A terhesség 20. hete

WEBBeteg
frissítve:

A terhesség felén már túl vagy. Itt az ideje, hogy beiratkozzatok egy szülésfelkészítő tanfolyamra, ha eddig még nem tettétek meg.

Terhesség 20. hét

Trimeszter: második
Hátralévő hetek száma: 20

Mi történik veled a 20. héten?

Az egyre bővülő méh már nem illeszkedik a medence belsejébe, ezen a héten már a köldökkel van egyvonalban. Emiatt az eddig befelé forduló köldök most kifelé domborodhat, mely változás általában csak átmeneti és ártalmatlan. Azonban jó, ha megemlíted az orvosodnak, hogy kizárhassa a sérv lehetőségét.

A terhességet megelőző súlyodtól függően mostanra kb. 3,5-4,5 kg-t híztál. Figyelj arra, hogy a hátralévő időben se hízz heti 50 dkg-nál többet.

Ez a súlygyarapodás magába foglalja a növekvő baba, magzatvíz, méh és placenta súlyát is. A testsúlynövekedés, akárcsak a keringésedben bekövetkező változások és az idegeket és ereket érő nyomás megterheli a lábizmokat, ami görcsöket okozhat.

Mi történik a babával ezen a héten?

A terhesség 20. hetének végére a baba körülbelül 25,5 dkg súlyú, és 18-19 cm hosszú. A testét fedő viaszos védőbevonat alatt a bőre tovább vastagodik és rétegeket hoz létre, miközben a haj és köröm is folyamatosan növekszik.

Annak ellenére, hogy még hónapokig nem fog enni, az ízlelőbimbói és a nyelési képessége is fejlődik. A méhen belüli nyelésnek nem csak gyakorlás funkciója van. Olyan elengedhetetlen feladat, mely részben a meconium termeléséhez vezet, ami a baba emésztőrendszerében ezen a héten kezd felhalmozódni. A meconium a korai gesztaciós hetekben még fehéres anyag, és csak akkor kezd megszinesedni, ha az epekiválasztás megindul.

Terhességi vizsgálat

A 20. hétre esik a negyedik terhességi vizsgálat időpontja, ahol a súly-és vérnyomásmérés mellett megmérik a méhcsúcs és a szeméremcsont távolságát is. Ez a mérőszám a baba növekedésének ellenőrzésére szolgál, s a távolság gyakran egybeesik a terhességi hetek számával. Tehát 20 hetes terhességnél általában 20 cm, ám ikerterhességre ez nem vonatkozik.

A 20. héten kerül sor az anatómiai ultrahangos vizsgálatra is, ahol azt figyelik, hogyan fejlődnek a baba szervei, és a neme is nagy biztonsággal megállapítható. A vizsgálat körülbelül 30-40 percet vesz igénybe, és ajánlott rá tele hólyaggal érkezni.

Közelgő orvosi vizsgálat

Mostantól minden negyedik héten várható egy terhességi vizsgálat. A következő vizsgálaton, a 24. héten vércukorszint-tesztet végeznek a terhességi cukorbetegség kiszűrésére. Mivel a terhesség befolyásolja a nő vércukorszint-metabolizáló képességét, minden várandós anyának javasolt a teszt elvégzése.

Mire figyelj a 20. héten?

A lábgörcsök hátterében általában a súlygyarapodás, megváltozott keringés, és az idegekre, erekre nehezedő nyomás áll, de jó, ha tudod, hogy a dehidratáció és a mozgásszegény életmód is okozhatja a panaszokat. Megelőzésük érdekében:

  • Igyál elegendő mennyiségű vizet a nap folyamán.
  • Kerüld a hosszú ideig tartó, egyhelyben való ülést vagy állást.
  • Ne tedd keresztbe a lábaid, mert az akadályozza a véráramlást.
  • Vegyél meleg fürdőt a fájó, merev izmok lazításához, vagy használj meleg vizes borogatást, palackot.

Mit kell tudni a partnernek?

Amennyiben besegítesz a babaszoba kialakításába, fontos, hogy a szoba festésének feladatát átvedd a kismamától, és lehetőség szerint olyan festéket használjatok, mely minél kevesebb vegyi anyagot tartalmaz.

Fontos

  • Továbbra is szedd a magzatvédő vitaminokat.
  • Fogyassz napi 12 pohár vizet.
  • Iratkozz be egy szülésfelkészítő tanfolyamra.
  • Esténként vegyél meleg fürdőt, ami segít a fájdalomcsillapításban és a jobb alvásban.
  • Figyelj arra, hogy ne tedd keresztbe a lábad.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 19. hét Következő hét – 21. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.