Penész téma

Többet ésszel, mint penésszel - Mit tegyünk a penészes élelmiszerrel?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-07-15 17:03
Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer-maradékok, adalékanyagok) tart, míg mások az új technológiáktól (genetikailag módosított élelmiszerek) félnek. Az egyre tudatosabb és nagyobb létszámú népesség folyamatosan megköveteli az elegendő, jó minőségű, biztonságos és széles kínálatot nyújtó élelmiszer-ellátást.

A klímaberendezés helyes használata, a klímareuma tünetei

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-06-17 09:36
A nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a megspórolt karbantartás és tisztítás, valamint a nem megfelelő védekezés mind-mind hatással lehet szervezetünkre. Többszörösen összetett problémáról beszélünk, ezért jártuk körbe a témát.
Az optimális levegőminőség más a nappaliban, illetve a hálószobában, valamint egy idősebb és egy fiatalabb családtag esetén. Sem a túl alacsony, sem a túl magas páratartalom nem egészséges. Tudnivalók a fűtési szezonra.

A penészgomba-allergia okai és tünetei

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2019-12-31 11:36
Penészgomba-allergia
Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az immunrendszer penészgombákkal, illetve penészgombaspórákkal szembeni fokozott, illetve túlzott reakciójáról van szó.

A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2019-04-21 15:04
Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a penészesedés megelőzése érdekében? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a penészgomba-allergia kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

Penész a lakásban - Nem biztos, hogy tud róla!

Budai Allergiaközpont - Dr. Magyar Donát, aerobiológus - 2017-11-10 20:09
A mennyezeten, az ablakok vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető, és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle. Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban, ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé!

Allergia miatt is lehet beteges a gyermek

Budai Allergiaközpont - 2015-12-14 23:23
Ha a gyermek az őszi-téli időszakban visszatérő légúti fertőzésektől szenved, érdemes utánajárni, nincs-e allergia a háttérben. Télen a lakáson belüli allergének - a penészgomba és a poratka - okozhatnak panaszokat.

A gyakori mosás növeli az allergének számát

Tüdőközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus - 2015-11-10 05:21
A téli időszakban, különösen többgyermekes családokban okoz gondot a nagy mennyiségű, frissen mosott ruha szárítása. A legfrissebb kutatások szerint a száradó ruhákból távozó pára nagymértékben növeli a lakások páratartalmát, így kedvező feltételeket biztosít a penészgomba és a poratka elszaporodásához. Mit tehetünk ellene?

Új, vagy régi? A penész nem válogat

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-05-12 12:05
A lakóházak tervezési, kivitelezési vagy karbantartási hibáiból fakadóan penészgomba mind az új, mind a régi épületeknél közel azonos arányban fordulhat elő. A témával kapcsolatban dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa osztja meg velünk tapasztalatait.

Allergiák az ünnepek alatt

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-12-23 10:21
Nem kívánt ajándékként a tüsszögés és orrdugulás igencsak kellemetlenné teheti az ünnepeket. Azonban nem feltétlenül kell szenvednie, ugyanis függetlenül attól, hogy étel, állat, penész vagy gomba okozza az allergiáját, életmódbeli változtatásokkal, gyógyszerekkel és néhány egyszerű tipp betartásával jelentősen csökkentheti a tüneteit.

Lehet a penésztől problémám?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2022-05-08 23:02
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Ma este ahogy szendvicset csináltam magamnak megnéztem a kenyeremen a lejárati dátumot. Mivel 1 hétig meg jónak kellett volna lennie, nem vizsgáltam meg alaposan a szeleteket. Mire beleharaptam kissé fura ízt éreztem

Mi okozhatja a problémát? Penész vagy baktérium?

Orvos valaszol - Dr. Pék Tamás - 2018-04-04 23:45
Tisztelt Dr.Nő! Elég rég óta szenvedek egy bizonyos betegséggel, viszont az orvosok nem találják, hogy mi a problémám. Megpróbálom részletesen, és röviden megírni. Két évvel ez előtt egy szőrnyű szédülésre ébredtem, egy egyensúly problémára, és ko

Penész a lakásban

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2014-08-26 13:53
Tisztelt Doktor úr/nő! Pár hete a nagy esőzések alatt befolyt a víz a padlásra, ahol megállt a víz, és a gipszkartonon keresztül átpenészedett a gyerekszoba plafonja. Kb 5 db 2-3 és 4-5 centis foltról beszélünk. Mikor észrevettem Sanytollal (az v

penész ártalma

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2012-01-31 19:56
Kérdésem az lenne, hogy a párom egész lakása penészes. A szobák a fürdőben a csempe és emelet még dohányszag is van mert a szülei bent dohányoznak. A ruhájának és a bőrének is penész szaga van. Milyen következménye lehet ennek az egészségére és a nem

Milyen betegséget idézhet elő? (Penészes szoba, fal)

Orvos valaszol - Dr. Kocsis István - 2010-02-17 09:26
Szép napot! A kérdésem a következő: Sajnos a szobám penészesedik (több hónapja) .: -/ Milyen betegség alakulhat ki? Rendszeresen tartózkodok a szobában (tanulástól, az alvásig sorolhatnám) . Már próbálkoztam penészölővel, eltávolítani. De sem

Penész

Orvos valaszol - Dr. Zsirai László nőgyógyász - 2009-02-05 12:05
Tisztelt Szakértő! Néhány napja különös dolgot tapasztaltam. A szennyeskosárból pakolva olyan alsóneműkre lettem figyelmes amelyek az ülepükön penészesek voltak. Ez a  kenyéren is előforduló penészgombához hasonlított. Nem minden alónemű volt penés