Magas rosttartalmú diéta - Mi a hátránya?

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat szerint a rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben, legalábbis 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek körében.

Az Egyesült Államokban található University of Texas Southwestern Medical Center munkatársai 13, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg részvételével végezték az összehasonlító vizsgálatot.

A magas rostbevitel előnyei

A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik.
A főbb okok és tünetek

A betegek egy része magas rosttartalmú, másik része mérsékelt rosttartalmú diétás elvek szerint étkezett hat héten keresztül. A magas rosttartalom általánosan követendő étkezési irányelv, amely kevés kivételtől eltekintve pozitív irányban befolyásolja az egészségi állapotot (kivételnek elsősorban egyes bélrendszeri megbetegedések tekinthetők).

Az emésztés segítése, a széklet képződésének szabályozása, a vér lipid- és koleszterinszintjének csökkentése, a vércukorszint természetes módon történő szabályozása a cukorbetegek számára kiemelt előnyökkel jár.

Az Amerikai Cukorbetegek Társasága (ADA) napi 24 gramm étkezési rost bevitelét javasolja, ám az amerikai népesség csak mintegy 15 grammot fogyaszt naponta. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a magas rosttartalmú étkezést követők körében csökkent a vizelet kalcium-, foszfor, szulfát- és kloridion tartalma.

Ezen ásványi anyagok megfelelő szintje elengedhetetlen a szervezet normális működéséhez: szerepük van az idegingerlékenységben, a csontok anyagcseréjében, a sav-bázis háztartásban, stb.

Vesekőre hajlamosíthat

A fentiekkel ellentétben az oxalátok ürítése megnövekedett, amely vesekő kialakulására hajlamosít. Az eredmények hátterében az állhat, hogy a magas rosttartalom csökkentette a kalcium bélrendszerből történő felszívódását.

Habár az eredmények egy része statisztikailag nem szignifikáns (a részt vevő betegek alacsony száma és az eltérések kevésbé nagy mértéke miatt), mindenképpen arra utal, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél fennálló komplex anyagcserezavar a diétás megszorítások miatt szigorúbb kontrollt tesz szükségessé, illetve a rosttartalmon túlmenően a betegeknek a kalciumpótlásra is fokozottan ügyelniük kell.

Ez két módon lehetséges: vagy olyan rostban gazdag ételeket kell fogyasztani, amelyek kalciumtartalma jelentős (például spenót, brokkoli, hüvelyesek) vagy egyéb táplálékokkal illetve táplálékkiegészítőkkel kell pótolni a csökkent felszívódás okozta kalcium szükségletet. Az eredmények emellett kismértékű, ám szignifikáns egyéb eltéréseket is megmutattak.

A magas rosttartalmú diétát követő betegeknél alacsonyabb volt a foszfor- és káliumszint, ugyanakkor a mellékpajzsmirigy termelte parathormon szintje magasabbnak mutatkozott, mint a mérsékelt rosttartalmú étrend szerint táplálkozó betegeké. A parathormon szintjének emelkedése minden bizonnyal az ásványi anyagok szintjében bekövetkező változások miatt kompenzatórikusan alakult ki.

A szervezet kalciumszintjének mutatóiban talált eltérések kettős jellegűek voltak. A vér kalciumszintjének csökkenése nem volt szignifikáns, ugyanakkor a vizeletben található kalcium koncentrációjának csökkenése statisztikailag is jelentős eltérésként jelent meg. Ám mivel a vérszérum kalciumszintjének szabályozása nagyon szigorúan szabályozott, a nem szignifikáns eltéréseket is komolyan kell venni.

A fentiek miatt az elkövetkezendőkben minden bizonnyal további vizsgálatok történnek majd, amelyek eredményei átformálhatják és új keletű, az ásványi anyagok szintjének kellő mértékű biztosítására vonatkozó tartalmakkal bővíthetik ki a diétás alapelveket, kiváltképp a cukorbetegek körében.

Ezt olvasta már? Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Az inzulinadagolás módja, helye...

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

Miért fontos kiemelten figyelni a...

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett...

Miért kell a cukorbetegek...

A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

HgbA1C - Mit jelent az értéke a...

Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát...

Készüljünk fel az utazásra:...

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek jóval nagyobb körültekintéssel szükséges megszervezniük utazásukat, üdülésüket. A legfontosabb kérdések és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.