A C-vitamin és a rákterápiák

Daganatok.hu
megjelent:

Az általános egészségi állapot fenntartásában fontos C-vitamin csökkentheti a kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát. Nincs bizonyíték arra, hogy a nagy dózisú C-vitamin hatásos a rák kezelésében.

A C-vitamin ismert antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy reakcióba lép, és semlegesíti az olyan szabad gyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak.

Szedhető C-vitamin a kemoterápia alatt? - Az orvos válaszol

"Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Illetve mit jelent az, hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni, ha tényleg nem segít, csak árt olyankor?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza

Fontos számos alapvető molekula termeléséhez, a fehérjéket is beleértve. A C-vitamin jelentős szerepet játszik a kollagén - a bőr fő szerkezeti fehérjéje - képződésében, ezáltal elősegíti a sebgyógyulást.

Mivel a szervezet nem tudja szintetizálni a C-vitamint, azt külső forrásokból kell nyerni. A tudósok emellett úgy gondolják, hogy a C-vitamin segítheti a gyulladás csökkentését.

Mindemellett a C-vitamin sok kemoterápiás gyógyszer hatékonyságát csökkentheti, ezért a betegek konzultáljanak kezelőorvosukkal, mielőtt C-vitamint alkalmaznának!

A klinikai vizsgálatok sem igazolják a C-vitamin hatékonyságát

Egy 1979-es klinikai vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a nagy dózisú, szájon át adagolt C-vitamin hatékony lehet-e az előrehaladott rák kezelésében.

Százhuszonhárom, előrehaladott betegségben szenvedő, a kutatás korábbi terápiájára nem reagáló beteget választottak ki véletlenszerűen, akik 10 grammos C-vitamin, illetve placebo tablettát szedtek.

A vizsgálat végén a C-vitamint szedő betegek között ugyanaz volt az átlagos túlélési idő (7 hét), mint a placebót szedő betegeknél.

Tüneteik és teljesítményük szintén hasonlóan alakult, ami azt mutatja, hogy a nagy dózisú C-vitamin nem hatékony az előrehaladott rák kezelésében.

(Daganatok.hu)

Cikkajánló

C-vitamin
Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak. A C-vitamin szerepéről, előnyeiről, és mértéktelen fogyasztásának veszélyeiről.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.