Rostok téma

Milyen az egészséges kenyér?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-08-20 09:33
Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-05-12 20:33
Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

Probiotikumok és rost-kiegészítők

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-03-15 17:36
Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.

Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-03-09 22:03
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már számtalan vizsgálat bizonyította.

Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2021-11-13 17:36
A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.

Édes élet negyven felett

Több mint TestŐr - 2019-11-28 13:26
A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes kalóriamentes helyettesítőre cserélni, nemcsak a vonalaink miatt, hanem hogy később ne alakuljon ki inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség. Célszerű olyan kekszet használni a desszertekhez, vagy csak magában fogyasztani, amely gazdag rostokban. Ma már a gluténérzékenységben szenvedők is megtalálhatják a boltokban a kedvenceiket.

Rostdús táplálkozás a szépségért

Több mint TestŐr - 2018-11-26 14:54
Az étkezés minősége a test összes sejtjére kihat, így a bőrre és a hajra is. A rostdús táplálkozással gyorsítható az anyagcsere és a szervezet méregtelenítő folyamatai. Ezenkívül a vitaminok és ásványi anyagok táplálják a sejteket, így szépíthető a bőr, a haj és a köröm szerkezete. Rostban gazdag táplálkozás mellett kiemelten fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra.

Egészséges a mediterrán táplálkozás

Több mint TestŐr - 2018-03-12 14:01
A mediterrán étrend alapvetően rostban gazdag. A sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a déli népek napi szinten használnak olívaolajat. Emellett sok tengeri halat is fogyasztanak, ami többek között az omega-3-zsírsav-tartalma miatt kedvező a szervezet számára.

Egészséges kókuszgolyót készítünk

Több mint TestŐr - 2018-02-12 12:15
Ami édes és finom, az nem biztos, hogy hizlaló és egészségtelen. Rostdús és cukormentes kekszből pár perc alatt egészséges nassolnivalót készítettünk, ami bűntudat nélkül is fogyasztható.
A gyerekeknél sokszor jelent problémát a kellő mennyiségű rost bevitele, hiszen a legtöbb kisgyerek nem rajong a zöldségekért. Trükkökkel és persze türelemmel rászoktathatók a zöldségfogyasztásra, de addig is megoldás lehet a rostpótlásra a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kekszek fogyasztása.

Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-10-02 11:25
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Az érett termés gyümölcscukor (fruktóz) tartalma azonban nagyon magas, ami miatt a fruktózintoleranciában és fruktózmalabszorpcióban szenvedőknek le kell mondaniuk a fogyasztásáról. Magas fruktóztartalmánál fogva a kalóriadúsabb gyümölcsök közé tartozik.

A rostgazdag táplálkozás véd az emlőráktól?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2017-05-14 14:21
Táplálkozásunk alapvető hatással van egészségünkre. Több táplálék daganatkeltő és más táplálékok daganat megelőző hatása is bizonyítást nyert. Egy brit felmérés szerint, a menopauza előtt lévő nők esetében a rostban gazdag táplálkozás, csökkentette az emlőrák kialakulásának esélyét.

A magas rosttartalmú diéta véd a mellrák ellen

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016-02-20 02:51
A tanácsot, hogy együnk több rostot, könnyű figyelmen kívül hagyni: legtöbben jóval kevesebb rostot fogyasztunk, mint az életkortól és nemtől függően ajánlott napi 25-38 gramm. Ez azonban magas egészségügyi kockázattal járhat, különösen kamasz lányoknál.

Magas rosttartalmú diéta - Mi a hátránya?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2015-05-25 23:23
Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat szerint a rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben, legalábbis 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek körében.

Miért van szükség rostokra?

WEBBeteg - 2015-05-20 21:41
A szervezetnek szüksége van rostokra, mely az ember számára emészthetetlen, ezért nagyon jól kitisztítja a bélrendszert. Megköti a toxinokat, a koleszterint, csökkenti a vércukorszintet. A növényi rostok nagyon fontosak a szervezet számára, számos betegséget előzhetünk meg rendszeres fogyasztásukkal.
Teljes értékű gabonák – gabonapelyhek, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök: ezek a rostok legfontosabb forrásai, mégis a magyar gyerekek egyharmada kritikusan alacsony mennyiséget fogyaszt belőle, derült ki egy friss kutatásból.
A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az energiát - lényegesen többet, mint a szénhidrátokból - energiaszükségletünk 30%-át a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni.

Egyre többen esznek kekszeket a rostok miatt

Független Hírügynökség - 2008-06-26 15:48
A teljes kiőrlésű gabonából készült, nagyobb rosttartalmú kekszek és piskóták felé tolódik el a fogyasztás Magyarországon, amiből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy mind többen esznek tudatosabban.