• Magas rosttartalmú diéta - Mi a hátránya?

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat szerint a rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben, legalábbis 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek körében.

    Az Egyesült Államokban található University of Texas Southwestern Medical Center munkatársai 13, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg részvételével végezték az összehasonlító vizsgálatot.

    Hirdetés

    A magas rostbevitel előnyei

     A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei


    A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik.
    A főbb okok és tünetek >>

    A betegek egy része magas rosttartalmú, másik része mérsékelt rosttartalmú diétás elvek szerint étkezett hat héten keresztül. A magas rosttartalom általánosan követendő étkezési irányelv, amely kevés kivételtől eltekintve pozitív irányban befolyásolja az egészségi állapotot (kivételnek elsősorban egyes bélrendszeri megbetegedések tekinthetők).

    Az emésztés segítése, a széklet képződésének szabályozása, a vér lipid- és koleszterinszintjének csökkentése, a vércukorszint természetes módon történő szabályozása a cukorbetegek számára kiemelt előnyökkel jár.

    Az Amerikai Cukorbetegek Társasága (ADA) napi 24 gramm étkezési rost bevitelét javasolja, ám az amerikai népesség csak mintegy 15 grammot fogyaszt naponta. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a magas rosttartalmú étkezést követők körében csökkent a vizelet kalcium-, foszfor, szulfát- és kloridion tartalma.

    Ezen ásványi anyagok megfelelő szintje elengedhetetlen a szervezet normális működéséhez: szerepük van az idegingerlékenységben, a csontok anyagcseréjében, a sav-bázis háztartásban, stb.

    Vesekőre hajlamosíthat

    A fentiekkel ellentétben az oxalátok ürítése megnövekedett, amely vesekő kialakulására hajlamosít. Az eredmények hátterében az állhat, hogy a magas rosttartalom csökkentette a kalcium bélrendszerből történő felszívódását.

    Habár az eredmények egy része statisztikailag nem szignifikáns (a részt vevő betegek alacsony száma és az eltérések kevésbé nagy mértéke miatt), mindenképpen arra utal, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél fennálló komplex anyagcserezavar a diétás megszorítások miatt szigorúbb kontrollt tesz szükségessé, illetve a rosttartalmon túlmenően a betegeknek a kalciumpótlásra is fokozottan ügyelniük kell.

    Ez két módon lehetséges: vagy olyan rostban gazdag ételeket kell fogyasztani, amelyek kalciumtartalma jelentős (például spenót, brokkoli, hüvelyesek) vagy egyéb táplálékokkal illetve táplálékkiegészítőkkel kell pótolni a csökkent felszívódás okozta kalcium szükségletet. Az eredmények emellett kismértékű, ám szignifikáns egyéb eltéréseket is megmutattak.

    A magas rosttartalmú diétát követő betegeknél alacsonyabb volt a foszfor- és káliumszint, ugyanakkor a mellékpajzsmirigy termelte parathormon szintje magasabbnak mutatkozott, mint a mérsékelt rosttartalmú étrend szerint táplálkozó betegeké. A parathormon szintjének emelkedése minden bizonnyal az ásványi anyagok szintjében bekövetkező változások miatt kompenzatórikusan alakult ki.

    A szervezet kalciumszintjének mutatóiban talált eltérések kettős jellegűek voltak. A vér kalciumszintjének csökkenése nem volt szignifikáns, ugyanakkor a vizeletben található kalcium koncentrációjának csökkenése statisztikailag is jelentős eltérésként jelent meg. Ám mivel a vérszérum kalciumszintjének szabályozása nagyon szigorúan szabályozott, a nem szignifikáns eltéréseket is komolyan kell venni.

    A fentiek miatt az elkövetkezendőkben minden bizonnyal további vizsgálatok történnek majd, amelyek eredményei átformálhatják és új keletű, az ásványi anyagok szintjének kellő mértékű biztosítására vonatkozó tartalmakkal bővíthetik ki a diétás alapelveket, kiváltképp a cukorbetegek körében.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Módosítva: 2015.05.25 23:23, Megjelenés: 2015.05.25 23:23
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

    A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet.

    A cukorbetegség megduplázza a COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázatát

    A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss tanulmány szerint.

    Az inzulinadagolás módja, helye, formái

    A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes többi humán és analóg inzulin csak patronos kiszerelésű.

    Azonosították a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorait - Az inszomnia is felkerült a listára

    A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának önálló rizikófaktora.

    Nephropathia: Cukorbetegség és vesekárosodás

    A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet felszaporodik és gátolja a hajszálerek tevékenységét.

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    A diabetes insipidus és tünetei

    Kezdetben nem tudták, hogy az igen nagy mennyiségű vizeletürítéssel járó kórállapotot valójában két teljesen különböző betegség okozhatja. Az egyik a diabetes mellitus (a cukorbetegség), a másik a lényegesen ritkább diabetes insipidus. Az utóbbinál a vizelet nem tartalmaz cukrot.

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a szomjúság, a nehezen gyógyuló seb, de a diabétesz az esetek többségében kezdetben tünetszegény, a panaszok alapján nehezen felismerhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.