Az inzulinkezelés lehetséges mellékhatásai

Szerző: WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus szakorvos

Immunológiai szövődmény lehet az antitest okozta inzulinrezisztencia is. Bár az inzulin gyenge antigén, alkalmazása során a szervezetben inzulinellenes ellenanyagok keletkezhetnek, amelyek az inzulinhoz kötődve gyengítik, elhúzódóvá teszik annak hatását s így növelik az inzulinigényt.

Az inzulin nem immunológiai mellékhatásai

A téma cikkei

7/1 Inzulinkezelés és az inzulin típusai
7/2 Inzulinkezelési sémák
7/3 Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés alatt állunk?
7/4 Az inzulinkezelés lehetséges mellékhatásai
7/5 Az inzulinadagolás módja, helye, formái
7/6 Speciális kérdések az inzulinkezelt diabétesz esetén
7/7 Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

A nem immunológiai mellékhatások közé tartozik egyrészt az inzulinnak folyadékretenciót kiváltó hatása.

Az inzulin a vesében natriumot tart vissza és ezzel együtt folyadék felhalmozódást idézhet elő, amely arc- és bokatáji vizenyő formájában jelentkezhet.

Ilyenkor gyakran túlinzulinozás állapítható meg. A diéta módosításával, az inzulin adag csökkentésével a tünetek általában megszűnnek, csak ritkán van szükség vízhajtó adására.

Nem immunológiai mellékhatás lehet még az inzulin beadása után fellépő enyhe vérnyomásesés és következményes szapora szívműködés.

Ezek a tünetek enyhék és spontán szűnnek, csak ritkán igényelnek kiegészítő gyógyszeres kezelést.

Immunológiai mellékhatások

Az immunológiai mellékhatások közül elsőként kiemelendő az inzulinallergia. Az inzulininjekció befecskendezése és a tünetek megjelenése között eltelt idő alapján három típusát különíthetjük el.

Inzulinkezelés és az inzulin típusai

Az inzulinkészítmények helyettesítik a hasnyálmirigyből hiányzó inzulint, a szervezetben található inzulinnal minden tekintetben egyezőek. Inzulinkezelés és az inzulin típusai>>

Az azonnali típusú reakció az inzulin beadása után 1-2 percen belül alakul ki.

Az injekció helyén bőrpír, viszketés jelentkezik, amelyhez az egész testre kiterjedő viszketés és csalánkiütés is társulhat.

Az átmeneti típusú reakció 4-8 órával az injekció beadása után fejlődik ki, a helyi gyulladásos reakció a maximumát 12-24 óra múlva éri el.

A késői típusú reakció az inzulin beadásának helyén 24-48 óra múlva alakul ki.

Az inzulinallergia kialakulásában számos hajlamosító tényező szerepel. Nőkön, fiatalabb életkorban, ill. egyéb allergia esetén nagyobb az esély a kialakulásra.

Korábban, amikor még nem voltak ennyire tisztítottak az inzulinkészítmények, gyakrabban fordult elő allergia.

A modern készítmények kevésbé allergizálnak

Az inzulinadagolás

Korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban. Az inzulinadagolás módja, helye, formái >>

A modern inzulinkészítményekből fokozatosan kivonták az allergiára hajlamosító tényezőket.

A bioszintetikus humán készítmények alkalmazásakor az allergiagyakoriság 1 százalék alatt van.

Immunológiai szövődmény még a lipodystrophia, ilyenkor az inzulin beadásának helyén a bőr alatti zsírszövet elpusztul, eltűnik. Pontos oka nem ismert, előfordulása azonban csökkenthető azáltal, hogy az inzulint rendszeresen más és más régióba adjuk.

Ritkán az inzulininjekció helyén a zsírszövet helyi felszaporodása is létrejöhet, ezt lipohypertrophiának hívjuk.

Immunológiai szövődmény lehet az antitest okozta inzulinrezisztencia is.

Bár az inzulin gyenge antigén, alkalmazása során a szervezetben inzulinellenes ellenanyagok keletkezhetnek, amelyek az inzulinhoz kötődve gyengítik, elhúzódóvá teszik annak hatását s így növelik az inzulinigényt.

Fontos azonban az a tény, hogy ezek a szövődmények, mellékhatások ritkán fordulnak elő.

(WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea diabetológus)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Tévhitek az inzulinról

Csak a fiatalkori cukorbetegség kezelésére használatos az inzulin. Ez nem igaz. Tény ugyan, hogy az elsősorban fiatalkorban jelentkező, 1-es típusban...

Az inzulinadagolás módja, helye...

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Inzulinkezelési sémák

Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.