Magas rosttartalmú diéta - Mi a hátránya?

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
Megjelent: 2015.05.25

Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat szerint a rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben, legalábbis 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek körében.

Az Egyesült Államokban található University of Texas Southwestern Medical Center munkatársai 13, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg részvételével végezték az összehasonlító vizsgálatot.

A magas rostbevitel előnyei

A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik.
A főbb okok és tünetek

A betegek egy része magas rosttartalmú, másik része mérsékelt rosttartalmú diétás elvek szerint étkezett hat héten keresztül. A magas rosttartalom általánosan követendő étkezési irányelv, amely kevés kivételtől eltekintve pozitív irányban befolyásolja az egészségi állapotot (kivételnek elsősorban egyes bélrendszeri megbetegedések tekinthetők).

Az emésztés segítése, a széklet képződésének szabályozása, a vér lipid- és koleszterinszintjének csökkentése, a vércukorszint természetes módon történő szabályozása a cukorbetegek számára kiemelt előnyökkel jár.

Az Amerikai Cukorbetegek Társasága (ADA) napi 24 gramm étkezési rost bevitelét javasolja, ám az amerikai népesség csak mintegy 15 grammot fogyaszt naponta. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a magas rosttartalmú étkezést követők körében csökkent a vizelet kalcium-, foszfor, szulfát- és kloridion tartalma.

Ezen ásványi anyagok megfelelő szintje elengedhetetlen a szervezet normális működéséhez: szerepük van az idegingerlékenységben, a csontok anyagcseréjében, a sav-bázis háztartásban, stb.

Vesekőre hajlamosíthat

A fentiekkel ellentétben az oxalátok ürítése megnövekedett, amely vesekő kialakulására hajlamosít. Az eredmények hátterében az állhat, hogy a magas rosttartalom csökkentette a kalcium bélrendszerből történő felszívódását.

Habár az eredmények egy része statisztikailag nem szignifikáns (a részt vevő betegek alacsony száma és az eltérések kevésbé nagy mértéke miatt), mindenképpen arra utal, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél fennálló komplex anyagcserezavar a diétás megszorítások miatt szigorúbb kontrollt tesz szükségessé, illetve a rosttartalmon túlmenően a betegeknek a kalciumpótlásra is fokozottan ügyelniük kell.

Ez két módon lehetséges: vagy olyan rostban gazdag ételeket kell fogyasztani, amelyek kalciumtartalma jelentős (például spenót, brokkoli, hüvelyesek) vagy egyéb táplálékokkal illetve táplálékkiegészítőkkel kell pótolni a csökkent felszívódás okozta kalcium szükségletet. Az eredmények emellett kismértékű, ám szignifikáns egyéb eltéréseket is megmutattak.

A magas rosttartalmú diétát követő betegeknél alacsonyabb volt a foszfor- és káliumszint, ugyanakkor a mellékpajzsmirigy termelte parathormon szintje magasabbnak mutatkozott, mint a mérsékelt rosttartalmú étrend szerint táplálkozó betegeké. A parathormon szintjének emelkedése minden bizonnyal az ásványi anyagok szintjében bekövetkező változások miatt kompenzatórikusan alakult ki.

A szervezet kalciumszintjének mutatóiban talált eltérések kettős jellegűek voltak. A vér kalciumszintjének csökkenése nem volt szignifikáns, ugyanakkor a vizeletben található kalcium koncentrációjának csökkenése statisztikailag is jelentős eltérésként jelent meg. Ám mivel a vérszérum kalciumszintjének szabályozása nagyon szigorúan szabályozott, a nem szignifikáns eltéréseket is komolyan kell venni.

A fentiek miatt az elkövetkezendőkben minden bizonnyal további vizsgálatok történnek majd, amelyek eredményei átformálhatják és új keletű, az ásványi anyagok szintjének kellő mértékű biztosítására vonatkozó tartalmakkal bővíthetik ki a diétás alapelveket, kiváltképp a cukorbetegek körében.

Ezt olvasta már? Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

Helytelen táplálkozás: egyre több a...

A 2-es típusú cukorbetegség oka leggyakrabban a nem megfelelő életmód követése. Sajnos ez alól a gyerekek sem kivételek, akik közül egyre több az...

Gyakori hibák, melyeket a legtöbben...

A 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, az inzulinrezisztencia (IR) kezelésének alapja a megfelelő étrend követése a...

HgbA1c - Mit jelent az értéke a...

Az A1c-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát...

A diabéteszes láb kialakulása, a...

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom)...

A diabéteszes retinopátia okai és...

A diabéteszes retinopátia fő oka a rosszul beállított vércukorszint és a magas vérnyomás. Ezek mellett vannak azonban más rizikófaktorok is, amelyek...

Inzulinkezelési sémák

Általában napi kétszeri előkevert (premix) inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja...

Diabéteszes ketoacidózis...

A cukorbeteg figyeljen a diétájára, és a pontos inzulinadagolásra. Hogyan lehet megelőzni a diabéteszes ketoacidózist? Melyek a leghatásosabb...

Ezek a cukorbetegség tünetei...

Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.