Emlődaganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

szerző: Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus - WEBBeteg
megjelent:

A kezelés során alkalmazott sugárzás a normál szöveteket is érinti, ezért számolni kell a mellékhatások jelentkezésével is.

Minden beteg másképp reagál a kezelésekre, de az emlődaganatok terápiája során alkalmazott sugárkezelés az alábbi mellékhatásokkal járhat.

 • A téma cikkei - A sugárkezelés mellékhatásai
  V/1 Koponya sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
  V/2 Bőrdaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
  V/3 Emlődaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
  V/4 Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
  V/5 Hasi lokalizációjú daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
  A kezelések mellett bőrszárazság, enyhe bőrpír és bőrgyulladás gyakran, repedezettség, ritkán nedvedző seb fordulhat elő. Ez természetesen függ attól is, hogy melyik bőrterület kerül kezelésre, hiszen a bőrtakaró vastagsága nem konstans az emberi szervezetben.
 • A súlyvesztés a ritka általános kísérő tünetek egyike lehet.
 • Tekintettel arra, hogy az általánosan alkalmazott két mezővel némi tüdőszövet is besugárzásra kerül itt az enyhe gyulladás elkerülhetetlen, de a legtöbb esetben panasz nélkül elmúlik. Átmenetileg nehézlégzést, köhögést és lázat idézhet elő.
 • Ritkán a szívizom károsodása és szívkoszorúér károsodása, következményes szívritmuszavarok csak néha fordulnak elő (bal oldali emlő besugárzásakor).
 • A besugárzott emlőnél keményedés és nagy ritkán alaki változás.
 • A besugárzott emlőnél gyulladás, szöveti ödéma.
 • Kései tüdőfibrózis nagyon ritkán légzési nehézségekkel és köhögéssel járhat, kései mellékhatásként jelentkezhet.
 • Bőrelszíneződés, bőrkeményedés és a bőr alatti szövetek és izmok térfogatcsökkenése. Ezek valószínűsége azonban kevesebb, mint 5%.
 • Ritkán főleg kiterjedt műtét esetén a hónalji nyirokerek keringési zavara miatt a kar duzzanata, mozgáskorlátozottsága alakulhat ki, Ezt szakszerű masszázzsal, gyógytornával csökkenteni lehet. Megelőzésére ennek az oldalnak a kímélése sérülésektől (tűszúrás, manikűrözés) való óvása ajánlott.
 • Ritkán helyi csontszövetek elhalása, túlnyomóan a bordákon érezhető átmeneti fájdalom jelentkezhet.
 • Nagyon ritkán érzékelési zavar, gerincvelő- vagy idegfonat-károsodás esetén (leginkább akkor, ha a kezelési területbe a felső hónalji, kulcscsont alatti terület is beletartozott).
 • A besugárzott területen a későbbiekben esetlegesen keletkezett sérülések, sebek nehezebben gyógyulhatnak.

A betegeknek tudniuk kell, hogy a kezelések mellékhatásokkal járnak, és minél hamarabb tájékoztatják a kezelő személyzetet az észlelt tünetekről, annál eredményesebben kezelhetők a panaszok.

De ha nem is fáj?
A mellrákos betegek mindössze 10 százalékánál fordul elő emlőfájdalom. A daganatos fájdalom jellemzően állandó, az emlő meghatározott részére korlátozódik, legtöbbször egyoldali. Ritkán a fájdalom jelentkezhet az egész emlő területén tapasztalható formában is.
Megtévesztő lehet a fájdalom és az egyéb testi tünetek hiánya, ezért sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a csomóknak, és későn fordulnak orvoshoz. Az emlőrák esetében is igaz, hogy a korai felismerés fél gyógyulás, ezért nagyon fontos, hogy gyanú esetén ne halogassuk orvosunk felkeresését, mivel a rák bármennyire jól gyógyítható is, mégiscsak agresszív betegség, így a diagnózis késlekedése az életet veszélyezteti!

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus, sugárterápiás szakorvos

Cikkajánló

A jóindulatú emlődaganatok

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Emlődaganat
Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.
Szemölcsök
Szemölcsök

Mi okozza és milyen típusai vannak?

A bőrgomba
A bőrgomba

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus, Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.