• Hasi daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus

    A sugárkezelés lokális kezelési forma, ezért a kezelt régió függvényében különféle mellékhatások előfordulásával kell számolni. Minél hamarabb észlelik és jelzik a panaszokat a betegek, annál jobban enyhíthetők a mellékhatások.

    • Ritkán fejfájás, enyhe rosszullét, hányinger, hányás, vagy fáradtság jelentkezhet, főleg a kezelés megkezdésekor. Amennyiben a beteg kombináltan (kemoterápiával együtt) kapja a sugárkezelést ezek az általános mellékhatások súlyosabbak lehetnek.
    • Ezek a mellékhatások gyakrabban fordulhatnak elő, ha nagy gyomortérfogatot részesítünk besugárzásban, valamint, ha a sugármező területén helyezkedik el a máj vagy annak része. A rosszullét a leggyakrabban a kezelési időszak első részében, akár az első alkalommal fordul elő, körülbelül 3-4 órával a kezelés után.
    Hirdetés
    •  A téma cikkei - A sugárkezelés mellékhatásai

     V/1 Koponya sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/2 Bőrdaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/3 Emlődaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/4 Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/5 Hasi lokalizációjú daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     A puffadás, hasmenés gyakori kísérő tünet, akár tartósan is fennáll. Nagyon ritkán vérzés, nyákürülés jelentkezhet.
    • Súlyvesztés gyakori velejárója a kezelésnek, ennek monitorozása, jelzése nagyon fontos.
    • Bőrszárazság, enyhe bőrpír és bőrgyulladás alkalmanként, hevesebb bőrirritációk nagyon ritkán előfordulhatnak, főleg a sugárbelépési terülteken jellemző.
    • Bőrelszíneződés, ritkán a bőr alatti szövetek felkeményedése az izmok zsugorodása léphet fel.
    • Hosszabb ideig tartó emésztési zavarok (telítettség érzet, puffadás, hasmenés) jelentkezhetnek.
    • Ritkán a bélkacsok tartós szűkülete, összetapadása, kivételesen ritkán helyi nekrózis (a bélfali szövetek pusztulása, fekély) alakulhat ki (ritka kései szövődmény).
    • Ritkán a gyomor nyálkahártyája begyulladhat, még ritkábban gyomorfekély és vérzés is előfordulhat
    • Olykor vesefunkció károsodás és ezáltal magas vérnyomás, véres vizelet és ödéma alakulhat ki. Ez főként akkor jelent gondot, ha a kezelési terület nagyon közel helyezkedik el a vesékhez.
    • Daganatos terápia


     A daganatos betegségeket többféle terápiával lehet kezelni. Bővebben a daganatos betegek terápiás lehetőségeiről>>
     Ha a máj, vagy annak részlete a besugárzott területen van, májfunkciós károsodás, nagyon ritkán májzsugor jelentkezhet.
    • Abban az esetben, ha nőknél a petefészek a besugárzott területre esik, menstruációs zavarok (menstruáció kimaradása, klimax elkezdődése) fordulhatnak elő.

    (WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus, sugáretárpiás szakorvos)

    Módosítva: 2012.04.07 14:17, Megjelenés: 2012.04.07 14:17
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    A daganatos betegek ellátásának irányelvei COVID-19-járvány során

    Cikkünkben azokat, a daganatos betegek ellátására vonatkozó speciális tudnivalókat és irányelveket foglaltuk össze, amelyeket a járványügyi veszélyhelyzet miatt javasoltak, és a járvány esetleges újabb hulláma idején ismét életbe léphetnek. Június 15-től valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe, de időpontot kell kérni, hogy az egészségügyi ellátóhelyeken zsúfoltság ne alakuljon ki.

    Precíziós onkológia a melanoma kezelésében

    A rosszindulatú festéksejtes bőrrák, vagyis a melanoma előfordulása világszerte évről évre növekszik, és sokszor késői felfedezése miatt terápiája gyakran kihívás elé állítja az orvosokat. Mint az onkológia sok más területén, a melanomák kezelésében is forradalmi változást hozhat az új, személyre szabott terápiás szemlélet, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

    A daganatos betegségek tünetei nem mindig egyértelműek, így eleinte a rákos betegségeknek sincsenek feltűnő jelei. Néhány tünet azonban a szervezetben lévő rosszindulatú daganatra utalhat.

    Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    A sugárterápia következtében sajnálatos módon felléphetnek különböző mellékhatások is. Cikkünkben a fej-nyaki dagantok sugárkezelésének hatására jelentkező lehetséges mellékhatásokat vesszük sorra.

    A modern sugárterápia - a kezelési eljárásokról

    Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente nagyságrendileg 60-70 ezer újonnan felfedezett esettel kell számolni, és ez a szám a világ többi országához hasonlóan évről évre nő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.