• Rostok téma

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.
        WEBBeteg - Cs. K., fordító
        Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.
        Több mint TestŐr
        Sokan azt gondolják, hogy az egészséges táplálkozásba nem fér bele a nassolás. Pedig egészséges összetevőkkel, cukormentesen is elkészíthető a legtöbb finomság. Egy süteménynél a tészta kiváltható cukormentes, rostdús keksszel, a krémet pedig egészséges édesítőszerrel - például sztíviával - is lehet édesíteni. A cukorfogyasztás csökkentésére nem csak a cukorbetegeknek és a fogyni vágyóknak kell odafigyelniük, hiszen már azzal sokat tehetünk az egészségünkért, ha a cukrot kivonjuk a táplálkozásunkból.
        Több mint TestŐr
        Nem kell lemondani karácsonykor sem az édességekről, ha éppen életmódváltásban vagyunk, csak oda kell figyelni, milyen összetevőket használunk hozzá! A rostban gazdag, akár cukormentes keksz mindig jó alap például egy pohárkrémhez!
        WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
        A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.
        Több mint TestŐr
        A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes kalóriamentes helyettesítőre cserélni, nemcsak a vonalaink miatt, hanem hogy később ne alakuljon ki inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség. Célszerű olyan kekszet használni a desszertekhez, vagy csak magában fogyasztani, amely gazdag rostokban. Ma már a gluténérzékenységben szenvedők is megtalálhatják a boltokban a kedvenceiket.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is.
        Több mint TestŐr
        Az indiai ételeknél a chili, a fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma mind-mind olyan fűszer, ami egyben gyógynövény is. Például a kurkumának, a gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van, a fokhagymának pedig antibakteriális. Ezenkívül Indiában nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak és a rostban gazdag étrend segíti a belek egészségét, ezáltal az immunrendszer működését is erősíti.
        Több mint TestŐr
        Az étkezés minősége a test összes sejtjére kihat, így a bőrre és a hajra is. A rostdús táplálkozással gyorsítható az anyagcsere és a szervezet méregtelenítő folyamatai. Ezenkívül a vitaminok és ásványi anyagok táplálják a sejteket, így szépíthető a bőr, a haj és a köröm szerkezete. Rostban gazdag táplálkozás mellett kiemelten fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra.
        Több mint TestŐr
        Sokaknak azért nem lesz sikeres a diétájuk, mert az életükben egyszerre akarnak megváltoztatni mindent. A fokozatos életmódváltással könnyebb az átállás, és a koplalás helyett is van más alternatíva. A cukor csökkentésével vagy elhagyásával és a rostok növelésével könnyen és gyorsan elérhető a karcsú alak. Napi ötszöri étkezéssel pedig elkerülhető az éhezés.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!