Sugárkezelés után mehetek gyógyfürdőbe? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Emlőműtétem után sugárkezelésben részesültem. Kérdésem, hogy a sugarazás után járhatok-e gyógyfürdőbe, mert nagy szükségem lenne rá a lábaim miatt. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.

Tisztelt Kérdező!

A sugárkezelés befejezése után, még "dolgozik" a sugár kb. 4-6 hétig. Ez alatt az idő alatt otthon tornázzon, karkörzéseket végezzen az óra járása szerint 10-20-szor, majd visszafelé 10-20-szor naponta többször.

Sugárterápia

A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek mintegy fele részesül sugárkezelésben. Sugárterápia

Próbalja meg, hogy az "érintett" oldali kar ujjai mennyire érnek fel az ajtófélfán. Egyre magasabbra fog nyúlni - nem "sül be", nem "rozsdásodik be" a vállizület.

A reumatológusok TILTANI szokták a gyógyfürdő (különösen a meleg és Rádiumos vizek) használatát sugárkezelésen átesett betegeken.

Nem teszik helyesen.

Akutan, éppen kezelés alatt álló rákbetegeknél valóban nem helyes. Gyógyíthatatlan, progrediáló rákbetegségben persze nem helyes. De itt nem erről van szó: kiegészítés képpen (posztoperatív céllal, vagy más szóval adjuváns céllal) kapott sugárkezelést.

Mellrák

A mellrák nem egységes betegség, annak számos formája fordul elő. A betegség lehet egyoldali, amikor csak az egyik emlőben található meg, de lehet kétoldali is, mikor mindkét emlőt érinti. A mellrákról bővebben

Az emlőrákkal foglalkozó könyvek garmadáját olvastam már el, egyik sem ír egyetlen szót sem arról, hogy posztoperatív sugárkezelés után - némi türelmi idő után -, nem szabadna gyógyfürdőbe menni.

Menjen a fürdőbe, ott a vízben is tornáztassa a karját, vállát, gerincét. Jót fog tenni. Természetesen NE NAPOZTASSA közvetlenül a sugárkezelt bőrterületet. Napra mehet, de ne "napoztassa".

Tehát 4-6 héttel a sugárkezelés utolsó napja után mehet gyógyfürdőbe.

(WEBBeteg - Dr Nagykálnai Tamás onkoradiológus, klinikai onkológus)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.