A modern sugárterápia - a kezelési eljárásokról

Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus

Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente nagyságrendileg 60-70 ezer újonnan felfedezett esettel kell számolni, és ez a szám a világ többi országához hasonlóan évről évre nő.

A daganatos betegségek kezelése mulitdiscliplinaris (több szakma együttműködésén alapuló) folyamat. Általánosságban elmondható, hogy a daganatos betegek ellátásában a sebészi és a szisztémás (kemoterápiás, immunterápiás, biológiai terápiás) kezelések mellett a sugárkezelési eljárások játszanak fontos szerepet.

Mi is a sugárterápia lényege?

A sugárterápiás eljárások lényegében az ionizáló sugárzás sejtpusztító hatásán alapulnak. A sejtpusztítás történhet direkt DNS károsítás által, illetve a sugárzás által létrehozott szabadgyökök másodlagos hatásának köszönhetően. A röntgen (RTG) sugárzás felfedezését követően hamar felismerték a sugárzás gyógyító hatását a daganatok terápiájában és az elmúlt 100 évben szédületes fejlődésen ment át a modern orvoslás ezen rendkívül speciális ága.

A felhasznált sugárzási lehetőségek, technológiák egyre szélesebb körét alkalmazzuk, a következőekben rövid áttekintést adunk a leggyakrabban használt technikákról.

Külső sugárkezelés

Napjainkban a legelterjedtebb kezelési forma, lényege, hogy a sugárzást egy, a beteg testén kívül elhelyezkedő sugárforrásból juttatjuk a célterületre. A köztudatban leginkább a „kobalt", illetve "telekobalt kezelés" ismert.

A 60-as évektől kezdték alkalmazni a fix Kobalt 60 izotóppal rendelkező eszközöket, ezek napjainkra nagyrészt kiszorultak a napi alkalmazásból, bár egyes lokalizációkban továbbra is elfogadott alkalmazásuk.

Orvosi diagnosztika és sugárterhelés

A megsérült japán atomerőmű kapcsán rengeteg hírt olvashatunk a radioaktiv szennyeződés szervezetre gyakorolt hatásairól. Sugárterhelés azonban néhány orvosi diagnosztikai módszer esetén is érheti testünket, sokakban ezért alakul ki megalapozatlan félelem a vizsgálatokkal kapcsolatban. Cikkünkben a sugárterheléssel járó vizsgálatokról (CT, röntgen, mammográfia) olvashat részletesen. Kell-e félnünk a vizsgálatoktól?

A 80-as évek végétől Kobalt készülékek helyét az úgy nevezett Lineáris Gyorsítók (LINAC) vették át. Ezekkel a berendezésekkel találkozik a kezelésre kerülő páciensek döntő többsége. Itt már lényegesen nagyobb energia tartományban (4-20, akár 25 millió elektron volt) dolgoznak a gépek, és már nem használnak sugárizotópot, a foton illetve elektronnyalábokat elektromos áramból állítják elő.

Fotonterápia

A fotonok atommagon kívül keletkező nagy eneregiájú részecskék. Ezek a kezelés során képesek mélyen behatolni a szövetekbe és elérni a mélyen elhelyezkedő tumorokat, míg a felszíni szövetrétegekbe valójában kisebb sugárdózist adnak le. A tumor kezeléséhez választott tényleges foton energia a tumor és a kezelési technika jellegétől, valamint a páciens állapotától függ.

Elektronterápia

Az elektronsugár a felületi szövetek (a bőr illetve a testfelszínhez közel elhelyezkedő daganatok) kezelésére használható, és amennyiben ez a kívánatos, magasabb sugárdózist tud leadni a felszíni és viszonylag kisebb dózist a mélyebben fekvő szövetekre. A felületi daganatok ellátására alacsony energiájú (úgynevezett orthovoltos) RTG besugárzó készülékek is használatosak.

A modern sugárterápiás eljárások döntően egyedi 3 dimenziós besugárzás tervezésen alapulnak. Napjainkban a sugárterápiás berendezések a kezelési mezők formájának, akár intenzitásának megváltoztatására alkalmasak, ezáltal lehetővé téve az egyénre szabott kezelések kivitelezését.

A technológia lehetővé teszi nagy pontosságú (sztereotaxiás) sugársebészeti beavatkozások végzését, és egyre jobban terjednek az úgynevezett képvezérelt kezelések is (IGRT- image guided radiotherapy).

Közel terápiás beavatkozások, más néven brachyterápia

A közelterápiás eljárások során nem külső sugárforrásból származó sugárnyalábot, hanem a daganat közelébe juttatott izotópot használunk. Fő előnye az, hogy helyileg (tehát a daganat közelében) nagyon magas dózist tudunk elérni úgy, hogy a környezeti szövetek dózisterhelése minimalizálható. Létezik felületi, interstitialis (szövetközi), intarcavitalis (üregbe helyezett) és intraluminalis (lumenbe juttatott) formája is.

A sugárforrást speciális eszközök, aplikátor, katérter rendszerek segítségével juttatjuk a kezelendő területre. A kezelendő tumor lokalizációjától függően az eszközök pozicionálását ultrahangos, MR vezérelt, vagy fluoroszkópiás irányítás mellett végzünk.

Olvasson tovább! Sztereotaxiás sugársebészet - Gamma-kés

(WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

Agydaganat elleni szerrel...

Egyes agresszív agydaganatok kezelésére szolgáló hatóanyagból szeretnének gyógyszert készíteni a Debreceni Egyetem és egy lyoni egyetem...

A mellékpajzsmirigy daganatos...

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó felszínén elhelyezkedő, általában 4 darabból álló apró endokrin szerv. Fő szerepe a parathormon (PTH)...

Hogyan éljük túl a...

Az onkológia fejlődésének hála ma már a rák nem feltétlenül egy végzetes, gyors lefolyású betegség. Természetesen sajnos ez is előfordul, de nem...

Sugárkezelés vagy kemoterápia?

A sugárterápiával és kemoterápiával foglalkozó tudomány viszonylag fiatal az orvosláson belül. A sugárterápia közel 120 éves múltja és...

Étkezési nehézségek a rákkezelés...

Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák, a betegség okozta szorongás, vagy...

Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor...

A sugárterápia következtében sajnálatos módon felléphetnek különböző mellékhatások is. Cikkünkben a fej-nyaki dagantok sugárkezelésének...

Bőrdaganatok sugárkezelésekor...

A sugárterápia sajnos nem csupán a daganatos sejtekre van hatással, hanem az egészséges sejtekre is.

A koponya sugárkezelésekor...

Sajnálatos módon a sugárkezelés során a sugárnyalábok által létrehozott direkt és közvetett sejtpusztító hatás a normál szöveteket is érinti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.