Cukorbetegség - Élet betegséggel cikkek

Cukorbetegség - Élet betegséggel cikkek

Mit tehet a cukorbeteg vércukorszintje karbantartásáért?

WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus szakorvos
2022-04-20 11:03

A cukorbetegség kezelése számos szempontból jelentősen eltér más betegségek kezelésétől. A leglényegesebb eltérés, hogy a cukorbeteg eredményes kezeléséhez nem elegendő pusztán az orvos által tanácsolt kezelési mód elfogadása és követése.

Diabéteszes ketoacidózis - Megelőzés és kezelés

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
2022-04-19 13:03

A cukorbeteg figyeljen a diétájára, és a pontos inzulinadagolásra. Hogyan lehet megelőzni a diabéteszes ketoacidózist? Melyek a leghatásosabb kezelési módok?

A 11 leggyakoribb tévhit a cukorbetegségről

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
2022-04-17 11:04

Egyre több ember táplálkozik egészségtelenül, túl sokat és túl zsíros ételeket esznek, ugyanakkor a mozgásszegény életmód is terjedőben van, mindez kedvez a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Ezzel egy időben folyamatosan nő az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma is.

Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-04-14 16:03

A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatású a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik.

A cukorbetegség rettegett szövődménye: a ketoacidózis

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
2022-04-09 15:03

A cukorbetegség egyik súlyos akut szövődménye a ketoacidózis, mely akár ketoacidotikus kómához is vezethet. Szerencsére megfelelő terápiával és személyre szabott diétával az állapot általában elkerülhető, azonban 1-es típusú cukorbetegség első jele is lehet 10-30 százalékában. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük a témában.

Ön cukorbeteg? Ekkor szükséges a fruktózamin mérése

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
2022-04-08 20:33

A cukorbetegek állapotának monitorozására használt fruktózamin értékének meghatározása igen nagy segítséget nyújt a diabétesz kezelésének gyors változtatásában és akkor, ha a HbA1c szintjének mérése valamilyen okból nem kivitelezhető. Arról, hogy pontosan mire is való a fruktózamin értékének ellenőrzése, dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Mi az a Somogyi-hatás?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
2022-04-08 07:33

Inzulinnal kezelt cukorbetegek számára fontos a napi többszöri vércukor-önellenőrzés elvégzése. A megfelelő időpontokban mért vércukorértékek alapján az inzulinkezelés módosítható. Módosítani kell az inzulin dózisát tervezett testmozgás vagy visszatérő alacsony vércukorszint esetén is.

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos, Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
2022-04-06 11:04

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.