• 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Amennyiben Ön is a szezonális allergiától szenvedők táborába tartozik, már bizonyára tud egy-két olyan trükkről, mellyel könnyíthet a tünetein, mint például nem megy a szabadba, mikor a pollenkoncentráció magas, vagy zárva tartja az ablakot. Ám nem biztos, hogy tud ezekről a kevésbé ismert, allergiás tüneteket súlyosbító tényezőkről.

    1. Stressz

    Egy kísérletben, melyet az Ohio Orvosi Egyetem kutatói végeztek, azt tapasztalták, hogy a stresszhormonok stimulálják az IgE vérprotein kibocsátását, mely allergiás reakciókért felelős. Amennyiben stresszes életet él, gondoskodjon a megfelelő alvásmennyiségről is. Az alváshiány ronthatja az allergiás tüneteit és a stressztűrő képességét is.

    2. Egy újabb pohár bor

    Dán tudósok szerint az alkohol minden egyes pohár elfogyasztása után 3 százalékkal növeli az allergiás rhinitis kockázatát. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az alkoholban található baktériumok hisztaminokat termelnek, mely vegyi anyagok felelősek az orrdugulásért és viszkető szemekért.

    Hirdetés

    3. Ha túl későn kezd el gyógyszert szedni

     A téma cikkei


    8/1 Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
    8/2 Allergia: miért van egyre több beteg?
    8/3 Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?
    8/4 Praktikus tanácsok allergiásoknak
    8/5 Keresztreakciók - Mit ne együnk?
    8/6 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket
    8/7 Az allergiás megbetegedések okai
    8/8 Jótanácsok allergiásoknak

    Az allergia elleni készítmények, melyek gátolják a hisztaminok működését, akkor a leghatásosabbak, ha már akkor elkezdi szedésüket, mikor még nincs kitéve az allergéneknek. Kezdje el a gyógyszerszedést pár héttel az allergiaszezon kezdete, illetve az allergént okozó polleneknek való kitétele előtt (például, ha allergiás a fűfélékre, golfjáték előtt).

    4. Ha nem elég forró vízben mos

    Amennyiben azt tapasztalja, hogy köhög, tüsszög az ágyban, a lehető legmelegebb programot válassza az ágynemű mosására. Egy koreai kísérlet során azt tapasztalták, hogy a 60 Celisus fokon végzett mosás alkalmával a poratkák 100 százaléka elpusztult, míg a 40 Celsius fokos mosásnál ez az arány csak 6.5 százalék volt.

    5. Egyes szobanövények

    Egy ártatlan orchidea hatására is könnyekben törhet ki. Az allergiások 75 százaléka érzékeny legalább egy közkedvelt szobanövényre is – állítja egy belga tanulmány. A növények nedveiben lévő allergének kiszabadulhatnak a levegőbe, így az Ön állapotát is súlyosbíthatják. Noha minden szobanövény okozhat gondot, szakértők szerint az allergiások számára legveszélyesebbek a ficus, yucca, pálma és az orchidea. 

    6. Az esti gyógyszer elhagyása

    Mikor ne felejtse el az orvosság bevételét? Az esti lefekvés előtt, mert így a gyógyszer a véráramban kering még másnap reggel is. Mivel az allergiás tünetek, mint a tüsszögés, orrfolyás, és szemkönnyezés a reggeli órákban a legerősebbek, s ha éjszaka veszi be a gyógyszert, ezen enyhíthet.

    7. Beltéri medencében történő úszás

    A klóros vízben történő úszás ronthatja az allergiás tüneteket. Erősen irritálja a bőrt, a szemet és a légzőrendszert. A Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik több mint 100 órát töltenek a klóros vízben, 3-7-szer gyakoribb a szénanátha kialakulásának kockázata, mint a nem klóros vízben úszó társaiknál.

    Amennyiben szeretné csökkenteni az allergiás tüneteket úszás közben, viseljen maszkot vagy szemüveget, mely segít megóvni a szemét a klór irritáló hatásától. Mégjobb, ha szabad levegőn úszik, ahol a klórgáz gyorsan elpárolog, illetve kerülje a klóros vízben való napi úszást.

    8. Dohányzó barátok

    A cigaretta, mely számos mérgező és irritáló anyagot tartalmaz, senkinek sem jó, ám az allergiások különösen érzékenyek rá. Egy japán tanulmány kimutatta, hogy azoknak a tiniknek, akik családtagjai dohányoztak, több mint 80 százaléka mutatott allergiás tüneteket.
    Még abban az esetben is, ha kerüli a dohányos bárokat, helyeket, akár a dohányzó barátok, munkatársak ruhája is szennyezheti a levegőt a közvetlen környezetében.

    9. Ha csak naponta egyszer zuhanyzik

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szezonális allergiában szenvedők sokat csökkenthetnek a tüneteiken azzal, hogy amint hazaérnek a munkából, vagy valamilyen kültéri tevékenységből, azonnal lezuhanyoznak. Ez azért van így, mert a pollenek megtapadhatnak a testen, hajon, ruhán, cipőn, tovább irritálva a légzőszerveket.

    Így a legjobb, amit tehet, hogy amint hazaér, cipőt vált, a ruháját a szennyesbe teszi, és zuhanyzik, hogy elkerülje a pollenek szétszórását a lakásban.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:msnbc.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2013.11.10 16:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

    Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott műszakos munka, nem megfelelő alváskörnyezet, rossz szokások (pl. kiadós étkezés elalvás előtt, rendszertelen alvás), stb.. Alvászavar azonban számos betegség velejárója is lehet, így különféle testi és pszichés kórképeké. Melyek a leggyakoribb háttérben álló pszichés betegségek?

    Lebénult a rémülettől - A pszichogén bénulás

    Szélsőségesen megterhelő, erős, hirtelen stresszhatás, az egyén feldolgozó- és tűrőképességét meghaladó pszichés feladat hatására az agy vészüzemmódba váltva lekapcsolhat bizonyos funkciókat, erre a lekapcsolásra utal a pszichiátria, amikor disszociatív zavaroknak nevezi ezeket a jelenségeket.

    Tartós fáradtság: ne halogassuk az orvosi kezelést!

    A krónikus fáradtságot gyakran mi okozzuk az életmódunkkal, de van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Ha az alábbi tanácsokat megfogadva három hónap után sem érezzük magunkat frissebbnek, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a tartós energiahiányt a szervezetben.

    A pánikbetegség és tünetei - Lehet, hogy már Önnek is volt

    Lehet, hogy már Önnek is volt pánikrohama, csak nem tud róla. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy szívinfarktust kaptak és mentőt hívnak. Mások inkább megpróbálják elfelejteni a történteket, és ezért nem jönnek rá, hogy valójában pánikrohamuk volt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.