• Keresztallergia témájú cikkek

        Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász-allergológus
        Eper: kimagasló C-vitamin-, magas vas-, kalcium-, magnéziumtartalom és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
        Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.
        Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Ragó Zsuzsanna, kutatás-fejlesztési vezető
        Ha Önnek akkor jelentkeznek az allergiás tünetei, amikor bizonyos ételeket fogyaszt, jóllehet nincs pollenszezon, akkor nagy valószínűséggel úgynevezett keresztallergia áll a tünetek hátterében. Ez éppen elég indok arra, hogy az allergológussal együttműködve derüljön ki, hogy az allergénnek melyik molekulája okozza a fő gondot a szervezetében.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
        Ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. A pontos kiváltó okot azért lényeges kideríteni, mert míg az elsőnél csak enyhébb tünetek jelentkezhetnek, a második esetben akár életveszélyes anafilaxia is kialakulhat, melynek megelőzéséhez szigorú diétára van szükség.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Réthy Lajos, allergológus
        Ha Önnek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! A hagyományos allergiatesztek azonban ilyen esetekben nem mindig kellően informatívak. Egy merőben új, korszerű allergiavizsgálat azonban segíthet meghatározni, hogy mi okozza a tüneteket.
        Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
        Tudta, hogy nem csak a parlagfű lehet felelős a nyári, szezonális allergiáért? A szervezetünket érintő környezeti terhelés a különböző keresztallergiák kialakulásának veszélyét is magában rejti. Vitaminszükségletünk nagyobbik részét nyáron kell beszereznünk a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával.
        Budai Allergiaközpont
        Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik - főleg allergiaszezonban - olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja.
        WEBBeteg - B. M., szakfordító
        Tavasszal sokan megtapasztalják a pollenallergia tüneteit: az orrfolyást, az orrdugulást és a szemviszketést. De vajon a szénanátha tünetei csak tavasszal jelentkeznek? A lakásban tartózkodók megúszhatják a kellemetlen tüneteket? Cikkünkben a pollenallergiával kapcsolatos 9 leggyakoribb tévhitet oszlatjuk el.
        Budai Allergiaközpont
        A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.
        Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
        A tojás és a szója mind gyermek-, mind felnőttkorban a vezető, gyakori reakciót okozó allergének között szerepel Európában, mert míg az első tradicionálisan lényeges alapanyaga a táplálkozásunknak, addig a második a 80-as évektől vált azzá.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!