A klórozott fürdővíz veszélyei

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A klórt az uszodák és strandmedencék vizének fertőtlenítésére használják. Azonban egyre több jel utal arra, hogy ennek a vegyi anyagnak egészségkárosító hatása is van. Egy új tanulmány szerint nem csak az asztmás betegségek kockázatát növeli, hanem rákkeltő is lehet.

„A klórozott fürdővíz bizonyos körülmények között rákkeltő lehet.” – állítja az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság.

A klór a vízben feloldódik, és elpusztítja azokat a mikroorganizmusokat, amelyek az emberi bőrről, hajról vagy izzadsággal kerültek a vízbe. Sok helyen ez az egyetlen eszköze az ivó- és fürdővíz megtisztításának, klórozás nélkül igen nagy lenne a fertőzések veszélye. A klórnak azonban nem csak előnyei vannak.

A kisbabák különösen érzékenyek

Mire érdemes még odafigyelni a strandon?

A szokottnál is óvatosabban tartózkodjanak a napon az idősek és a gyerekek a strandokon. Ennek fontosságát az első igazi kánikulai napok is igazolják. Mire figyeljünk a strandokon?

A Német Környezetvédelmi Hivatal arra figyelmeztette a lakosságot, hogy azok a két évesnél fiatalabb gyerekek, akiknek valamelyik hozzátartozójuk asztmás vagy szénanáthás, nem vehet részt babaúszáson klóros vízben, mert az ő esetükben az uszoda levegőjében lévő triklór-amin növelheti az asztma kialakulásának veszélyét. Néhány esetben egyes fedett uszodákban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megengedett határérték sokszorosát mérték, egy alkalommal a 37-szeresét.

Hogy keletkezik a veszélyes anyag?

„Triklór-amin akkor keletkezik, ha a klór kapcsolatba kerül a húgysavval, ami izzadsággal, kozmetikumokkal, vagy vizelettel kerül a vízbe.” – magyarázza Tamara Grummt, a Német Környezetvédelmi Hivatal Ivó- és Fürdővíz Felügyelőségének vezető toxikológusa. A fertőtlenítés melléktermékeként keletkező triklór-amin végül a levegőbe kerül, és az uszodák levegőjének jellegzetes szagát okozza, amit egyszerűen klórszagként szoktak emlegetni.

Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.
A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kevesebb az esély a tévedésre és nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek. Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. Elsőként gyorsan mérjük fel a baleset helyszínét és biztosítsuk a gyermek és a saját magunk biztonságát. Ha áramütés történt, akkor áramtalanítsunk, ha utcai baleset, akkor biztosítsuk a helyszínt, tegyük ki gyorsan az elakadást jelző táblát stb.
Ha van valaki a helyszínen, kérjük a segítségét, ő hívja a mentőket, mi pedig kezdjük el az újraélesztést. Ha egyedül vagyunk, akkor kezdjük meg az újraélesztést, és egy perc után hívjunk segítséget.
Gyermekek újraélesztése

Régóta vitatkoznak azon, hogy a triklór-amin veszélyes-e, különösen kisgyerekekre nézve. A kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy azoknak a gyerekeknek a vérében, akiket két éves koruk előtt rendszeresen úszni vittek a szüleik, csökkent a Clara nevű sejtfehérje (CC16) koncentrációja. Ez a tüdőszövetek károsodására utal, ami növeli az asztma kockázatát. „Tulajdonképpen még nem vagyunk benne biztosak, hogy valóban növeli-e a triklór-amin az asztmában való megbetegedés kockázatát, és ha igen, akkor milyen mennyiségnek kell ahhoz jelen lennie az uszoda levegőjében, hogy kárt okozzon. „ – mondja Grummt. „Ezért nem tanácsos azokat a gyerekeket babúszásra vinni, akiknek szűk családi körében van allergiás beteg, mindenekelőtt elővigyázatosnak kell lenni.” Jelenleg a szakértők azon dolgoznak, hogy a triklór-amin tényleges kockázatát felmérjék.

Klórgáz mérgezés

Klórgáz mérgezés. Gyakori háztartási baleset a klórgáz mérgezés, mely például hypo és vízkőoldó összeöntésekor képződik, és belélegezve életveszélyes tüdővizenyőt okozhat. A súlyosság a belélegzett gáz mennyiségétől függ, mely nagy koncentráció esetén perceken belül fulladásos halált okoz. Ezért minden tisztítószer használati utasítását alaposan olvassuk el, és ha van rá mód, takarítás közben csináljunk kereszthuzatot. Ha minden elővigyázatosságunk ellenére furcsa, szúrós szagot érzünk, vagy szédülés, hányinger jelentkezik, nehezen kapunk levegőt, azonnal menjünk friss levegőre.
Klórgáz mérgezés

Valóban lehetnek rákkeltő anyagok az uszoda levegőjében?

Még nyugtalanítóbb az az újabb tanulmány, mely szerint az uszodában, strandmedencékben rákkeltő anyagok is lehetnek. 600-700 különböző anyag keletkezhet, ha a klór a haj, a korpa vagy a vizelet szerves anyagaival reakcióba lép. Közülük sok képes megváltoztatni az örökítő anyagot, és így elméletileg akár rákot is okozhat.” – mondja Manolis Kogevinas, a Barcelonai Orvosi Kutatóintézet munkatársa.

Kogevinas egy nemzetközi kutatócsapattal együttműködve végezte vizsgálatait, melyek során 49 egészséges önkéntes 40 percig tartózkodott klórozott vizű medencékben. Az orvosok előtte és utána is megmérték az önkéntesek vérében lévő olyan biomarkerek koncentrációját, amelyek a rákot okozó anyagok bizonyítékai. A fürdőzés után a trihalogén-metánok koncentrációja átlagosan hétszer magasabb volt, mint előtte. Bizonyos vérsejtekben nőtt a mikroszemcsék száma, mely az örökítőanyag károsodási folyamatának jele, amit közvetlenül a vizsgálat előtt váltott ki feltehetően valamelyik klórvegyület.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Zeit.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Női szívinfarktus
Női szívinfarktus

Mások is lehetnek a tünetek, mint férfiaknál.

Latexallergia
Latexallergia

Tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségek.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.