A koponya sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

szerző: Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus - WEBBeteg
megjelent:

Sajnálatos módon a sugárkezelés során a sugárnyalábok által létrehozott direkt és közvetett sejtpusztító hatás a normál szöveteket is érinti, éppen ezért figyelmet kell fordítani a mellékhatások követésére, kezelésére, lehetőség szerint minimalizálására.

A sugárterápia a sebészethez hasonlóan a daganatok lokális ellátására szolgáló módszer. Alapja a sugárzás energiájának a céltérfogatba (ez nem mindig csupán a képalkotón detektálható daganatot jelenti) juttatása. A sugárzás kétféle úton pusztíthatja a sejteket. Egyrészt közvetlenül károsítja a DNS-t, (direkt találat) azonnali sejthalált, de legalább is továbbszaporodási képtelenséget okozva.

A modern sugárterápia

Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente nagyságrendileg 60-70 ezer újonnan felfedezett esettel kell számolni, és ez a szám a világ többi országához hasonlóan évről évre nő. A modern sugárterápia - a kezelési eljárásokról

Ennek az esélye a kórosan szaporodó sejtben éppen kettőződő DNS miatt nagyobb, de még valószínűbb, hogy a sejttömeg nagy részét kitevő vízmolekulák nyelik el az energiát, nagyon reaktív hydroxyl-, peroxid- és szabad oxigén gyökök szabadulnak fel („aktív víz”), melyek károsítják a sejt anyagcserét. A késleltetett sejthalál 70 százalékáért ez a hatás felelős.

Sajnálatos módon a sugárnyalábok által létrehozott direkt és közvetett sejtpusztító hatás a normál szöveteket is érinti, éppen ezért figyelmet kell fordítani a mellékhatások követésére, kezelésére, lehetőség szerint minimalizálására. A modern 3D tervezésen alapuló kezelések során a komplex szakember, gép és költségigényes eljárások lényege pont abban rejlik, hogy a lehető legpontosabb daganatpusztító hatás elérése mellett a mellékhatásokat minimalizáljuk.

A téma cikkei - A sugárkezelés mellékhatásai

V/1 Koponya sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
V/2 Bőrdaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
V/3 Emlődaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
V/4 Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
V/5 Hasi lokalizációjú daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások

Mint említettük a sugárkezelés lokális kezelési forma, ennek megfelelően a kezelések mellett várható mellékhatások széles skálája fordulhat elő annak függvényében, mely régió kezelésére kerül sor.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kezelések megkezdését követő napokban általános gyengeség, fáradékonyság előfordulhat. A speciális, kezelési régióknak megfelelő mellékhatásokat a lentiekben foglaljuk össze. Hangsúlyozni kell azt a tényt, hogy minden beteg másként reagál, reagálhat a kezelésekre, tehát általános érvényű állításokat nem tehetünk. Nagyon fontos a kezelések alatti szoros kapcsolat az orvossal valamint a kezelőszemélyzettel.

Természetesen vannak akut (tehát a kezelés alatti, illetve annak pár napos, hetes időszakában) és kései (kezelést követő 2-3 hónap elteltével jelentkező) mellékhatások.

Koponya sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

A fej és nyak daganatainak kezelése

Korai diagnózis esetén a daganatok nagyobb sikerrel kezelhetők. A kezelés módja a daganat méretétől, elhelyezkedésétől függ, illetve attól, hogy a daganat a szervezet egyéb más területeire is ráterjed-e. A fej és nyak daganatainak kezelése
  • Agy ödéma keletkezhet, az alapbetegség okozta panaszok, ismét jelentkezhetnek vagy felerősödhetnek, pl. bénulások, görcsroham, fejfájás formájában. A kezelések döntő többségében megelőző jelleggel a betegek már agynyomást csökkentő kezelésben részesülhetnek
  • Koncentrációs készség és esetlegesen a memória zavarai fordulhatnak elő. Ritkán a panaszok csak hónapokkal a sugárkezelés után jelentkeznek (kései sugárhatás).
  • A besugárzott területen a hajhagymák károsodása, ezáltal következményes hajhullás (szaknyelven allopecia) jelentkezhet. A kezelést követően a hajhagymák regenerálódnak, és a haj visszanő.

Gyakori tünet, hogy a sugárkezelt bőrfelületek kiszáradnak, viszketés, enyhe hámlás, bőrpír jelentkezik. Ha a fül a besugárzott területen van, nedvező sebek keletkezhetnek a hallójáratban és a fülkagylón a bőr áthajlási redőiben (a bőr áthajlási redőiben a magasabb dózis felépülések miatt gyakoribbak a súlyosabb bőrreakciók).

  • Az agyszövetek kései elhalása (agyszöveti nekrózis), esetleg idegi kiesési tünetekkel. Hangsúlyosan követett és monitorozott mellékhatásról van szó, a modern dozírozási és tervezési sémák mellett ritkán fordul elő.
  • Hormonképzés csökkenése a köztiagyban és az agyalapi mirigyben, ezek kihatnak az anyagcserére és a szexualitásra. Természetesen a hormonháztartás egyensúlya szükség esetén későbbiekben gyógyszeresen fenntartható.
  • A hallás és látás romlása, attól függően, hogy az agy melyik részét érintette a sugárkezelés.
  • Gyerekeknél a koponyacsontok növekedési zavarai is előfordulhatnak. Különösen az arckoponya csontjait is érintő kezeléseknél kell különös hangsúlyt helyezni a gondos tervezésre, betegkövetésre.

Nagyon fontos a betegeknek azt tudatosítania, hogy a kezelések sajnálatos módon velejárói a mellékhatások, és azok megjelenésére számítani kell, mind a kezelteknek, mind a kezelőknek.

Kiemelkedően fontos a betegek részéről az, hogy a jelentkező tüneteket minél hamarabb (szaknyelven minél korábbi stádiumban) jelezzék a kezelőszemélyzetnek, így lehetőséget adva azok eredményes ellátására.

(WEBBetetg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus, sugáretárpiás szakorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.