések sokkal értékesebbek lehetnek a beteg számára, mint valaha.
Noha a rák nem fertőző, egyes esetekben néhány vírus a rák kialakulásához vezethet. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

Human papillomavirus (HPV) – mely szexuális úton terjedő vírus, és leggyakrabban méhnyakrákot okoz.

Hepatitis C – szexuális úton, vagy fertőzött tűvel terjedő vírus, mely májrákot okoz.
Kérje ki orvosa véleményét arról, hogyan védheti meg magát ezektől a vírusokrtól!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Módosítva: 2013.09.04 14:21, Megjelenés: 2013.09.04 14:21
Címkék: Tévhit, Daganat, Tumor
Hozzászólások (6)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Mesterséges intelligencia a...

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a precíziós onkológiában? Kinek érhető el? Mikor válhat elterjedtté Magyarországon? Dr. Pajkos Gábor...

Mit kell tudni a sugárterápiáról?

A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés...

Civilizációs betegség? A halálos...

Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos...

Tizenkét súlyos tévhit a...

Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az...

7 tévhit, amit még az orvosok is...

A közhiedelem tele van orvosi féligazságokkal és tévhitekkel, melyek többsége ártalmatlan. Ám vannak olyanok is, melyeket még az orvosok is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.