A terhesség 25. hete

WEBBeteg
frissítve:

Már csak két hét maradt a második trimeszterből, hamarosan a terhesség utolsó harmada következik.

25. hét

Trimesztered: második
Hátralévő hetek száma: 15

Mi történik veled a 25. héten?

Míg sok kismama már hetek óta tapasztalja a baba rúgásait, első anyáknál a 25. hét az, amikor a méhen belüli mozgás végre érezhetőbbé válik. Ha a méh nagyon kemény lesz, majd gyorsan visszatér a normális állapotba, az úgynevezett Braxton Hicks jósló összehúzódásokat tapasztalod. A szíved különösen keményen dolgozik, hogy a megnövekedett vérmennyiség keringetésével támogassa a növekvő babát. (A vérmennyiség tovább nő, a maximális mennyiséget a 34.-36. héten éri el.) Ez dobogó érzést kelthet a mellkasában, amit a túl gyorsan történő felállás és a kiszáradás tovább ronthat. Ha légzési nehézséget vagy mellkasi fájdalmat tapasztalsz, hívd az orvosod.

Mi történik a babával a 25. héten?

A baba szíve a tiedhez hasonlóan ezerrel dolgozik, s olyan hangosan dobog, hogy mások hallhatják, ha a fülüket a hasadhoz teszik.

A 33 cm hosszú és 70-80 dkg súlyú baba egyre nagyobb, lassan és folyamatosan alakul ki rajta a zsírréteg, ami majd szigeteli a születése után. Bár még nem minden picinek van haja a terhesség 25. hetében, azoknak, akiknek igen, a színe és a textúrája már kialakult - de mindkettő megváltozhat a születés után.

  • A legkisebb erek, a kapillárisok kialakultak a bőre alatt és a tüdejében.
  • Az orrlyukak kinyílnak.
  • A hallószervek tovább fejlődnek, és már képes megkülönböztetni a hangodat másokétól.

Terhességi vizsgálat

Ha a múlt heti vércukorteszt eredménye kétséges, akkor lehet, hogy megismétlik azt. A biztonság kedvéért orvosod valószínűleg speciális, terhességi cukorbetegségre javasolt étrend követését fogja ajánlani.

Közelgő orvosi vizsgálat

A magzati non-stressz tesztre (NST) leginkább a 38.-42. hét között kerül sor, ám ha a terhesség valami oknál fogva magas kockázatúnak számít, a 28. héttől bármikor sor kerülhet rá. A baba szívhangját és aktivitását vizsgálják kb. 30 percen át egy, a kismama hasára rögzített speciális öv segítségével.

Mire figyelj?

A terhesség alatt számos bőrprobléma jelentkezhet, és ettől a héttől nő a viszkető bőrkiütés kockázata. A terhesség leggyakoribb bőrkiütése a pruritikus urticariális papulák és a terhességi plakkok (PUPPP). Bár leggyakrabban a 35. héten jelentkezik, a 24. hét után bármikor kialakulhat. Az ikerterhesség növeli a kockázatát.

Az erősen viszkető kiütés először a hason jelentkezik, majd a combra és a fenékre terjed. Általában szülés után hamarosan elmúlik. A zabpelyhes fürdő enyhíti a tüneteit, de beszélj orvosoddal a kortikoszteroid krémek használatáról. Noha az antihisztaminok, mint például a Zyrtec általában kevésbé hatékonyak a viszketés ellen, hasznosak lehetnek éjszaka, hogy aludni tudj. Súlyos tünetek esetén kortikoszteroid szájon át is adható.

Mit kell tudni a partnernek?

Fontos, hogy elkísérd tanácsadásra a kismamát és te is meghallgasd az orvos által mondottakat.

Fontos

  • Szedd továbbra is a magzatvédő vitamint.
  • Igyál napi 12 pohár vizet.
  • Naponta végezz Kegel-gyakorlatokat.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 24. hét Következő hét – 26. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.