• Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Irinyi-Barta Tünde
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

        A leggyakoribb táplálékallergiát vagy –intoleranciát kiváltó élelmiszerek, és azok összetevői például a glutén, a tej (tejfehérje és tejcukor), a tojás, a halak, a rákok, a mogyoró, a diófélék, a szója, a szezámmag, a zeller, a mustár, a benzoesav, és a kén-dioxid.

        A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listájából vásárlás előtt tájékozódhatunk az aktuális termékekről, hogy milyen betegségben melyek fogyaszthatóak biztonsággal.

        Hirdetés

        Olvassa át a csomagoláson szereplő információkat!

        A boltok polcain rengeteg féle és fajta termék közül lehet választani azok számára, akik semmilyen érzékenységgel nem küzdenek. Ugyanakkor az, aki allergiás valamely összetevőre, már sokkal nehezebb helyzetben van. A legfontosabb dolog vásárlás során a csomagoláson lévő információkból való tájékozódás.

        Az élelmiszergyártóknak kötelező feltüntetni az adott termék összetételére vonatkozó listát. Az első helyen szereplő anyagból tartalmaz a termék a legtöbbet, míg a következő anyagok egyre kisebb mennyiségben található meg benne.

        Kötelező emellett jelölni az esetlegesen nyomokban tartalmazott allergéneket, amelyeket nem közvetlenül adnak a termékhez, hanem az előállítás és csomagolás során érintkezhettek azokkal, így allergiás reakciót válthatnak ki.

        A lisztérzékenyek (gluténérzékenyek) nem fogyaszthatnak búzát (durumbúzát, tritikálét sem), árpát, rozst, zabot, illetve az ezekből származó bármely élelmiszer-alapanyagot (például búzakeményítőt) akár csak nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket.

        Erre vonatkozó információkat az összetevők listáján kívül találhatnak még a termék címkéjén (például gluténmentes termék, áthúzott búzakalász jelölés).

        Csak a jelzéssel ellátottak teljesen biztonságosak!

        Csak azokat a termékeket vásárolják meg, amelyek jelzéssel ellátottak, ugyanis ezen termékek esetében biztosított az, hogy sem a gyártás, sem a szállítás során nem szennyeződtek gluténnel. Csak előre csomagolt, és sértetlen termékeket tegyenek a kosarukba.

        A laktózérzékenyek egyéni érzékenységük alapján tudják fogyasztani a tejet és a tejtermékeket (laktózt, tejcukrot) tartalmazó élelmiszereket. Találkozhatunk olyan termékekkel, amelyeken fel van tűntetve a laktózmentes jelölés.

        Tejcukrot tartalmazhatnak még az alábbi összetevők is: tejpor, savópor, savó, Citopánpor, Laktit-E966 (édesítőszer), ezek megtalálhatóak készételek összetevői között is (például instant levesek, salátaöntetek).

        A többi allergiás és érzékeny beteg esetében szintén a csomagolásról és a hivatalos listából történő tájékozódás a legfontosabb vásárlás során.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Forrás: WEBBeteg
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2020.02.24 18:33, Megjelenés: 2017.06.14 05:21
      • Cikkajánló

        SARS-CoV-2 koronavírus

        SARS-CoV-2 koronavírus

        Fazekas Erzsébet, újságíró

        Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

        Elsősegély

        Elsősegély

        T. A., újságíró

        Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

        Gabonaallergiára gyanakszik? Ezek lehetnek a tünetek

        Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat az egyén szervezete a gyomor-bélrendszeren bejutva idegennek ismer fel, ezért az immunrendszer túlműködése miatt ellenük ellenanyagokat (antitesteket) termel, mely reakció a szervezetben tüneteket okoz.

        Koronavírus - A kezeletlen allergia sérülékenyebbé teheti az immunrendszert

        A kezeletlen allergia, az irritált nyálkahártya, a pollenekkel való küzdelem sérülékenyebbé teheti az immunrendszert, és egy vírus is könnyebben megtámadja az embert - mondta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

        Az allergiaellenes gyógyszerek negatív hatást gyakorolnak az immunrendszerre?

        Cikkünkben nemcsak erre a kérdésre kaphat választ, hanem az allergiások körében a járványhelyzet miatt egyéb, gyakran felmerülő kérdésekre is.

        Kukoricaallergiában szenvedek - Mire figyeljek az étrendemben?

        A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után. Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.

        Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

        A legelterjedtebb allergiatípusok

        A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

        Speciális diétás igényű gyermeke van? Mire kell figyelni az iskolai menzán?

        A speciális diétás igényű (cukorbeteg, táplálékallergiás, ételérzékeny) gyermekek étrendje is fedezzen minden, a fejlődésükhöz és növekedésükhöz szükséges tápanyagot, akkor is, ha ez többletmunkát jelent a közétkeztetésben dolgozók számára - hangsúlyozza az általunk megkérdezett gyermekdietetikus.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.