• Hasi daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus

    A sugárkezelés lokális kezelési forma, ezért a kezelt régió függvényében különféle mellékhatások előfordulásával kell számolni. Minél hamarabb észlelik és jelzik a panaszokat a betegek, annál jobban enyhíthetők a mellékhatások.

    • Ritkán fejfájás, enyhe rosszullét, hányinger, hányás, vagy fáradtság jelentkezhet, főleg a kezelés megkezdésekor. Amennyiben a beteg kombináltan (kemoterápiával együtt) kapja a sugárkezelést ezek az általános mellékhatások súlyosabbak lehetnek.
    • Ezek a mellékhatások gyakrabban fordulhatnak elő, ha nagy gyomortérfogatot részesítünk besugárzásban, valamint, ha a sugármező területén helyezkedik el a máj vagy annak része. A rosszullét a leggyakrabban a kezelési időszak első részében, akár az első alkalommal fordul elő, körülbelül 3-4 órával a kezelés után.
    Hirdetés
    •  A téma cikkei - A sugárkezelés mellékhatásai


     V/1 Koponya sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/2 Bőrdaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/3 Emlődaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/4 Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/5 Hasi lokalizációjú daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     A puffadás, hasmenés gyakori kísérő tünet, akár tartósan is fennáll. Nagyon ritkán vérzés, nyákürülés jelentkezhet.
    • Súlyvesztés gyakori velejárója a kezelésnek, ennek monitorozása, jelzése nagyon fontos.
    • Bőrszárazság, enyhe bőrpír és bőrgyulladás alkalmanként, hevesebb bőrirritációk nagyon ritkán előfordulhatnak, főleg a sugárbelépési terülteken jellemző.
    • Bőrelszíneződés, ritkán a bőr alatti szövetek felkeményedése az izmok zsugorodása léphet fel.
    • Hosszabb ideig tartó emésztési zavarok (telítettség érzet, puffadás, hasmenés) jelentkezhetnek.
    • Ritkán a bélkacsok tartós szűkülete, összetapadása, kivételesen ritkán helyi nekrózis (a bélfali szövetek pusztulása, fekély) alakulhat ki (ritka kései szövődmény).
    • Ritkán a gyomor nyálkahártyája begyulladhat, még ritkábban gyomorfekély és vérzés is előfordulhat
    • Olykor vesefunkció károsodás és ezáltal magas vérnyomás, véres vizelet és ödéma alakulhat ki. Ez főként akkor jelent gondot, ha a kezelési terület nagyon közel helyezkedik el a vesékhez.
    • Daganatos terápia


     A daganatos betegségeket többféle terápiával lehet kezelni. Bővebben a daganatos betegek terápiás lehetőségeiről>>
     Ha a máj, vagy annak részlete a besugárzott területen van, májfunkciós károsodás, nagyon ritkán májzsugor jelentkezhet.
    • Abban az esetben, ha nőknél a petefészek a besugárzott területre esik, menstruációs zavarok (menstruáció kimaradása, klimax elkezdődése) fordulhatnak elő.

    (WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus, sugáretárpiás szakorvos)

    Legutóbb frissült: 2012.04.07 14:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?

    Sohasem könnyű feldolgoznunk, ha egy orvos által kiírt rákterápia, amelybe minden gyógyulásba vetett reményünket fektettük, nem a vártnak megfelelő eredménnyel zárul. Mi azonban mégis megpróbálunk támpontokat adni eme súlyos probléma kezeléséhez.

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

    Tudnivalók a húgycsődaganatról

    A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.