Téma: Rostok

Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2023.10.18. 14:33
Zab
A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne...

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.07.27. 10:45
Rostok
Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

Biztos tippek székrekedés ellen

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2022.06.17. 21:48
Székrekedés
A rendszeres fizikai aktivitás, a rostban gazdag táplálkozás, a sok folyadékfogyasztás és egyes esetekben székletlágyító szerek alkalmazása mind hozzájárulhat a székrekedés elkerüléséhez.

Probiotikumok és rost-kiegészítők

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.03.15. 17:36
Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.

Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.09. 22:03
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már...

Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2021.11.13. 17:36
A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.

Édes élet negyven felett

Több mint TestŐr - 2019.11.28. 13:26
A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes...

Rostdús táplálkozás a szépségért

Több mint TestŐr - 2018.11.26. 14:54
Az étkezés minősége a test összes sejtjére kihat, így a bőrre és a hajra is. A rostdús táplálkozással gyorsítható az anyagcsere és a szervezet méregtelenítő folyamatai. Ezenkívül a vitaminok és ásványi anyagok táplálják...

Egészséges a mediterrán táplálkozás

Több mint TestŐr - 2018.03.12. 14:01
A mediterrán étrend alapvetően rostban gazdag. A sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a déli népek napi szinten használnak olívaolajat. Emellett sok tengeri halat is fogyasztanak, ami többek között az omega-3...

Egészséges kókuszgolyót készítünk

Több mint TestŐr - 2018.02.12. 12:15
Ami édes és finom, az nem biztos, hogy hizlaló és egészségtelen. Rostdús és cukormentes kekszből pár perc alatt egészséges nassolnivalót készítettünk, ami bűntudat nélkül is fogyasztható.
A gyerekeknél sokszor jelent problémát a kellő mennyiségű rost bevitele, hiszen a legtöbb kisgyerek nem rajong a zöldségekért. Trükkökkel és persze türelemmel rászoktathatók a zöldségfogyasztásra, de addig is megoldás...

Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017.10.02. 11:25
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Az érett termés...

A rostgazdag táplálkozás véd az emlőráktól?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2017.05.14. 14:21
Táplálkozásunk alapvető hatással van egészségünkre. Több táplálék daganatkeltő és más táplálékok daganat megelőző hatása is bizonyítást nyert. Egy brit felmérés szerint, a menopauza előtt lévő nők esetében a rostban...

A magas rosttartalmú diéta véd a mellrák ellen

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016.02.20. 02:51
A tanácsot, hogy együnk több rostot, könnyű figyelmen kívül hagyni: legtöbben jóval kevesebb rostot fogyasztunk, mint az életkortól és nemtől függően ajánlott napi 25-38 gramm. Ez azonban magas egészségügyi kockázattal...

Magas rosttartalmú diéta - Mi a hátránya?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2015.05.25. 23:23
Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat szerint a rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben, legalábbis 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek körében.

Miért van szükség rostokra?

WEBBeteg - 2015.05.20. 21:41
A szervezetnek szüksége van rostokra, mely az ember számára emészthetetlen, ezért nagyon jól kitisztítja a bélrendszert. Megköti a toxinokat, a koleszterint, csökkenti a vércukorszintet. A növényi rostok nagyon fontosak...
Teljes értékű gabonák – gabonapelyhek, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök: ezek a rostok legfontosabb forrásai, mégis a magyar gyerekek egyharmada kritikusan alacsony mennyiséget fogyaszt belőle, derült ki egy friss...
A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az energiát - lényegesen többet, mint a szénhidrátokból - energiaszükségletünk 30%-át a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak...

Egyre többen esznek kekszeket a rostok miatt

Független Hírügynökség - 2008.06.26. 15:48
A teljes kiőrlésű gabonából készült, nagyobb rosttartalmú kekszek és piskóták felé tolódik el a fogyasztás Magyarországon, amiből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy mind többen esznek tudatosabban.