Téma: Rostok
Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.11.28. 10:49

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra...
Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2023.10.18. 14:33

A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne...
A rostok szerepe az étrendben
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.07.27. 10:45

Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.
Másodlagos növényi anyagok, étrend-kiegészítők helye 2-es típusú cukorbetegek diétájában
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023.07.26. 04:03
Megfelelő étkezéssel, vitamin- és nyomelembevitellel a már kialakult 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők támogathatják gyógyszeres terápiájukat. Az étrendi változtatás és a mozgás bevezetése a terápia mellett is...
Biztos tippek székrekedés ellen
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2022.06.17. 21:48

A rendszeres fizikai aktivitás, a rostban gazdag táplálkozás, a sok folyadékfogyasztás és egyes esetekben székletlágyító szerek alkalmazása mind hozzájárulhat a székrekedés elkerüléséhez.
Probiotikumok és rost-kiegészítők
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.03.15. 17:36
Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.
Tények és tévhitek a rostfogyasztásról
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.09. 22:03
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már...
Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2021.11.13. 17:36
A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.
Édes élet negyven felett
Több mint TestŐr - 2019.11.28. 13:26
A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes...
Rostdús táplálkozás a szépségért
Több mint TestŐr - 2018.11.26. 14:54
Az étkezés minősége a test összes sejtjére kihat, így a bőrre és a hajra is. A rostdús táplálkozással gyorsítható az anyagcsere és a szervezet méregtelenítő folyamatai. Ezenkívül a vitaminok és ásványi anyagok táplálják...
Egészséges a mediterrán táplálkozás
Több mint TestŐr - 2018.03.12. 14:01
A mediterrán étrend alapvetően rostban gazdag. A sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a déli népek napi szinten használnak olívaolajat. Emellett sok tengeri halat is fogyasztanak, ami többek között az omega-3...
Egészséges kókuszgolyót készítünk
Több mint TestŐr - 2018.02.12. 12:15
Ami édes és finom, az nem biztos, hogy hizlaló és egészségtelen. Rostdús és cukormentes kekszből pár perc alatt egészséges nassolnivalót készítettünk, ami bűntudat nélkül is fogyasztható.
Az egészséges táplálkozás alapja a rostdús táplálkozás
Több mint TestŐr - 2017.11.15. 11:09
A gyerekeknél sokszor jelent problémát a kellő mennyiségű rost bevitele, hiszen a legtöbb kisgyerek nem rajong a zöldségekért. Trükkökkel és persze türelemmel rászoktathatók a zöldségfogyasztásra, de addig is megoldás...
Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017.10.02. 11:25
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Az érett termés...
A rostgazdag táplálkozás véd az emlőráktól?
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2017.05.14. 14:21
Táplálkozásunk alapvető hatással van egészségünkre. Több táplálék daganatkeltő és más táplálékok daganat megelőző hatása is bizonyítást nyert. Egy brit felmérés szerint, a menopauza előtt lévő nők esetében a rostban...
A magas rosttartalmú diéta véd a mellrák ellen
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016.02.20. 02:51
A tanácsot, hogy együnk több rostot, könnyű figyelmen kívül hagyni: legtöbben jóval kevesebb rostot fogyasztunk, mint az életkortól és nemtől függően ajánlott napi 25-38 gramm. Ez azonban magas egészségügyi kockázattal...
Magas rosttartalmú diéta - Mi a hátránya?
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2015.05.25. 23:23
Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat szerint a rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben, legalábbis 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek körében.
Miért van szükség rostokra?
WEBBeteg - 2015.05.20. 21:41
A szervezetnek szüksége van rostokra, mely az ember számára emészthetetlen, ezért nagyon jól kitisztítja a bélrendszert. Megköti a toxinokat, a koleszterint, csökkenti a vércukorszintet. A növényi rostok nagyon fontosak...
Rostban szegény a magyar gyermekek táplálkozása
uniomedia.hu - 2015.04.17. 16:32
Teljes értékű gabonák – gabonapelyhek, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök: ezek a rostok legfontosabb forrásai, mégis a magyar gyerekek egyharmada kritikusan alacsony mennyiséget fogyaszt belőle, derült ki egy friss...
Rostban gazdag étrend előnyei: Mennyi az ajánlott mennyiség?
MTI - 2011.02.19. 18:11
A több rostot tartalmazó étrenden élő emberek, kisebb kockázattal halnak meg szív- és fertőző, illetve légzőszervi betegségekben - közölték hétfőn megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.
Tényleg szükségünk van a zsírokra?
MTI - 2009.10.29. 19:46
A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az energiát - lényegesen többet, mint a szénhidrátokból - energiaszükségletünk 30%-át a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak...
Egyre többen esznek kekszeket a rostok miatt
Független Hírügynökség - 2008.06.26. 15:48
A teljes kiőrlésű gabonából készült, nagyobb rosttartalmú kekszek és piskóták felé tolódik el a fogyasztás Magyarországon, amiből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy mind többen esznek tudatosabban.