Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

Irinyi-Barta Tünde
Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

A leggyakoribb táplálékallergiát vagy –intoleranciát kiváltó élelmiszerek, és azok összetevői például a glutén, a tej (tejfehérje és tejcukor), a tojás, a halak, a rákok, a mogyoró, a diófélék, a szója, a szezámmag, a zeller, a mustár, a benzoesav, és a kén-dioxid.

A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listájából vásárlás előtt tájékozódhatunk az aktuális termékekről, hogy milyen betegségben melyek fogyaszthatóak biztonsággal.

Olvassa át a csomagoláson szereplő információkat!

A boltok polcain rengeteg féle és fajta termék közül lehet választani azok számára, akik semmilyen érzékenységgel nem küzdenek. Ugyanakkor az, aki allergiás valamely összetevőre, már sokkal nehezebb helyzetben van. A legfontosabb dolog vásárlás során a csomagoláson lévő információkból való tájékozódás.

Az élelmiszergyártóknak kötelező feltüntetni az adott termék összetételére vonatkozó listát. Az első helyen szereplő anyagból tartalmaz a termék a legtöbbet, míg a következő anyagok egyre kisebb mennyiségben található meg benne.

Kötelező emellett jelölni az esetlegesen nyomokban tartalmazott allergéneket, amelyeket nem közvetlenül adnak a termékhez, hanem az előállítás és csomagolás során érintkezhettek azokkal, így allergiás reakciót válthatnak ki.

A lisztérzékenyek (gluténérzékenyek) nem fogyaszthatnak búzát (durumbúzát, tritikálét sem), árpát, rozst, zabot, illetve az ezekből származó bármely élelmiszer-alapanyagot (például búzakeményítőt) akár csak nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket.

Erre vonatkozó információkat az összetevők listáján kívül találhatnak még a termék címkéjén (például gluténmentes termék, áthúzott búzakalász jelölés).

Csak a jelzéssel ellátottak teljesen biztonságosak!

Csak azokat a termékeket vásárolják meg, amelyek jelzéssel ellátottak, ugyanis ezen termékek esetében biztosított az, hogy sem a gyártás, sem a szállítás során nem szennyeződtek gluténnel. Csak előre csomagolt, és sértetlen termékeket tegyenek a kosarukba.

A laktózérzékenyek egyéni érzékenységük alapján tudják fogyasztani a tejet és a tejtermékeket (laktózt, tejcukrot) tartalmazó élelmiszereket. Találkozhatunk olyan termékekkel, amelyeken fel van tűntetve a laktózmentes jelölés.

Tejcukrot tartalmazhatnak még az alábbi összetevők is: tejpor, savópor, savó, Citopánpor, Laktit-E966 (édesítőszer), ezek megtalálhatóak készételek összetevői között is (például instant levesek, salátaöntetek).

A többi allergiás és érzékeny beteg esetében szintén a csomagolásról és a hivatalos listából történő tájékozódás a legfontosabb vásárlás során.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Arcmaszk viselése: enyhítheti az...

A szezonális allergia évről évre egyre többek életminőségét rontja az allergénekre gyorsan vagy időszakosan megjelenő, olykor krónikus formát...

Gabonaallergiára gyanakszik? Ezek...

Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat az egyén szervezete a gyomor-bélrendszeren bejutva idegennek...

Kukoricaallergiában szenvedek - Mire...

A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy...

Tények és tévhitek a...

A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén...

Az ételallergia és tünetei

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan...

Hogyan állapítható meg az...

Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.