A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) kezelése

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos a mielőbbi felismerés és a megfelelő kezelés.

A téma cikkei

2/1 A gesztációs diabétesz tünetei
2/2 A gesztációs diabétesz kezelése

A terhességi cukorbetegség diagnózisa leginkább a terhesgondozás folyamán minden esetben elvégzett vizsgálatok kapcsán születik meg. Minden jelentkezéskor megvizsgálják a vizeletet, többek között annak cukortartalmát. Amennyiben a vizeletben cukor található, további vizsgálatok szükségesek, mivel az felkelti a terhességi cukorbetegség gyanúját.

A terhesség mindhárom trimeszterében (harmadában) történik vérvétel, majd a laboratóriumban elvégzik a vércukorszint mérését is. Amennyiben az a referenciaértéknél magasabb, szintén további vizsgálatok következnek.

A 24-28. hét körül kerül sor a terhességi diabétesz célzott szűrésére az úgynevezett orális glükóztolerancia teszt, más néven a terheléses cukorvizsgálat (OGTT) segítségével. Amennyiben a kismamánál előfordulnak rizikófaktorok, az OGTT első alkalommal a 12-16. héten végzendő el, majd – amennyiben az eredmény nem kóros – a vizsgálatot a 24-28. héten ismétlik meg. A vizsgálatot éhgyomorra végzik. Először vénás vért vesznek, ezután 75 gramm cukrot feloldanak másfél-két deciliter vízben vagy cukrot nem tartalmazó teában, amit a vizsgálandó nő megiszik, lehetőleg egyszerre. Két óra múlva ismét vért vesznek az vénából, majd laboratóriumban meghatározzák a minták cukortartalmát.

Normális esetben mindkét alkalommal a vércukor értéke a referenciatartomány felső értéke alatt található. A két vérvétel közt enni-inni nem szabad. Ritkán jelentkezhet fejfájás, émelygés, hányinger, hányás, amit az orvosnak meg kell említeni.

A gesztációs diabétesz diagnózis felállítható, ha

  • a vércukormérések során bármikor (ez vonatkozik az OGTT első értékére is) a vércukorszint legalább két alkalommal eléri vagy meghaladja a 7 mmol/liter értéket,

  • a nem éhgyomorra levett vérminták esetében a vércukor érték két alkalommal eléri vagy meghaladja a 11,1 mmol/liter értéket,

  • a második vérvétel eredménye magasabb, mint 7,8 mmol/liter.

Amennyiben a terhesgondozás folyamán bármikor kóros értéket mérnek, a vizsgálatot megismétlik. Ha az ismételt eredmény is kóros tartományba esik, a beteget szakrendelésre irányítják, ahol beállítják a megfelelő terápiát.

Hogyan kezelhető a gesztációs diabétesz?

A kezelés több lépcsőből áll. Kezdetben szénhidrátban szegény diéta javasolható, melyet szakorvos és dietetikus együttesen állít össze. Ennek nagyon fontos eleme a napi többszöri - általában öt alkalommal történő - kis mennyiségű étkezés.

Amennyiben a várt hatás, azaz a vércukorszint normalizálódása elmarad, inzulinkezelés válik szükségessé. A diabétesz terápiájában használatos szájon át szedhető gyógyszerek nem alkalmazhatók terhesség idején!

Az inzulinkezelés beállítása nagyfokú körültekintést és kórházi megfigyelést igényel. A terápia beállítása után a terhes végig szoros felügyelet alatt marad, gyakori kontrollvizsgálatokkal. A szülés alatt is szigorú orvosi felügyelet szükséges, az esetleges komplikációk elkerülése végett, illetve az anya megfelelő cukorháztartásának fenntartása céljából.

Utógondozás

A terhességi diabéteszes kismamák vércukorértékei az esetek többségében szülést követően visszarendeződnek, ám ilyenkor is szükségesek a kontrollvizsgálatok.

Célszerű a terhesség alatt beállított és már megszokott életvitelt folytatni, mivel ez egy korai jelzés volt, hogy a későbbiekben cukorbetegség kialakulása várható.

Kontroll vércukor terheléses vizsgálat indokolt, legkorábban a szülés után 6 héttel, vagy a szoptatás befejezése után.

Amennyiben ez normál tartományt jelez, évente javasolt elvégezni a vércukor terheléses vizsgálatot.

Ha a szülést követő kontroll során a vércukorszint továbbra is a normál tartomány felett marad, a cukorbetegség kezelése folyamatos szakorvosi (diabetologiai) gondozással szükséges, a többi cukorbeteg pácienshez hasonlóan, a kialakuló szív- és érrendszeri, neurológiai szövődmények késleltetése, megelőzése, a betegek jó életminőségének megőrzése céljából – teszi hozzá Dr. Turi Zsuzsanna, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

2/1 A gesztációs diabétesz tünetei | 2/2 | Következő oldal

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.