Rosszul alvó cukorbetegek

Szerző: Medipress

A rosszul alvó cukorbetegek vércukorszintje magasabb és nehezebb is kordában tartani a betegségüket, mutatta ki egy új tanulmány, mely a Diabetes Care májusi számában jelent meg.

A kutatók 40, 2-es típusú cukorbeteget hasonlítottak össze 531 egészségessel. A kutatók az alvásminőség, illetve a vércukorszint és a kezelés hatékonyságának lehetséges kapcsolatát akarták megvizsgálni.

Felfedeztük, hogy a cukorbetegeknél összefügg a rossz alvás a magasabb vércukorszinttel. Ugyanezt a kapcsolatot nem láttuk az egészséges kontrollcsoport tagjainál – mondta a tanulmány vezetője, Kristen Knutson, a Chicagoi Egyetem adjunktusa.

Korábbi kutatások már találtak kapcsolatot a cukorbaj és a rossz alvás között. Knutson szerint: ez mindössze egy összefüggés, nem ok-okozati viszony. Talán arról van szó, hogy a cukorbetegek sokkal érzékenyebbek az alvászavar hatásaira. De fordítva is lehet. Azok, akik nem foglalkoznak a betegségükkel, rosszabbul is aludhatnak, mint azok, akik igen. Sokkal gondosabban kell megvizsgálnunk az alvás diabéteszben betöltött szerepét.

Magasabb vércukorszint, inzulin érték és inzulinrezisztencia

A tanulmány során Knutson csuklóra rögzíthető aktivitásmérővel rögzítette a résztvevők alvását. Aki sokat mozgatja a csuklóját, az valószínűleg ébren van. A résztvevők be is számoltak az alvás minőségéről.

Azoknak a cukorbetegeknek, akik rosszul aludtak, 23 százalékkal magasabb lett az éhgyomri vércukruk, 48 százalékkal magasabb az éhgyomri inzulin értékük, az inzulinrezisztenciájuk pedig 82 százalékkal lett több a rendesen alvó betegekénél.

Mi okozza a rossz alvást, mik lehetnek a következményei?

Az eredmények alátámasztani látszanak a klinikai gyakorlatban megfigyelt jelenségeket, erősítette meg Dr. Joel Zonszein, a Montefiore Kórház Klinikai Diabétesz Centrumának igazgatója. Az nem derül ki, hogy a magas vércukorszintet a rossz alvás okozza-e, vagy akiknek felmegy a cukra, azok alszanak rosszabbul, esetleg teljesen más tényezők játszanak közre.

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran jár együtt a túlsúllyal, ami már önmagában is hátrányosan befolyásolhatja az éjszakai pihenést. Az elhízás alvási apnoét okozhat, ami azt jelenti, hogy a beteg éjszaka légzéskimaradásra ébred.

A cukorbetegek számára a tanulság az, hogy figyeljenek oda az alvásukra, ebben Zonszein és Knutson is egyetértettek. Ha még nem végeztek alvásvizsgálatot rajtuk, tanácsos ez ügyben felkeresni az orvosukat – javasolta Zonszein.

A másik fontos cél lenne a stressz csökkentése, amit persze könnyű mondani, de nehezebb megvalósítani. A stresszes ember rosszabbul alszik, és sok van belőlük – mondta Zonszein.

„Ne várja meg senki, míg az orvosa az alvási szokásai felől érdeklődik. A cukorbetegeknek komolyan kell venniük ezt a kérdést, és beszélni róla az orvosukkal – figyelmeztetett Knutson.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Cukorbetegségre utaló...

A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Befolyásolhatja a gépkocsivezetést...

Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben...

Újabb változás lesz, ezentúl ezt...

Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet...

Tíz fontos tanács cukorbetegeknek!

A cukorbetegek vércukorszintjük kontrollálásával, meg tudják előzni a nem kívánt szövődmények, ezért is nagyon fontos, hogy a betegségben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.