• Mi az a gabonaallergia? - Az orvos válaszol

        Szerző: WEBBeteg

        A 19 éves lányomon allergiás bőrreakció jelentkezett közvetlenül az étkezés után. Labor vizsgálatot végeztek, melynek során kiderült, hogy gabonaallergiája van. A lisztérzékenység és a gabonaallergia ugyanaz? Lehet tovább vizsgálni, hogy pontosan melyik gabona féle váltja ki a bőrreakciókat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

        Kedves Kérdező!

        A lisztérzékenység egy a búzában, árpában, rozsban előforduló gliadin (fehérje) hatására kialakuló autoimmun betegség.

        Hirdetés

        A lisztérzékenység nem hirtelen kezdetű, típusosan felszívódási zavarral, hasi panaszokkal, hasmenéssel jár.

          Lisztérzékenység


        A betegség klasszikus tünetei a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás, puffadás, gyermekkorban a növekedés elmaradása, alacsony termet.
        A lisztérzékenységről>>

        Az étkezés után közvetlenül megjelenő bőrtünetek azonban I.-es típusú allergiás reakcióra jellemzőek, mely mechanizmusa nagyban különbözik a lisztérzékenység kórfolyamatától.

        Javaslom, végeztessenek lisztérzékenység irányába szerológiai(vérvételi) vizsgálatot (anti-gliadin, anti-endomysium, illetve a legfontosabb, anti-tTG vizsgálat). Ha ez negatív, a lisztérzékenység kizárható.

        Ezt követően érdemes étkezési napló vezetésével az allergiás reakciót kiváltó élelmiszert megkeresni, majd a diétából kihagyni.

        (WEBBeteg/ Dr. Plósz János, gasztroenterológus)

         

        Módosítva: 2014.05.04 11:51, Megjelenés: 2014.05.04 11:51
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Sport

        Sport

        Sándor Judit, erőnléti edző

        Miért kell nyújtani? Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk? Cikkünkből megtudhatja.

        Rett-szindróma

        Rett-szindróma

        Dr. Debreczeni Anikó

        Fejlődési rendellenesség, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen.

        Extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja

        Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein, a tetőzés szeptember elején várható.

        Mérséklődik, de hétvégétől újra fokozódik a parlagfű pollenszórása

        Az átvonuló hidegfront, illetve az azt kísérő csapadékos idő hatására a parlagfű pollenkoncentrációja átmenetileg országszerte mérséklődik.

        Lisztérzékenység tünetei, kezelése

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

        Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

        A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek lisztérzékenye miatt viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

        Együttélni a lisztérzékenységgel

        A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.

        Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

        A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.

        A lisztérzékenység kivizsgálása

        A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) a genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).

        Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Rendszeresen gyógyszert szed?
        Pár kattintással ellenőrizheti szervezete magnézium szükségletét.
        Kell a dohány? - Szokjon le!
        Töltse le leszokást segítő mobil alkalmazásunkat!
        Tiszta orrok, nyugodt napok
        A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és táplálási nehézséget is okozhat.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások