Vércukor-önellenőrzés cukorbetegségben

szerző: Dr. Hidvégi Tibor, belgyógyász, diabetológus, lipidológus - Diabetes
frissítve: 2021.12.08.

A cukorbetegség kezelésének célja, hogy a vércukorértékei közel olyan tartományban mozogjanak, mint az egészséges embereknél, és elkerülhesse a cukorbetegség heveny és krónikus szövődményeit.

A vércukorszint-önellenőrzés a diabetes mellitus gondozásának egyik legfontosabb eleme. A vércukormérés célja nem pusztán az adatok gyűjtése, hanem ezek elemzése és a szükséges terápiás változtatások meghozatala a jobb szénhidrátanyagcsere-helyzet elérése érdekében.

Újonnan felismert cukorbetegség esetén a gondozásba vételkor fel kell ajánlani a vércukor-önellenőrzés lehetőségét és a helyes mérési technika megtanítását. A vércukor-önellenőrzés segíti a cukorbeteget és kezelőorvosát, mivel késedelem nélkül tájékoztat az aktuális vércukorértékről, lehetővé teszi az éhomi (étkezés előtti) és étkezés utáni vércukor meghatározását, növeli a kezelés biztonságát a hipoglikémia (alacsony vércukorérték) felismerése révén, segítséget jelent a kezelés szükség szerinti módosításának eldöntésében, illetve annak elfogadásában. Rendszeres használatával hozzájárulhat az anyagcserehelyzet javulásához és a késői szövődmények mérsékléséhez.

A vércukormérés technikája

A vércukorszint önellenőrzésére több különböző hordozható, kisméretű, könnyen használható, rövid mérési idejű készüléket fejlesztettek ki. A legmodernebb készülékek már megközelítőleg laboratóriumi pontosságú eredményt adnak! A vércukor-önellenőrzésre használt készülékek pontossága, megbízhatósága nagy jelentőségű. A legújabb, 2013-ban publikált ISO kritériumok szigorodtak a korábbi, 2003-ban kelt változathoz képest. Ma a vércukormérő készülékek pontosságának megállapításához az ISO 15197 (2013) kritériumait kell használni. A kérdést azért kell komolyan venni, mert elterjedőben vannak olyan készülékek, amelyeknek eredete bizonytalan, pontossága kétséges, ezek használata nyilvánvalóan nem preferálható. A vércukormérő megvásárlása előtt mindenképpen kérje ki diabetológiában jártas szakember (orvos, szakápoló) véleményét.

A vércukormérőkhöz ujjbegyszúrót mellékelnek, amelynek a szúrásmélysége állítható. Legkönnyebben ujjbegyből tudunk vért nyerni. Ez a terület idegvégződésekben gazdag, ezért a vérvétel kissé fájdalmas. Nem mindegy, hol szúrunk. Tanácsos nem az ujjbegy közepén, hanem az oldalán szúrni. Egyes korszerű készülékeknél lehetőség van a kevesebb idegvégződést tartalmazó testfelületekről történő vérvételre, például tenyér, alkar, csípő, has.

Mikor és hányszor ellenőrizze vércukorszintjét?

Ez általában egyéni mérlegelést igényel: függ a kezelés típusától, az anyagcserehelyzettől és az életkörülményektől. Fontos, hogy ne csak éhgyomorra történjenek mérések, hanem étkezés után, illetve bizonyos esetekben lefekvés előtt és éjszaka is. Életmód-kezelés vagy életmód+tablettás kezelés esetén javasolt gyakoriság: hetente 3-szor 3 különböző napon mérni főétkezés előtt és utána másfél-két órával (például hétfőn reggeli előtt és után, szerdán ebéd előtt és után, pénteken vacsora előtt és után). Időnként lefekvés előtt is mérjünk!

Nagy segítség lehet önnek és kezelőorvosának, ha 3 havonta végez egy teljes képet adó mérést, például az úgynevezett „360° View Átfogó Vércukormérő Rendszer”-t használva. Ez úgy történik, hogy 3 napon át, minden főétkezés előtt, után, valamint lefekvés előtt meg kell mérni a vércukorszintet (3 nap alatt összesen 21 alkalommal). Ezen méréssorozattal teljes képet kapunk a vércukor ingadozásairól. Kiszűrhetjük a táplálkozásra, testmozgás hatására bekövetkező szélsőséges vércukorértékeket.

Rosszullétek esetén vagy rendkívüli élethelyzetekben a fentieknél gyakrabban ellenőrizze vércukorszintjét! Fontos, hogy az eredményeket az erre kialakított kezelési naplóban rögzítse, és mindig vigye magával kezelőorvosához! Ezzel nagymértékben megkönnyíti és gyorsítja az adatok áttekintését és a terápiás döntések meghozatalát. Bizonyos vércukormérő készülékeknél lehetőség van a mérési adatok számítógépre, mobiltelefonra történő letöltésére is.

A rendszeres vércukor-önellenőrzést végzők gondozását tovább segíti az interneten keresztül elérhető, felhőalapú, telemedicinális rendszer. Segítségével vércukorátlagok, tendenciák, mérési naplók, grafikonok, statisztikai adatok több felhasználó számára (orvos, szakdolgozó, beteg) – bejelentkezést követően – elérhetővé válnak. Így jelentősen felgyorsul az adatáramlás, nő a gondozás minősége. Kérje kezelőorvosa tanácsát, hogyan használhatja ezeket az eszközöket!

Mikor és hogyan mérjünk?

1-es típusú diabétesz

Alaphelyzetben naponta indokolt a mérés éhomra, étkezések előtt, étkezések után és lefekvéskor. További mérés indokolttá válhat inzulinpumpa használatakor, hipoglikémia-érzéketlenség esetén, gépjárművezetéskor, fizikai aktivitás, átmenetileg kialakuló betegség, terhesség esetén, illetve a napi szokásos életmód megváltozásakor.

Inzulinterápiával kezelt 2-es típusú diabétesz

Napi négy-ötször alkalmazott bázis-étkezési inzulinkezelési rendszer: az elv azonos az 1-es típusú diabétesznél leírtakkal.

Keverék inzulin: alaphelyzetben éhomi mérés naponta, egy további mérés lépcsőzetesen változó időpontban. További mérések indokolttá válhatnak hipoglikémia tünetei, gépjárművezetés, fizikai aktivitás, terhesség, a napi szokásos életmód megváltozása, illetve magas HbA1c-érték esetén.

Bázisinzulin és tabletta kombinációja esetén, valamint nem inzulintípusú injekciós készítmények alkalmazása esetén: alaphelyzetben éhomi vércukormérés naponta, egy étkezés utáni vércukormérés naponta, lefekvés előtti mérés hetente. További mérések indokolttá válnak a kezelés módosítása, hipoglikémia tünetei, gépjárművezetés, fizikai aktivitás, terhesség, a napi szokásos életmód megváltozása, illetve magas HbA1c-érték esetén.

2-es típusú diabétesz, inzulinterápia nélkül

Alaphelyzetben napi egyszeri mérés és heti egyszeri rövid profil (3-4 pontos vércukorprofil – éhomi + főétkezések utáni mérések) szükséges. További mérések indokolttá válnak hipoglikémia tünetei, gépjárművezetés, fizikai aktivitás, terhesség, a napi szokásos életmód megváltozása, illetve magas HbA1c-érték esetén. A vércukor-önellenőrzés hasznossága (anyagcserekontroll javulása és/vagy a hipoglikémia-kockázat csökkenése) csak a strukturált betegoktatás keretén belül képzelhető el. Ez azt jelenti, hogy minden esetben meg kell találni azt a módot, amellyel a mért értékek jelentősége a betegek számára kommunikálható és elfogadható.

Milyen vércukorértékek elérésére törekedjünk?

Az inzulinkezeléssel többnyire törvényszerűen együtt járó anyagcsere-labilitásra tekintettel csupán a vércukor céltartományon belül tartására törekedhetünk: ez éhgyomorra elfogadható esetben 4,0 és 6,5 mmol/l közötti, étkezés után 90–120 perccel pedig 6,0 és 8,0 mmol/l közötti értékeket jelent. Az éjszakai hipoglikémia elkerülése céljából a lefekvés előtti vércukorértéket kívánatos kicsit magasabban, 6,0–8,0 mmol/l között tartani. Amennyiben a mért esetek legalább 70 százalékában a vércukor a fenti céltartományokon belül mozog, és a HbA1c szintje az egyénileg megállapított célértéken (6,0–8,0 százalék közötti céltartományon belül a kockázat nélkül elérhető legalacsonyabb értéken) van, a vércukorkontroll jónak tekintendő.

táblázat

Ne feledje!

A vércukor-önellenőrzés minden cukorbeteg számára ajánlott a diabéteszgondozás keretén belül. A vércukor-önellenőrzés gyakoriságát, módját, gyakorlati kivitelezését egyénre szabottan kell megállapítani! Az ön számára elérendő vércukor- és egyéb célértéket kezelőorvosa határozza meg! A vércukor-önellenőrzés során megbízható, az ISO 15197 (2013) előírásainak megfelelő vércukormérő készülékek használata javasolt. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő valamennyi cukorbeteg számára szükséges a rendszeres vércukor-önellenőrzés, amely az intenzív és a pumpakezelés alapvető elemét képezi. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő, inzulinnal kezelt cukorbetegek számára is ajánlott a rendszeres vércukor-önellenőrzés. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő, inzulinkezelésben nem részesülő cukorbetegek számára az úgynevezett strukturált formában kivitelezett vércukor-önellenőrzés javasolt.

(Diabetes - Dr. Hidvégi Tibor, belgyógyász, diabetológus, lipidológus, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Idén 29. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel. Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat. Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendeléséért kattintson ide

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

A prediabétesz felismerése és kezelése

A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző előállapot összefoglaló elnevezése. Prediabétesz esetén már fennáll valamilyen mértékű, rejtett...

A vércukorszint jelentősége, mérési lehetőségei

A vércukorszint alatt a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyiségét értjük. Hogyan, milyen módszerekkel történhet a...

HgbA1c - Mit jelent az értéke a laborleletben?

Az A1c-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát...

Miért veszélyes a prediabétesz és hogyan kerülje el?

Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú...

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

A betegség kezelése egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, rendszeres...

A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?

Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy leesett a cukrom. Az alacsony vércukorszint a szervezetben reakciók egész láncát indítja...

Terheléses vércukorvizsgálat (OGTT)

Miért végeznek terheléses vércukorvizsgálatot? Mire ügyeljen a vizsgálat előtt? Hogyan zajlik? Mire számíthat? Összeszedtük a legfontosabb...

Mit tehet a cukorbeteg vércukorszintje karbantartásáért?

A cukorbetegség kezelése számos szempontból jelentősen eltér más betegségek kezelésétől. A leglényegesebb eltérés, hogy a cukorbeteg eredményes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.