Gyermekvárás téma

Testvérféltékenység - Okok, jelek és megelőzés

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus

Az első gyermek születése gyakran igazi próbatétele a párkapcsolatnak is. Ennél már csak az a nehezebb, ha a meglévő kicsi mellé megérkezik a még kisebb, az új családtag, aki felforgatja a kialakított rendet és szokásokat, valamint a család szerkezetét is.

Gyermekvállalás későbbre halasztva?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A hatvanas években a nők többsége 18-20 éves kora körül férjhez ment, és szinte azonnal teherbe esett, és egyik gyermek érkezett a másik után. Más volt a szociális ellátórendszer, a csecsemővel otthon tölthető idő.

A petesejtekre ártalmatlanok a COVID-19 elleni antitestek

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A koronavírus-fertőzés, a COVID-19 betegség alatt kialakult ellenanyag nem befolyásolja negatívan a petefészkekben lévő tüszőket.

A baba fejlődése az első hónapban

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

A várandósság első két hete valójában a peteérésig, illetve a megtermékenyülésig eltelt időszakot jelenti. A petesejt és a hímivarsejt egyesülése után a megtermékenyült petesejt hamarosan osztódni kezd és megkezdi utazását a méh ürege felé.

A terhesség 19. hete

WEBBeteg

A pocakod lassan és folyamatosan nő, ami csodás érzés, azonban megeshet, hogy bizonyos fájdalmakat okoz.

Vérzés a terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a háttérben, de sohasem szabad elhanyagolni vagy figyelmen kívül hagyni, mert komoly probléma is okozhat vérzést vagy barnás pecsételést.

A leggyakoribb terhességi félelmek

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

Kismamák, figyelem! - Segítség a zsebben

WEBBeteg

Megjelent Magyarország első, iOS-re és Android-ra is elérhető, ingyenes terhesnapló-alkalmazása, mely praktikus segítséget nyújt a várandós kismamáknak rengeteg terhességgel kapcsolatos információval és hasznos funkcióval.(x)

A családtervezés már a fogamzás időszaka előtt kezdődjön!

OGYEI/ÁNTSZ

A családtervezés évtizedek óta kiemelt figyelmet kap az orvosi tudományban és a gyakorlatban egyaránt. - Optimális családtervezési modell az OGYEI-ben.

A kispapák is híznak!

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egy átlagos kispapa a terhesség ideje alatt valamivel több, mint 6 kg-ot hízik – adta hírül a BBC. A megkérdezettek mintegy ötöde állította, hogy sokkal többet evett, és több mint 40 százalékuk bevallása szerint sokkal több nassolnivaló volt a háznál ez idő alatt.