Minden, amit tudni kell a sugárterápiáról

Szerző: Rákgyógyítás

Nemcsak passzív elszenvedője, hanem tevékeny részese is lehet a beteg a daganatellenes sugárterápiának. Azzal, ha megfogadja az orvosok kéréseit, s betart néhány étrendi és életmódbeli tanácsot, önmaga is tehet azért, hogy némileg könnyebben átvészelhesse a sugárterápiát.

A tapasztalatok szerint, aki nem hagyja el magát és tudatosan felkészül a lehetséges mellékhatásokra, valamint azok csillapítására, önmaga is javíthat közérzetén és általános állapotán, ezzel pedig közvetve a kezelés sikerességéhez is hozzájárulhat.

A sugárterápia sosem okoz fájdalmat, a néhány perces kezelés közben abból egyáltalán nem érez semmit a beteg, nem kell például attól tartani, hogy a sugár forró lenne vagy égetne.

A tumor elpusztításához szükséges sugárdózist nem egyszerre, hanem több hetes időtartam alatt (frakcionáltan) adják le: minden egyes napon ugyanazt a kezelést ismétlik meg, a sugárnak minden esetben ugyanolyan szögben és intenzitásban kell elérnie a célterületet. Ezt segítik a gyakran használt betegrögzítők, műanyag maszkok, s ezért fontos a stabil, mozdulatlan fekvés és a besugárzás ideje alatt az egyenletes, kis intenzitású légzés.

A pontosság érdekében szükség van a beteg együttműködésére is. Az orvos kérheti, hogy – például prosztata vagy kismedencei besugárzás esetén – a páciens mindig teli (esetenként mindig üres) hólyaggal érkezzen, s kerülje a puffasztó ételek fogyasztását. Utóbbi kitételnek, s a kiegyensúlyozott táplálkozásnak azért lehet jelentősége, mert a belekben felhalmozódó gázok vagy salakanyag mennyisége is némileg befolyásolhatja a sugárnyaláb útját.

A teljes cikket a rakgyogyitas.hu weboldalán ITT olvashatja

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Megtörtént az első hazai izotóp...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

A vastag- és végbéldaganatok...

A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban...

A koponya sugárkezelése - Az orvos...

Sugárkezelést fognak alkalmazni a koponyacsontomon. Kérdésem az lenne, hogy ehhez le fogják nyírni a hajamat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol...

Diétás tanácsok rákbetegeknek

Minden rákellenes kezelési módszer (műtét, kemoterápia, sugárterápia, hormonkezelés, biológiai kezelés igen erőteljesen hat.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.