• Az ételallergia kezelése

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

        Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát, amikor az allergiás válasz még tart. Ez segíteni fog a diagnózis és a terápia felállításában.

        Ételallergia - A téma cikkei

        4/1 Az ételallergia és tünetei
        4/2 Ételallergia vagy intolerancia?
        4/3 Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?
        4/4 Az ételallergia kezelése

        Az allergiás reakció elkerülésének egyetlen módja, ha a tüneteket okozó ételeket elhagyja. Az Ön leggondosabb odafigyelése ellenére is előfordulhat azonban, hogy érintkezik ilyen ételekkel. Ilyenkor a tünetek súlyosságának megfelelő terápiára van szükség.

        • Adrenalin. Súlyos légúti szűkülettel és nagyon alacsony vérnyomással járó anafilaxia esetén elsőként adrenalint kell adni vénásan. Az ellátás orvosi vagy mentős feladat.

        • Szteroid. Súlyos anafilaxiában az adrenalin után vénásan szteroid adandó. Ha nincs közvetlen életveszély, az ellátás kezdődhet egyből a szteroiddal. Orvosi vagy mentős feladat.

        • Antihisztamin. Antihisztamin gyógyszer adása (pl. loratadin), amely kivédi a hisztamin hatásait.

        Ha Önnek súlyos allergiája van, orvosa injekcióban adható adrenalint írhat fel Önnek. Ezt a gyógyszert érdemes mindig magánál tartania, hogy allergiás reakció esetén be tudja adni vagy adatni az injekciót. A kevésbé súlyos allergiák esetén orvosa antihisztaminokat javasolhat, amit az allergénnel való találkozás után bevéve a tüneteket enyhítheti. Megelőző céllal is szedhetők, bár ez inkább pollenallergia esetén szokás.

        Hirdetés

        Hogyan kerülhető el az allergiás roham?

        Bizonyos embereknél az ételallergia csak kellemetlenség, másoknál azonban komoly veszélyt jelent. Az allergiás reakció megelőzésének legjobb módja, ha elkerüli a tüneteket okozó élelmiszereket. Bizonyos ételeknél sajnos nehéz kideríteni, hogy mit tartalmaznak, különösen az étteremben illetve társasági eseményen elfogyasztott ennivalók esetén. Ha Önnek ételallergiája van, kövesse az alábbi lépéseket!

        • Legyen tisztában azzal, hogy mit eszik, mit iszik! Olvassa el az ételeken található címkéket!

        • Ha Önnek volt már súlyos ételre adott reakciója, mindenképp használjon olyan figyelmeztető karszalagot vagy nyakláncot, amelyből kiderül az Ön ételallergiája arra az esetre, ha Ön egy rosszulléte során nem tudna beszélni!

        • Beszéljen orvosával egy vészhelyzet kezelésére szolgáló adrenalin egységcsomagotról!

        • Ha Önnek asztmája van, mindenképp kérdezze meg az étteremben, hogy szulfidot adtak-e az ételekhez! Ha ennivalót vesz, keresse a címkéken a "nátrium biszulfit", "kálium biszulfit", "nátrium szulfit" és a "kálium metabiszulfit" alkotóelemeket.

        Ha gyermekének van ételallergiája, az alábbi óvintézkedésekkel járulhat hozzá a biztonságához:

        • A gyermekével foglalkozókat tájékoztassa gyermeke ételallergiájáról! Beszéljen a gondozókkal, az iskolai tanárokkal, a gyerek barátainak szüleivel és mindenkivel, aki a gyerekkel rendszeresen kapcsolatba kerül, és hangsúlyozza, hogy az allergiás reakció életveszélyes lehet és azonnali figyelmet igényel!

        • Magyarázza el gyermekének és a gyermekével foglalkozóknak az ételallergia tüneteit!

        • Győződjön meg arról is, hogy gyermeke tudja, azonnal segítséget kell kérnie, ha valamilyen étel kapcsán allergiás reakció kezdődik!

        • Hordjon gyermeke figyelmeztető karkötőt vagy nyakláncot! Ez tartalmazza, hogy a gyermek mire allergiás és az alkalmazott gyógyszereit.

        Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

        3/2 Ételallergia vagy intolerancia? | 3/3 | Következő oldal
        Módosítva: 2020.06.09 17:05, Megjelenés: 2017.10.04 09:41
      • Cikkajánló

        Koronavírus

        Koronavírus

        MTI

        Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

        Anorexia

        Anorexia

        Dr. Major Adrienne

        A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

        Koronavírus - a szakértő szerint nincsenek nagyobb veszélyben az allergiások

        A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

        A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

        Nem csak az allergiások vannak nagyobb veszélyben.

        Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

        Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

        Ételallergia és keresztallergia - Óvatosan külföldön!

        A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel találkozunk. Hogyan kerülhetjük el a szokatlan, ritkán vagy még soha nem fogyasztott élelmiszerek által kiváltott, látszólag váratlan allergiás reakciókat?

        Tények és tévhitek az ételintoleranciákról és ételallergiákról

        Sok tévhit kering a köztudatban mind a táplálékintoleranciáról, mind a táplálékallergiáról, ráadásul gyakran összekeverik a két betegséget. Ezen tévhitek tisztázására nézzünk meg néhány példát.

        Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

        Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző élelmi anyagokat, élelmiszereket vagy adalékanyagokat elkerülhetjük. Az élelmiszerek pontos összetevőit megtalálhatják a betegek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.

        Tények és tévhitek a táplálékallergiáról és intoleranciáról

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit az ételallergiával és intoleranciával kapcsolatban. Nézzünk meg néhányat!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Füstmentes jövő
        Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
        A hurutos köhögés
        Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
        COVID-19 kisokos
        Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások