• Az inzulinok típusai - Humán és analóg inzulinok

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Fövényi József

    A vér cukorszintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak, az inzulinnak jut. A diabétesz kezelésében használatos inzulinoknak több csoportja létezik.

    Az inzulin szabályozza a szervezet sejtjeinek a cukorfelvételét. Az agy kivételével a szervezet összes sejtje csak megfelelő mennyiségű és hatékonyságú inzulin jelenlétében képes felvenni a vérből a legfőbb energiát szolgáltató szőlőcukrot (glukózt). Ezen túlmenően az inzulin a szervezet teljes anyagcseréjének, tehát mind a szénhidrát-, mind a zsír-, mind pedig a fehérje-anyagcserének is a legfőbb szabályozó hormonja. Abban az esetben, ha nincs elegendő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy az inzulin valamilyen okból nem képes hatását kifejteni, a vér cukorszintje megemelkedik. Ez a helyzet áll fenn mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség esetében.

    A diabétesz kezelésében ma használatos inzulinkészítmények két nagy csoportra, csoportonként további alcsoportokra oszthatók.

    Hirdetés

    Humán inzulinok

    A humán inzulinkészítményeket különböző géntechnikai módszerekkel állítják elő. A humán inzulinok 100 százalékban azonosak az ember hasnyálmirigye által előállított inzulinnal. Kétfajta humán inzulinkészítménnyel, illetve ezek különféle arányú keverékével rendelkezünk. Ezek az alábbiak.

    • Gyorshatású inzulinok: a gyorshatású inzulinok tiszta oldatot képeznek, és a beadásukat követően mintegy 30 perccel kezdenek hatni. Maximális vérbeli koncentrációjukat (hatásmaximumukat) 2-2 ½ óra múlva érik el, és hatásuk kb. 5-6 órán keresztül tart. Minél nagyobb dózisban adagolják ezen inzulinokat, értelemszerűen annál magasabbra emelkedik a szintjük a vérben és annál hosszabb ideig – akár 6-8 órán át is – képesek hatni. Ennek okán a főétkezések előtt történő beadásukat követően többnyire második kisétkezés (tízórai, uzsonna) beiktatására is szükség van a vércukorszint túlzott leesése – a hipoglikémia – elkerülése céljából.

     A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

     Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit! A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei
     Bár gyorshatású inzulinoknak nevezzük e készítményeket, hatásuk nem elég gyorsan lép fel. Ennek oka, hogy a bőr alatti kötőszövetbe juttatott inzulinmolekulák először hatos kötődésbe rendeződnek, és csak a szövetnedvekben történő felhígulást követően válnak szét és képesek a véráramba jutva hatásukat kifejteni. Jelenleg hazánkban három különféle néven forgalmazott, teljesen egyenértékű gyorshatású inzulin áll a cukorbetegek rendelkezésére. Egyik készítmény mind 10 ml-es ampullában, mint inzulin pen-be tölthető patronban áll rendelkezésre, a többi készítmény csupán patronos, ill. részben előre töltött toll formájában kerül forgalmazásra. Az esetek többségében naponta háromszor adagoljuk főétkezések előtt, bázis inzulinnal kiegészítve (l. alább).
    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Közepes hatástartamú inzulinok: ezeket NPH-inzulinoknak (neutrális protamin Hagedorn szerint készítve) nevezzük, mivel az inzulinhatás elnyújtásáért egy hozzáadott fehérjeféleség, a protamin a felelős. Hatáskezdetűk 2-3 órára tehető, hatásmaximumuk 6-8 óra, hatástartamuk 13-14 óra. Nagyobb adagok alkalmazása esetén a hatáskezdet megrövidül, a hatásmaximum és a hatástartam pedig megnő. Az NPH-inzulinkészítmények fehér szuszpenziót képeznek, és tárolás közben leülepednek. Ezért adagolás előtt az inzulin ampullát vagy patront, illetve előretöltött tollat felrázással homogenizálni szükséges. Az NPH-inzulinok is három különféle néven, de azonos minőségben kerülnek forgalmazásra. Egyik készítmény mind 10 ml-es ampullában, mint inzulin pen-be tölthető patronban rendelkezésre áll, a többi készítmény csupán patronos, illetve részben előre töltött toll formájában kerül forgalmazásra. Alkalmazásukra vagy tablettás kezelés mellé, lefekvés előtt adagolt bázis inzulinként, vagy pedig napi többszöri inzulin adás esetén a főétkezések előtt adott gyorshatású inzulin mellé lefekvés előtt, illetve reggel és lefekvés előtt alkalmazott bázis inzulinként kerül sor. Hátrányuk, hogy nem érik el a bázis inzulinok esetében kívánt kellően hosszú hatástartamot és hatásmaximumukon viszonylag magas inzulinszinteket eredményeznek és elsősorban lefekvés előtti alkalmazásukkor – elsősorban 1-es típusú cukorbetegeknél – viszonylag gyakran okozhatnak hipoglikémiát az éjszakai vagy kora hajnali órákban.
    • Gyárilag előkevert gyorshatású-NPH kombinált inzulinkészítmények: a keverési arány lehet 25:75%, 30:70%, illetve 50:50%. Az előkevert inzulinokat elsősorban 2-es típusú cukorbetegek esetében, napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 30 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) alkalmazzák. Hatáskezdetűk a gyorshatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumok 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Tekintettel a keverékek NPH-inzulintartalmára, ezek is ülepedő szuszpenziót képeznek és adagolásuk előtt szintén felrázandók. Egyik készítmény mind 10 ml-es ampullában, mint inzulin pen-be tölthető patronban rendelkezésre áll, a többi készítmény csupán patronos, illetve részben előre töltött toll formájában kerül forgalmazásra.

    Analóg inzulinkészítmények

    Az analóg inzulinkészítmények előállításával kettős célt kívántak elérni: a gyorshatású inzulinok esetében a hatáskezdet és a hatástartam lerövidítését, a hosszú hatású inzulinok esetében pedig a hatásmaximum minimalizálását és a hatástartam megnyújtását (hosszantartó egyenletes hatás).

    E célból a humán inzulinmolekulán – a kitűzött céltól függően – különféle változtatásokat eszközöltek. Ennek függvényében az analóg inzulinok alábbi változatai állnak rendelkezésre:

    • Ultragyors hatású analóg inzulinok: ezeknél az inzulinmolekula ún. b-láncában vagy két aminosav sorrendjét cserélték fel, vagy más módon változtattak az aminosav-lánc végén. Az eredmény: a bőr alá juttatást követően az inzulinmolekulák nem csapódnak össze hatos formációban, hanem külön maradva azonnal elkezdődhet a felszívódás. Ezért ezen inzulinokat 10 perccel étkezés előtt (alacsony vércukorszint esetén akár étkezés után is) lehet adagolni, a maximális (a humán gyorshatású inzulinokénál sokkal magasabb) vérszintet 1 óra múlva érik el, és hatásuk csupán 2-2 ½ órán át tart. Ez a hatásgörbe nagymértékben hasonlít az egészséges ember esetében mérhető étkezési inzulin elválasztásához. Napi többszöri adagolásuk esetén – feltéve, hogy megfelelő minőségű bázis inzulint is alkalmaznak – nem szükséges kis-étkezések beiktatása. Ritkábban okoznak hipoglikémiát, mint a gyorshatású humán inzulinok. Az ultragyors hatású inzulinoknak háromféle változata van forgalomban. Kizárólag ultragyors hatású inzulinokkal folyik az inzulinpumpákkal történő kezelés.
    • Gyárilag előkevert ultragyors hatású és belőlük készült NPH-inzulinnal kombinált készítmények: a keverési arány lehet 25:75, 30:70 és 50:50. Ezeket az inzulinkeverékeket is elsősorban 2-es típusú cukorbetegek esetében, napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 10 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) alkalmazzák. Hatáskezdetük az ultragyors hatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumuk 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Tekintettel a keverékek NPH-inzulintartalmára, ezek is ülepedő szuszpenziót képeznek és adagolásuk előtt szintén felrázandók.

    Fenti humán és analóg inzulinkészítmények alkalmazásával az inzulinkezelés gyakorlatilag minden cukorbeteg esetében sikeres lehet mind a beteg anyagcseréje, mind életminősége, mind életkilátásai optimalizálásában.

    Dr. Fövényi JózsefForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Fövényi József

    Módosítva: 2017.03.09 20:09, Megjelenés: 2017.03.09 20:09
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A vizsgadrukk leküzdése

    A vizsgadrukk leküzdése

    Börcsök Gyöngyi, pszichológus

    Különböző mértékben izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

    Az önfeledt nőiességért

    Az önfeledt nőiességért

    WEBBeteg

    Hogyan lehet védeni és helyreállítani a hüvely egészségét? (x)

    Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?

    A cukorbetegség szemészeti szövődményei

    A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    Az inzulinkezelésről általában: a kezelés célja és az adagolás

    Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele, a glükóz raktározása, amely folyamatok magas vércukorszinthez vezetnek.

    Nem mindegy, hogy milyen inzulint választunk! - Humán inzulin vagy analóg inzulin?

    Humán vagy inkább analóg inzulint használata ajánlott? A kérdés megválaszolásához célszerű végigmenni a különféle inzulin-adagolási rendszereken, hogy eldönthesse, az Ön számára melyik a legmegfelelőbb adagolás.

    Gyakorlati tudnivalók az inzulinok beadásáról

    Az inzulint a hazai cukorbetegek közel 100 százaléka ma már pen készülékekkel adagolja, ugyanakkor a diabéteszben szenvedők – viszonylag csekély számban – inzulinfecskendőket is használnak. Melyek a legfontosabb gyakorlati tudnivalók az inzulin beadásával kapcsolatban? Az alábbiakból megtudhatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA