Alapvető tudnivalók a vitaminokról

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

A vitaminok vagy előanyagaik esszenciális elemei táplálékainknak, ételeinknek. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk saját maga nem képes őket előállítani, hanem külső forrásokból juthatunk hozzájuk.

Kivétel ezalól a D-vitamin: A szervezetünk maga állítja elő napfény (UV-sugárzás hatására).

Néhány másik vitamint bélbaktériumok termelnek, és így tudja testünk hasznosítani őket. Erre jó példa a folsav.

Vízben és zsírban oldható vitaminok

Vízben oldódódó és zsírban oldódó vitaminokat különböztetünk meg. Utóbbiakat a szervezet a zsírszövetekben tárolja, a vízben oldódó vitaminokat ezzel szemben nem tudja raktározni. A fölösleges mennyiséget a vesék kiválasztják.

Vízben oldódó vitaminok

Zsírban oldódó vitaminok

B1-vitamin (tiamin)

A-vitamin (retinol)

B2-vitamin (riboflavin)

D-vitamin (kalciferol)

B6-vitamin (priridoxin)

E-vitamin (tokoferol)

B12-vitamin (kobalamin)

K-vitamin (fillokinon)

C-vitamin (aszkorbinsav)

Folsav (M-vitamin)

Biotin (H-vitamin)

B3-vitamin (niacin v. nikotin-amid)

B5-vitamin (pantoténsav)

A vitaminhiány tünetek nélkül is jelentkezhet


A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen. A vitaminhiány tünetek nélkül is jelentkezhet>>

Vitaminhiány és túlzott vitaminbevitel

Régen sokan szenvedtek a vitamin-hiánybetegségek (hipovitaminózis) tüneteitől. llyen például a rachitis (D-vitaminhiány), a skorbut (C-vitaminhiány), a beriberi (B1-vitaminhiány) és a pellagra (B3-vitaminhiány). Ma ezek a betegségek Közép-Európában gyakorlatilag már alig fordulnak elő.

Ha ezekben az országokban valaki mégis vitaminhiányban szenved, akkor többnyire valamilyen gyomor- vagy bélbetegség állhat a háttérben, ami a táplálékból történő megfelelő vitaminfelvételt akadályozza, vagy súlyos májbetegség, gyakran egyoldalú táplálkozás is súlyosbítja a problémát. Az alkoholizmus is okozhat vitaminhiányt.

A vitamin túladagolás sok vitamin esetében gyakorlatilag nem fordulhat elő, de néhányuknál, főleg a zsírban oldódó vitaminoknál viszont, - mint amilyen az A- és a D is- már okozhat gondokat.

A vitaminszint mérése

A vitaminszint meghatározását az orvosok csak ritkán végeztetik el. Többnyire csak a B12-vitamin, a folsav és a D-vitamin meghatározására lehet szükség. A többi vitamin esetében kérdéses, hogy érdemes-e mérni a koncentrációjukat. Nagyon nehéz ugyanis meghatározni ezeknek a vitaminoknak a referenciaértékeit, ezért nem tudhatjuk pontosan, hogy a mért érték normális-e vagy sem.

Vitamin- és ásványi anyag teszt

Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

(WEBbeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Hiánybetegségek és tüneteik

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett...

B17-vitamin: Mit érdemes tudnunk...

A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják...

Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.