• Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka

        Szerző: WEBBeteg - Faar Ida, újságíró

        A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.

        Az elhízást kísérő anyagcsere-betegségek közül legjelentősebb a 2-es típusú cukorbetegség. Az időben felfedezett cukorbetegség, a megfelelően kialakított életmódbeli és gyógyszeres terápia - az orvos utasításainak és a dietetikus tanácsainak betartása - azonban csökkentheti a szövődmények kialakulásának esélyét, illetve súlyosbodását.

        Hirdetés

        Csicsóka - a mellőzött természetes segítőtárs

        A csicsóka őshazája Észak-Amerika, közelebbi területe Kanada. Az őslakosság gumóját burgonya gyanánt fogyasztotta, hiszen az íze hasonlít a burgonyáéhoz, bár annál jóval édesebb. A XVII. század végén már szinte egész Európában ismerték. Régebben a „szegények krumplijának” nevezték.

        A csicsóka – bár méltatlanul mellőzve lett az élelmiszerként való felhasználása – fontos táplálkozási alapanyag lehet a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, rendkívül magas növényirostanyag-tartalma miatt (inulin) emésztetlenül halad át az emésztőrendszeren – gátolva az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását.

        A csicsóka gumója 70–75% szénhidrátot (inulint és az ezt alkotó egyszerű cukrot, fruktózt), 2% fehérjét, 0,2% zsírt, 2,5% növényi rostot, ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink), nyomelemeket, C- és B-vitaminokat, β-karotint, esszenciális aminosavakat (lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin) tartalmaz.

        Miért érdemes csicsókát fogyasztani?

        A csicsóka fő tápanyaga, az inulin számos kedvező élettani hatással bír. Az inulin úgynevezett biopolimer, fruktózegységekből áll, és csak végződésein tartalmaz glükózt. Olyan vízben oldódó nagyméretű rostanyag, amely a bélben sértetlen marad, és prebiotikus hatása miatt tápanyaga a hasznos bélbaktériumoknak, míg a káros bélflóra számára közömbös. Olyan természetes cukorpótló, amely tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet, nem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást – metabolizációjához nincs szükség inzulinra, csökkenti az inzulinfüggőséget, és megkönnyíti a vércukorszint beállítását. Segíti a zsírok lebontását, javítja az emésztőrendszer működését, előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét, amelynek eredményeképpen nő több létfontosságú ásványi só oldhatósága és javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága. Ballasztanyagként (élelmi rost) – jó vízmegkötő képessége miatt – teltségérzetet okoz, ezáltal csökkentve az éhségérzetet. A bélműködés javításával megszünteti a székrekedést – segítve ezzel a toxikus anyagok kiürülését a szervezetből. Szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a szérum trigliceridszintjét és a vérnyomást. Csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságérzetet.

        Ez a cikk is érdekelheti Önt! A rostok szerepe az étrendben

        Kiknek ajánlott a csicsóka fogyasztása?

        Táplálkozás-élettani jelentőségét betegségmegelőző és egészségmegtartó hatása adja. Kalóriaszegénysége miatt alapélelmiszerként alkalmazható az elhízás, a szív- és az érrendszeri bántalmak, a cukorbaj, a rák megelőzésében, illetve a kezelést kiegészítő diétában. Eredményesen felhasználható a fogyókúrázók és a cukorbetegek diétájában, élelmiszer-allergiák esetén, gyomor- és bélproblémák esetén, antibiotikumos kezelések után a normál bélflóra helyreállítása érdekében.

        A csicsóka felhasználása

        A csicsóka gumók formája változatos: körte, tojásdad, orsó és szabálytalan alakú. A héj színe fehér, pirosas, bronzszínű, illetve ezek közti átmenet lehet. Tisztítás után fogyasztható nyersen, főzeléknek, levesnek, salátának vagy sütve. Vékonyra karikázva, forró olajba dobva chipset is készíthetünk belőle. Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk. A nagy keményítőtartalmú burgonya helyettesítője lehet bármilyen ételben. Emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer, ezenkívül gyógyszergyártási alapanyag, használja az édesipar (édesítőszerek, folyékony fruktóz előállítására), és a szeszipar (etil-alkohol gyártására), a konzervipar – emellett kiváló állati takarmány alapanyag is.

        Sok-sok előny mellett egy kis hátrány

        Számos pozitív hatása mellett a csicsóka alkalmazása némi óvatosságot igényel. Mivel lebontás nélkül halad át az emésztőrendszeren és csak a vastagbél baktériumflórája kezdi el bontani, a folyamat – jelentős mennyiségű szén-dioxid-, hidrogén- és metántermelődéssel jár, – emiatt bélgázképződést, puffadást okozhat. Fokozatosan beépítve az étrendbe a kellemetlen tünetek mérsékelhetőek.

        Forrás: WEBBeteg
        Faar Ida, újságíró
        Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Felhasznált irodalom:

        Táplálkozási Akadémia hírlevél 12. Évfolyam, 05. Szám – 2019. Május (mdosz.hu/)

        Őshonos- és tájfajták – ökotermékek – egészséges táplálkozás – vidékfejlesztés a XXI. század mezőgazdasági stratégiái (nyf.hu)

        Dr. Balázs Andrea: Gyógynövények szerepe az elhízás megelőzésében és kezelésében. Orvosi Hetilap, 2010. 19. szám. (https://akademiai.com)

        Szabó László Gy.: Drog és gyógynövények. 2004. 81. o. Helianthus tuberosus L.

        Dr. Angeli I.- Molnár L., A gyógyító csicsóka, PANNON Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár, 1991.

        Módosítva: 2019.11.28 16:05, Megjelenés: 2019.11.28 16:05
      • Cikkajánló

        Szív- és érrendszer

        Szív- és érrendszer

        Dr. Molnár Dóra

        Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni a kardiológiát?

        Füstmentes jövő?

        Füstmentes jövő?

        Szponzorált tartalom

        Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

        Intézkedéscsomag a cukorbeteg gyerekeknek

        A kormány intézkedéscsomaggal segíti az 1-es típusú cukorbetegséggel élő mintegy 4000 gyermeket, szüleik - indokolt esetben - jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára - közölte az emberi erőforrások minisztere.

        A vércukorszint jelentősége, mérési lehetőségei

        A vércukorszint alatt a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyiségét értjük. Vénás vérből laborvizsgálat során az étkezést megelőző vércukor szintjének meghatározására törekszünk.

        Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

        A cukorbetegség nem egységes kórkép. Több okból alakulhat ki, ennek megfelelően lefolyása és kezelése is eltérő lehet.

        Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

        Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

        A prediabétesz felismerése és kezelése

        A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző előállapot összefoglaló elnevezése. Prediabétesz esetén már fennáll valamilyen mértékű, rejtett szénhidrát-anyagcserezavar, amely leginkább véletlenszerűen vagy szűrővizsgálatok során kerül felismerésre.

        A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?

        Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy leesett a cukrom. Az alacsony vércukorszint a szervezetben reakciók egész láncát indítja be. A fejfájás, szédelgés, a koncentrációképesség romlásának jelei mind utalhatnak az alacsony vércukorszintre.

        Diétás szabályok cukorbetegség esetén

        A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.

        Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

        Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a szomjúság, a nehezen gyógyuló seb, de a diabétesz az esetek többségében kezdetben tünetszegény, a panaszok alapján nehezen felismerhető.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.