Rostok téma

Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is.

Milyen az egészséges kenyér?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már számtalan vizsgálat bizonyította.

Probiotikumok és rost-kiegészítők

WEBBeteg - Cs. K., fordító

Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.

Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró

A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.

Édes élet negyven felett

Több mint TestŐr

A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes kalóriamentes helyettesítőre cserélni, nemcsak a vonalaink miatt, hanem hogy később ne alakuljon ki inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség. Célszerű olyan kekszet használni a desszertekhez, vagy csak magában fogyasztani, amely gazdag rostokban. Ma már a gluténérzékenységben szenvedők is megtalálhatják a boltokban a kedvenceiket.

Rostdús táplálkozás a szépségért

Több mint TestŐr

Az étkezés minősége a test összes sejtjére kihat, így a bőrre és a hajra is. A rostdús táplálkozással gyorsítható az anyagcsere és a szervezet méregtelenítő folyamatai. Ezenkívül a vitaminok és ásványi anyagok táplálják a sejteket, így szépíthető a bőr, a haj és a köröm szerkezete. Rostban gazdag táplálkozás mellett kiemelten fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra.

Egészséges a mediterrán táplálkozás

Több mint TestŐr

A mediterrán étrend alapvetően rostban gazdag. A sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a déli népek napi szinten használnak olívaolajat. Emellett sok tengeri halat is fogyasztanak, ami többek között az omega-3-zsírsav-tartalma miatt kedvező a szervezet számára.

Egészséges kókuszgolyót készítünk

Több mint TestŐr

Ami édes és finom, az nem biztos, hogy hizlaló és egészségtelen. Rostdús és cukormentes kekszből pár perc alatt egészséges nassolnivalót készítettünk, ami bűntudat nélkül is fogyasztható.