Az inzulinok típusai - Humán és analóg inzulinok

Szerző: WEBBeteg - Dr. Fövényi József

A vér cukorszintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak, az inzulinnak jut. A diabétesz kezelésében használatos inzulinoknak több csoportja létezik.

Az inzulin szabályozza a szervezet sejtjeinek a cukorfelvételét. Az agy kivételével a szervezet összes sejtje csak megfelelő mennyiségű és hatékonyságú inzulin jelenlétében képes felvenni a vérből a legfőbb energiát szolgáltató szőlőcukrot (glukózt). Ezen túlmenően az inzulin a szervezet teljes anyagcseréjének, tehát mind a szénhidrát-, mind a zsír-, mind pedig a fehérje-anyagcserének is a legfőbb szabályozó hormonja. Abban az esetben, ha nincs elegendő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy az inzulin valamilyen okból nem képes hatását kifejteni, a vér cukorszintje megemelkedik. Ez a helyzet áll fenn mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség esetében.

A diabétesz kezelésében ma használatos inzulinkészítmények két nagy csoportra, csoportonként további alcsoportokra oszthatók.

Humán inzulinok

A humán inzulinkészítményeket különböző géntechnikai módszerekkel állítják elő. A humán inzulinok 100 százalékban azonosak az ember hasnyálmirigye által előállított inzulinnal. Kétfajta humán inzulinkészítménnyel, illetve ezek különféle arányú keverékével rendelkezünk. Ezek az alábbiak.

 • Gyorshatású inzulinok: a gyorshatású inzulinok tiszta oldatot képeznek, és a beadásukat követően mintegy 30 perccel kezdenek hatni. Maximális vérbeli koncentrációjukat (hatásmaximumukat) 2-2 ½ óra múlva érik el, és hatásuk kb. 5-6 órán keresztül tart. Minél nagyobb dózisban adagolják ezen inzulinokat, értelemszerűen annál magasabbra emelkedik a szintjük a vérben és annál hosszabb ideig – akár 6-8 órán át is – képesek hatni. Ennek okán a főétkezések előtt történő beadásukat követően többnyire második kisétkezés (tízórai, uzsonna) beiktatására is szükség van a vércukorszint túlzott leesése – a hipoglikémia – elkerülése céljából.

  A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

  Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit! A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei
  Bár gyorshatású inzulinoknak nevezzük e készítményeket, hatásuk nem elég gyorsan lép fel. Ennek oka, hogy a bőr alatti kötőszövetbe juttatott inzulinmolekulák először hatos kötődésbe rendeződnek, és csak a szövetnedvekben történő felhígulást követően válnak szét és képesek a véráramba jutva hatásukat kifejteni. Jelenleg hazánkban három különféle néven forgalmazott, teljesen egyenértékű gyorshatású inzulin áll a cukorbetegek rendelkezésére. Egyik készítmény mind 10 ml-es ampullában, mint inzulin pen-be tölthető patronban áll rendelkezésre, a többi készítmény csupán patronos, ill. részben előre töltött toll formájában kerül forgalmazásra. Az esetek többségében naponta háromszor adagoljuk főétkezések előtt, bázis inzulinnal kiegészítve (l. alább).
 • Közepes hatástartamú inzulinok: ezeket NPH-inzulinoknak (neutrális protamin Hagedorn szerint készítve) nevezzük, mivel az inzulinhatás elnyújtásáért egy hozzáadott fehérjeféleség, a protamin a felelős. Hatáskezdetűk 2-3 órára tehető, hatásmaximumuk 6-8 óra, hatástartamuk 13-14 óra. Nagyobb adagok alkalmazása esetén a hatáskezdet megrövidül, a hatásmaximum és a hatástartam pedig megnő. Az NPH-inzulinkészítmények fehér szuszpenziót képeznek, és tárolás közben leülepednek. Ezért adagolás előtt az inzulin ampullát vagy patront, illetve előretöltött tollat felrázással homogenizálni szükséges. Az NPH-inzulinok is három különféle néven, de azonos minőségben kerülnek forgalmazásra. Egyik készítmény mind 10 ml-es ampullában, mint inzulin pen-be tölthető patronban rendelkezésre áll, a többi készítmény csupán patronos, illetve részben előre töltött toll formájában kerül forgalmazásra. Alkalmazásukra vagy tablettás kezelés mellé, lefekvés előtt adagolt bázis inzulinként, vagy pedig napi többszöri inzulin adás esetén a főétkezések előtt adott gyorshatású inzulin mellé lefekvés előtt, illetve reggel és lefekvés előtt alkalmazott bázis inzulinként kerül sor. Hátrányuk, hogy nem érik el a bázis inzulinok esetében kívánt kellően hosszú hatástartamot és hatásmaximumukon viszonylag magas inzulinszinteket eredményeznek és elsősorban lefekvés előtti alkalmazásukkor – elsősorban 1-es típusú cukorbetegeknél – viszonylag gyakran okozhatnak hipoglikémiát az éjszakai vagy kora hajnali órákban.
 • Gyárilag előkevert gyorshatású-NPH kombinált inzulinkészítmények: a keverési arány lehet 25:75%, 30:70%, illetve 50:50%. Az előkevert inzulinokat elsősorban 2-es típusú cukorbetegek esetében, napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 30 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) alkalmazzák. Hatáskezdetűk a gyorshatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumok 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Tekintettel a keverékek NPH-inzulintartalmára, ezek is ülepedő szuszpenziót képeznek és adagolásuk előtt szintén felrázandók. Egyik készítmény mind 10 ml-es ampullában, mint inzulin pen-be tölthető patronban rendelkezésre áll, a többi készítmény csupán patronos, illetve részben előre töltött toll formájában kerül forgalmazásra.

Analóg inzulinkészítmények

Az analóg inzulinkészítmények előállításával kettős célt kívántak elérni: a gyorshatású inzulinok esetében a hatáskezdet és a hatástartam lerövidítését, a hosszú hatású inzulinok esetében pedig a hatásmaximum minimalizálását és a hatástartam megnyújtását (hosszantartó egyenletes hatás).

E célból a humán inzulinmolekulán – a kitűzött céltól függően – különféle változtatásokat eszközöltek. Ennek függvényében az analóg inzulinok alábbi változatai állnak rendelkezésre:

 • Ultragyors hatású analóg inzulinok: ezeknél az inzulinmolekula ún. b-láncában vagy két aminosav sorrendjét cserélték fel, vagy más módon változtattak az aminosav-lánc végén. Az eredmény: a bőr alá juttatást követően az inzulinmolekulák nem csapódnak össze hatos formációban, hanem külön maradva azonnal elkezdődhet a felszívódás. Ezért ezen inzulinokat 10 perccel étkezés előtt (alacsony vércukorszint esetén akár étkezés után is) lehet adagolni, a maximális (a humán gyorshatású inzulinokénál sokkal magasabb) vérszintet 1 óra múlva érik el, és hatásuk csupán 2-2 ½ órán át tart. Ez a hatásgörbe nagymértékben hasonlít az egészséges ember esetében mérhető étkezési inzulin elválasztásához. Napi többszöri adagolásuk esetén – feltéve, hogy megfelelő minőségű bázis inzulint is alkalmaznak – nem szükséges kis-étkezések beiktatása. Ritkábban okoznak hipoglikémiát, mint a gyorshatású humán inzulinok. Az ultragyors hatású inzulinoknak háromféle változata van forgalomban. Kizárólag ultragyors hatású inzulinokkal folyik az inzulinpumpákkal történő kezelés.
 • Gyárilag előkevert ultragyors hatású és belőlük készült NPH-inzulinnal kombinált készítmények: a keverési arány lehet 25:75, 30:70 és 50:50. Ezeket az inzulinkeverékeket is elsősorban 2-es típusú cukorbetegek esetében, napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 10 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) alkalmazzák. Hatáskezdetük az ultragyors hatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumuk 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Tekintettel a keverékek NPH-inzulintartalmára, ezek is ülepedő szuszpenziót képeznek és adagolásuk előtt szintén felrázandók.
 • Hosszú hatású bázis analóg inzulinok: ezek esetében az inzulinmolekulán létrehozott, más típusú változtatással elérték, hogy az inzulin savas vegyhatású legyen és a bőr alá juttatva kicsapódjon. A kicsapódott (precipitálódott) inzulin lassan és egyenletesen szívódik fel, és kb. 24 órás hatástartamot biztosít.
  Egy másik inzulin esetében – más módszerrel – az inzulinmolekulához zsírsavláncot kapcsoltak, mely jelentősen lelassítja a bőr alatti zsírszövetbe fecskendezett inzulin felszívódását, és ezáltal 18-22 órás egyenletes inzulinhatást biztosít. Az első inzulint elegendő naponta egyszer – lefekvés előtt – adagolni, a második inzulin napjában egyszer vagy kétszer alkalmazható. Mindkét inzulinra érvényes, hogy ritkábban okoznak hipoglikémiát, mint az NPH-inzulin és ennek főként az éjjeli hipoglikémiák mérséklésében van nagy jelentősége.

Fenti humán és analóg inzulinkészítmények alkalmazásával az inzulinkezelés gyakorlatilag minden cukorbeteg esetében sikeres lehet mind a beteg anyagcseréje, mind életminősége, mind életkilátásai optimalizálásában.

Dr. Fövényi JózsefForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fövényi József

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Veszélyes szövődményekre hívják...

Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy Magyarországon...

Mi a cukorbetegség? A diabétesz...

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők...

Az inzulinkezelésről általában: a...

Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele...

Inzulinkezelési sémák

Általában napi kétszeri előkevert (premix) inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja...

A 11 leggyakoribb tévhit a...

Egyre több ember táplálkozik egészségtelenül, túl sokat és túl zsíros ételeket esznek, ugyanakkor a mozgásszegény életmód is terjedőben van...

Gyakorlati tudnivalók az inzulinok...

Az inzulint a hazai cukorbetegek közel 100 százaléka ma már pen készülékekkel adagolja, ugyanakkor a diabéteszben szenvedők - viszonylag csekély...

Étrend és inzulinkezelés

A cukorbeteg étrend célja az addigi - általában nem megfelelő - étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása azért, hogy az...

Hová adjuk be az inzulint? A helyes...

Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogy hogyan kell használni az inzulin beadására szolgáló előretöltött injekciós tollat, mikre kell figyelni, és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.