Rostok téma

Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már számtalan vizsgálat bizonyította.

Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is.

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

Probiotikumok és rost-kiegészítők

WEBBeteg - Cs. K., fordító

Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.

Alakbarát desszertek

Több mint TestŐr

Sokan azt gondolják, hogy az egészséges táplálkozásba nem fér bele a nassolás. Pedig egészséges összetevőkkel, cukormentesen is elkészíthető a legtöbb finomság. Egy süteménynél a tészta kiváltható cukormentes, rostdús keksszel, a krémet pedig egészséges édesítőszerrel - például sztíviával - is lehet édesíteni. A cukorfogyasztás csökkentésére nem csak a cukorbetegeknek és a fogyni vágyóknak kell odafigyelniük, hiszen már azzal sokat tehetünk az egészségünkért, ha a cukrot kivonjuk a táplálkozásunkból.

Tudatos desszertek

Több mint TestŐr

Nem kell lemondani karácsonykor sem az édességekről, ha éppen életmódváltásban vagyunk, csak oda kell figyelni, milyen összetevőket használunk hozzá! A rostban gazdag, akár cukormentes keksz mindig jó alap például egy pohárkrémhez!

Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró

A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.

Édes élet negyven felett

Több mint TestŐr

A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes kalóriamentes helyettesítőre cserélni, nemcsak a vonalaink miatt, hanem hogy később ne alakuljon ki inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség. Célszerű olyan kekszet használni a desszertekhez, vagy csak magában fogyasztani, amely gazdag rostokban. Ma már a gluténérzékenységben szenvedők is megtalálhatják a boltokban a kedvenceiket.

A legtöbb fűszer egyben gyógynövény

Több mint TestŐr

Az indiai ételeknél a chili, a fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma mind-mind olyan fűszer, ami egyben gyógynövény is. Például a kurkumának, a gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van, a fokhagymának pedig antibakteriális. Ezenkívül Indiában nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak és a rostban gazdag étrend segíti a belek egészségét, ezáltal az immunrendszer működését is erősíti.

Rostdús táplálkozás a szépségért

Több mint TestŐr

Az étkezés minősége a test összes sejtjére kihat, így a bőrre és a hajra is. A rostdús táplálkozással gyorsítható az anyagcsere és a szervezet méregtelenítő folyamatai. Ezenkívül a vitaminok és ásványi anyagok táplálják a sejteket, így szépíthető a bőr, a haj és a köröm szerkezete. Rostban gazdag táplálkozás mellett kiemelten fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra.