• A koponya sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus

    Sajnálatos módon a sugárkezelés során a sugárnyalábok által létrehozott direkt és közvetett sejtpusztító hatás a normál szöveteket is érinti, éppen ezért figyelmet kell fordítani a mellékhatások követésére, kezelésére, lehetőség szerint minimalizálására.

    A sugárterápia a sebészethez hasonlóan a daganatok lokális ellátására szolgáló módszer. Alapja a sugárzás energiájának a céltérfogatba (ez nem mindig csupán a képalkotón detektálható daganatot jelenti) juttatása.  A sugárzás kétféle úton pusztíthatja a sejteket. Egyrészt közvetlenül  károsítja a DNS-t, (direkt találat) azonnali sejthalált, de legalább is továbbszaporodási képtelenséget okozva.

    A modern sugárterápia


    Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente nagyságrendileg 60-70 ezer újonnan felfedezett esettel kell számolni, és ez a szám a világ többi országához hasonlóan évről évre nő. A modern sugárterápia - a kezelési eljárásokról

    Ennek az esélye a kórosan szaporodó sejtben éppen kettőződő DNS miatt nagyobb, de még valószínűbb, hogy a sejttömeg nagy részét kitevő vízmolekulák nyelik el az energiát, nagyon reaktív hydroxyl-, peroxid- és szabad oxigén gyökök szabadulnak fel („aktív víz”), melyek károsítják a  sejt anyagcserét. A késleltetett sejthalál 70 százalékáért ez a hatás felelős.

    Sajnálatos módon a sugárnyalábok által létrehozott direkt és közvetett sejtpusztító hatás a normál szöveteket is érinti, éppen ezért figyelmet kell fordítani a mellékhatások követésére, kezelésére, lehetőség szerint minimalizálására. A modern 3D tervezésen alapuló kezelések során a komplex szakember, gép és költségigényes eljárások lényege pont abban rejlik, hogy a lehető legpontosabb daganatpusztító hatás elérése mellett a mellékhatásokat minimalizáljuk.

    Hirdetés

     A téma cikkei - A sugárkezelés mellékhatásai

    V/1 Koponya sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
    V/2 Bőrdaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
    V/3 Emlődaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
    V/4 Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
    V/5 Hasi lokalizációjú daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások

    Mint említettük a sugárkezelés lokális kezelési forma, ennek megfelelően a kezelések mellett várható mellékhatások széles skálája fordulhat elő annak függvényében, mely régió kezelésére kerül sor.

    Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kezelések megkezdését követő napokban általános gyengeség, fáradékonyság előfordulhat. A speciális, kezelési régióknak megfelelő mellékhatásokat a lentiekben foglaljuk össze. Hangsúlyozni kell azt a tényt, hogy minden beteg másként reagál, reagálhat a kezelésekre, tehát általános érvényű állításokat nem tehetünk. Nagyon fontos a kezelések alatti szoros kapcsolat az orvossal valamint a kezelőszemélyzettel. 

    Természetesen vannak akut (tehát a kezelés alatti, illetve annak pár napos, hetes időszakában) és kései (kezelést követő 2-3 hónap elteltével jelentkező) mellékhatások.

    Koponya sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    A fej és nyak daganatainak kezelése


    Korai diagnózis esetén a daganatok nagyobb sikerrel kezelhetők. A kezelés módja a daganat méretétől, elhelyezkedésétől függ, illetve attól, hogy a daganat a szervezet egyéb más területeire is ráterjed-e. A fej és nyak daganatainak kezelése
    • Agy ödéma keletkezhet, az alapbetegség okozta panaszok, ismét jelentkezhetnek vagy felerősödhetnek, pl. bénulások, görcsroham, fejfájás formájában. A kezelések döntő többségében megelőző jelleggel a betegek már agynyomást csökkentő kezelésben részesülhetnek
    • Koncentrációs készség és esetlegesen a memória zavarai fordulhatnak elő. Ritkán a panaszok csak hónapokkal a sugárkezelés után jelentkeznek (kései sugárhatás).
    • A besugárzott területen a hajhagymák károsodása, ezáltal következményes hajhullás (szaknyelven allopecia) jelentkezhet. A kezelést követően a hajhagymák regenerálódnak, és a haj visszanő.

    Gyakori tünet, hogy a sugárkezelt bőrfelületek kiszáradnak, viszketés, enyhe hámlás, bőrpír jelentkezik. Ha a fül a besugárzott területen van, nedvező sebek keletkezhetnek a hallójáratban és a fülkagylón a bőr áthajlási redőiben (a bőr áthajlási redőiben a magasabb dózis felépülések miatt gyakoribbak a súlyosabb bőrreakciók).

    • Az agyszövetek kései elhalása (agyszöveti nekrózis), esetleg idegi kiesési tünetekkel. Hangsúlyosan követett és monitorozott mellékhatásról van szó, a modern dozírozási és tervezési sémák mellett ritkán fordul elő.
    • Hormonképzés csökkenése a köztiagyban és az agyalapi mirigyben, ezek kihatnak az anyagcserére és a szexualitásra. Természetesen a hormonháztartás egyensúlya szükség esetén későbbiekben gyógyszeresen fenntartható.
    • A hallás és látás romlása, attól függően, hogy az agy melyik részét érintette a sugárkezelés.
    • Gyerekeknél a koponyacsontok növekedési zavarai is előfordulhatnak. Különösen az arckoponya csontjait is érintő kezeléseknél kell különös hangsúlyt helyezni a gondos tervezésre, betegkövetésre.

    Nagyon fontos a betegeknek azt tudatosítania, hogy a kezelések sajnálatos módon velejárói a mellékhatások, és azok megjelenésére számítani kell, mind a kezelteknek, mind a kezelőknek.

    Kiemelkedően fontos a betegek részéről az, hogy a jelentkező tüneteket minél hamarabb (szaknyelven minél korábbi stádiumban) jelezzék a kezelőszemélyzetnek, így lehetőséget adva azok eredményes ellátására.

    (WEBBetetg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus, sugáretárpiás szakorvos)

    Módosítva: 2012.02.23 20:11, Megjelenés: 2012.02.23 20:11
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

    Sugárkezelés vagy kemoterápia?

    A sugárterápiával és kemoterápiával foglalkozó tudomány viszonylag fiatal az orvosláson belül. A sugárterápia közel 120 éves múltja és folyamatos fejlődése az onkológiai betegek több mint 80 százalékának nyújt kezelési lehetőséget. A kemoterápia (bár fiatalabb orvosi diszciplína) a sugárkezeléssel karöltve kiegészíti a beteg kezelési lehetőségeit.

    Bőrdaganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    A sugárterápia sajnos nem csupán a daganatos sejtekre van hatással, hanem az egészséges sejtekre is.

    Sugárterápia: Fontos ápolási tanácsok

    Igaz ugyan, hogy az alkalmanként néhány perces besugárzás előkészülete közben nagyon kevés idő jut egy betegre, mégis gyakran ilyenkor merülnek fel kérdések, amelyek nem szabad, hogy válaszok nélkül maradjanak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.