• Alapvető tudnivalók a vitaminokról

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    A vitaminok vagy előanyagaik esszenciális elemei táplálékainknak, ételeinknek. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk saját maga nem képes őket előállítani, hanem külső forrásokból juthatunk hozzájuk.

    Kivétel ezalól a D-vitamin: A szervezetünk maga állítja elő napfény (UV-sugárzás hatására).

    Néhány másik vitamint bélbaktériumok termelnek, és így tudja testünk hasznosítani őket. Erre jó példa a folsav.

    Hirdetés

    Vízben és zsírban oldható vitaminok

    Vízben oldódódó és zsírban oldódó vitaminokat különböztetünk meg. Utóbbiakat a szervezet a zsírszövetekben tárolja, a vízben oldódó vitaminokat ezzel szemben nem tudja raktározni. A fölösleges mennyiséget a vesék kiválasztják.

    Vízben oldódó vitaminok

    Zsírban oldódó vitaminok

    B1-vitamin (tiamin)

    A-vitamin (retinol)

    B2-vitamin (riboflavin)

    D-vitamin (kalciferol)

    B6-vitamin (priridoxin)

    E-vitamin (tokoferol)

    B12-vitamin (kobalamin)

    K-vitamin (fillokinon)

    C-vitamin (aszkorbinsav)

     

    Folsav (M-vitamin)

     

    Biotin (H-vitamin)

     

    B3-vitamin (niacin v. nikotin-amid)

     

    B5-vitamin (pantoténsav)

     

    A vitaminhiány tünetek nélkül is jelentkezhet


    A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen. A vitaminhiány tünetek nélkül is jelentkezhet>>

    Vitaminhiány és túlzott vitaminbevitel

    Régen sokan szenvedtek a vitamin-hiánybetegségek (hipovitaminózis) tüneteitől. llyen például a rachitis (D-vitaminhiány), a skorbut (C-vitaminhiány), a beriberi (B1-vitaminhiány) és a pellagra (B3-vitaminhiány). Ma ezek a betegségek Közép-Európában gyakorlatilag már alig fordulnak elő.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha ezekben az országokban valaki mégis vitaminhiányban szenved, akkor többnyire valamilyen gyomor- vagy bélbetegség állhat a háttérben, ami a táplálékból történő megfelelő vitaminfelvételt akadályozza, vagy súlyos májbetegség, gyakran egyoldalú táplálkozás is súlyosbítja a problémát. Az alkoholizmus is okozhat vitaminhiányt.

    A vitamin túladagolás sok vitamin esetében gyakorlatilag nem fordulhat elő, de néhányuknál, főleg a zsírban oldódó vitaminoknál viszont, - mint amilyen az A- és a D is- már okozhat gondokat.

    A vitaminszint mérése

    A vitaminszint meghatározását az orvosok csak ritkán végeztetik el. Többnyire csak a B12-vitamin, a folsav és a D-vitamin meghatározására lehet szükség. A többi vitamin esetében kérdéses, hogy érdemes-e mérni a koncentrációjukat. Nagyon nehéz ugyanis meghatározni ezeknek a vitaminoknak a referenciaértékeit, ezért nem tudhatjuk pontosan, hogy a mért érték normális-e vagy sem.

    Vitamin- és ásványi anyag teszt

    Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    (WEBbeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2015.01.27 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

    A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

    Vitaminok és ásványi anyagok - Miért fontosak?

    Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványianyagigényét kielégíteni.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

    A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

    A B-vitaminok hiánya és tünetei

    A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amely azt is jelenti, hogy a felesleg vizelettel távozik a szervezetből. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők, így súlyos hiányállapot ritkán alakul ki. Ugyanakkor fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, ezért az enyhébb hiány is kellemetlen tüneteket okozhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.