• Mi az a gabonaallergia? - Az orvos válaszol

        Szerző: WEBBeteg

        A 19 éves lányomon allergiás bőrreakció jelentkezett közvetlenül az étkezés után. Labor vizsgálatot végeztek, melynek során kiderült, hogy gabonaallergiája van. A lisztérzékenység és a gabonaallergia ugyanaz? Lehet tovább vizsgálni, hogy pontosan melyik gabona féle váltja ki a bőrreakciókat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

        Kedves Kérdező!

        A lisztérzékenység egy a búzában, árpában, rozsban előforduló gliadin (fehérje) hatására kialakuló autoimmun betegség.

        Hirdetés

        A lisztérzékenység nem hirtelen kezdetű, típusosan felszívódási zavarral, hasi panaszokkal, hasmenéssel jár.

          Lisztérzékenység


        A betegség klasszikus tünetei a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás, puffadás, gyermekkorban a növekedés elmaradása, alacsony termet.
        A lisztérzékenységről>>

        Az étkezés után közvetlenül megjelenő bőrtünetek azonban I.-es típusú allergiás reakcióra jellemzőek, mely mechanizmusa nagyban különbözik a lisztérzékenység kórfolyamatától.

        Javaslom, végeztessenek lisztérzékenység irányába szerológiai(vérvételi) vizsgálatot (anti-gliadin, anti-endomysium, illetve a legfontosabb, anti-tTG vizsgálat). Ha ez negatív, a lisztérzékenység kizárható.

        Ezt követően érdemes étkezési napló vezetésével az allergiás reakciót kiváltó élelmiszert megkeresni, majd a diétából kihagyni.

        (WEBBeteg/ Dr. Plósz János, gasztroenterológus)

         

        Legutóbb frissült: 2014.05.04 11:51
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Alzheimer-kór kezelése

        Alzheimer-kór kezelése

        Dr. Zsuga Judit

        A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

        A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

        Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

        Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

        A latexallergia

        A teljes népességben a latexallergia gyakorisága 2-6 százalékra becsülhető, ugyanakkor az egészségügyben dolgozók körében előfordulása 25 százalékra tehető!

        Allergia: miért van egyre több beteg?

        "Allergiás vagyok erre vagy arra" - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet!

        A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

        A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a kellemetlen tüneteket.

        Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.