• Gabona téma

    Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
    A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.
    WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
    Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat az egyén szervezete a gyomor-bélrendszeren bejutva idegennek ismer fel, ezért az immunrendszer túlműködése miatt ellenük ellenanyagokat (antitesteket) termel, mely reakció a szervezetben tüneteket okoz.
    Több mint TestŐr
    Azoknak a vegánoknak, akik sok finomított élelmiszert fogyasztanak, mint például fehér lisztet, cukrot, étrendjéből hiába hiányoznak az állati fehérjék, az étrendjük mégsem minősül egészségesnek. Élelmiszerkutatók megállapították, hogy a krumpli, de még a hántolt rizs sem tartozik az egészséges ételek közé.
    Budai Allergiaközpont
    A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.
    Több mint TestŐr
    Most, hogy elkezdődött az iskola, nagyon fontos arra odafigyelni, hogy a gyerekek mit esznek reggel, hiszen ez akár a napi teljesítményüket, koncentrálóképességüket is meghatározhatja.
    Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós
    Kedves Válaszadó! Nem eszek lisztet, mert nem szeretem az ebből készült ételeket.Ez az undorom miatt azonban nem szeretnék egészségtelenül élni. A kérdésem az lenne, hogy mivel helyetesítsem a gabonát? Válaszát előre is...