• Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Irinyi-Barta Tünde
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

        A leggyakoribb táplálékallergiát vagy –intoleranciát kiváltó élelmiszerek, és azok összetevői például a glutén, a tej (tejfehérje és tejcukor), a tojás, a halak, a rákok, a mogyoró, a diófélék, a szója, a szezámmag, a zeller, a mustár, a benzoesav, és a kén-dioxid.

        A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listájából vásárlás előtt tájékozódhatunk az aktuális termékekről, hogy milyen betegségben melyek fogyaszthatóak biztonsággal.

        Hirdetés

        Olvassa át a csomagoláson szereplő információkat!

        A boltok polcain rengeteg féle és fajta termék közül lehet választani azok számára, akik semmilyen érzékenységgel nem küzdenek. Ugyanakkor az, aki allergiás valamely összetevőre, már sokkal nehezebb helyzetben van. A legfontosabb dolog vásárlás során a csomagoláson lévő információkból való tájékozódás.

        Az élelmiszergyártóknak kötelező feltüntetni az adott termék összetételére vonatkozó listát. Az első helyen szereplő anyagból tartalmaz a termék a legtöbbet, míg a következő anyagok egyre kisebb mennyiségben található meg benne.

        Kötelező emellett jelölni az esetlegesen nyomokban tartalmazott allergéneket, amelyeket nem közvetlenül adnak a termékhez, hanem az előállítás és csomagolás során érintkezhettek azokkal, így allergiás reakciót válthatnak ki.

        A lisztérzékenyek (gluténérzékenyek) nem fogyaszthatnak búzát (durumbúzát, tritikálét sem), árpát, rozst, zabot, illetve az ezekből származó bármely élelmiszer-alapanyagot (például búzakeményítőt) akár csak nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket.

        Erre vonatkozó információkat az összetevők listáján kívül találhatnak még a termék címkéjén (például gluténmentes termék, áthúzott búzakalász jelölés).

        Csak a jelzéssel ellátottak teljesen biztonságosak!

        Csak azokat a termékeket vásárolják meg, amelyek jelzéssel ellátottak, ugyanis ezen termékek esetében biztosított az, hogy sem a gyártás, sem a szállítás során nem szennyeződtek gluténnel. Csak előre csomagolt, és sértetlen termékeket tegyenek a kosarukba.

        A laktózérzékenyek egyéni érzékenységük alapján tudják fogyasztani a tejet és a tejtermékeket (laktózt, tejcukrot) tartalmazó élelmiszereket. Találkozhatunk olyan termékekkel, amelyeken fel van tűntetve a laktózmentes jelölés.

        Tejcukrot tartalmazhatnak még az alábbi összetevők is: tejpor, savópor, savó, Citopánpor, Laktit-E966 (édesítőszer), ezek megtalálhatóak készételek összetevői között is (például instant levesek, salátaöntetek).

        A többi allergiás és érzékeny beteg esetében szintén a csomagolásról és a hivatalos listából történő tájékozódás a legfontosabb vásárlás során.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Forrás: WEBBeteg
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2019.02.21 20:33, Megjelenés: 2017.06.14 05:21
      • Cikkajánló

        Emésztési zavar

        Emésztési zavar

        WEBBeteg

        Mik a tünetei az emésztési zavarnak? Hogyan előzhető meg?

        Fogzás

        Fogzás

        Dr. Szendrey Gábor

        A baba nyugtalan, sírdogál, sőt még hőemelkedése is lehet.

        Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

        Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

        A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

        A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

        Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

        A legelterjedtebb allergiatípusok

        A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

        Gabonaallergiára gyanakszik? Ezek lehetnek a tünetek

        Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat az egyén szervezete a gyomor-bélrendszeren bejutva idegennek ismer fel, ezért az immunrendszer túlműködése miatt ellenük ellenanyagokat (antitesteket) termel, mely reakció a szervezetben tüneteket okoz.

        Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

        Kukoricaallergiában szenvedek - Mire figyeljek az étrendemben?

        A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után. Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hogy lesz így párom?
        Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
        Füstmentes jövő?
        Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
        Egymillió migrénes
        Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
        Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
        A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások