A terhesség 14. hete

Szerző: WEBBeteg

A legtöbb nő számára ez a várandósság legkönnyebb időszaka, hiszen a hányinger és a fáradtság általában ekkorra csökken. Közben a baba folyamatosan növekszik, de még nincs akkora, hogy súlya terhet jelentsen, vagy akadályozzon a mozgásban és az aktív életvitelben – hacsak az orvos valami miatt másképp nem tanácsolja.

14. hét

Trimeszter: második
Hátralévő hetek száma: 26

Mi történik veled a 14. héten?

A fáradtság általában csökken, ami részben a méhlepénynek köszönhető. Eddig a szervezeted keményen dolgozott azon, hogy létrehozza ezt a fontos szervet, de most, hogy szinte teljesen kialakult, a tested megpihenhet, ami fokozottabb energiaszintet jelenthet.

Enyhül a mellek érzékenysége is. Az első trimeszter tüneteinek elmúlásával azonban újak jelentkeznek. A már meglévő anyajegyek megváltozhatnak vagy újak alakulhatnak ki. Noha mindez jellemző a terhességre, az új és változó anyajegyeket mindig érdemes ellenőriztetni egy szakemberrel! A legfontosabb hír azonban talán az, hogy a 14. héttől a lepény kialakulásával párhuzamosan csökken a vetélés kockázata is.

Mi történik a babával a 14. héten?

A baba egyre nagyobb, már több mint 10 cm hosszú, súlya pedig kb. 56 gramm. Az agya szüntelen működésben van, és az arcizmok is gyakorolnak. Ha bepillanthatnál a méhbe, azt látnád, hogy a pici gyakorolja, hogyan húzza össze a szemét, ráncolja a homlokát vagy „lélegzik” a magzatvíz tüdőbe történő ki és beáramoltatásával. Emellett ide-oda mozog a magzatvízben és nyújtózkodik is. Noha a nemi szervek teljesen kifejlettek, a baba nemét a 18-20. hétig még mindig nehéz lehet felismerni ultrahangos vizsgálattal.

A máj és a lép megkezdi az epe és a vörösvértestek, a pajzsmirigy pedig a hormonok termelését, valamint a belek működése is megkezdődik.

Az ultrahang vizsgálat alapján mért magzati méretek a héten:

 • BPD (fejátmérő): 28 (+/- 4,0) mm
 • HC (fej körfogat): 96 (+/- 15) mm
 • AC (has körfogat): 84 (+/- 10) mm
 • FL (combcsont hossz): 15 (+/- 3,0) mm

A mért értékek természetesen eltérőek lehetnek a magzati kor, valamint az egyéni tényezők függvényében.

Terhességi vizsgálat

Ha magas kockázatú terhességről van szó, előfordulhat, hogy genetikushoz és terhespathológiával foglalkozó szakemberhez irányítanak, aki olyan specialista, akinek a szakterülete az anyai és magzati egészség.

Közelgő orvosi vizsgálat

Ha 35 évesnél idősebb vagy, esetleg a családban előfordult genetikai rendellenesség (akár anyai, akár apai ágon), vagy a korábbi vizsgálatok eredménye szerint fennáll ennek a veszélye, esetleg született már rendellenességgel gyermeked, a 15-18.hét között lehetőséged van az amniocentézisre. Ennél a tesztnél egy vékony tű segítségével vesznek mintát a magzatvízből, hogy kiszűrjék a kromoszóma rendellenességeket vagy idegcső-záródási hibákat. Mivel az amniocentézisnél fennáll a vetélés kockázata, most még van idő átbeszélni a családdal, hogyan döntötök. Jó, ha tudod, hogy a vizsgálat nem kötelező.

Mire figyelj ezen a héten?

A legalkalmasabb időpont az utazásra a 14-28. hét között van, amennyiben nincs semmilyen orvosi szövődmény. A korábban történő utazás sem veszélyes, ám most, hogy vége az állandó hányingernek és fáradtságnak, sokkal élvezetesebb lehet az utazás. A késő terhességi utazás sem feltétlenül veszélyes, csak logisztikai, kényelmi szempontból nehézkesebb és kevésbé ajánlott. Repülővel való utazás előtt mindenképp beszélj az orvosoddal, és foglalás előtt ellenőrizd a légitársaság szabályzatát a kismamák utazásával kapcsolatban!

Függetlenül attól, hogy a terhesség melyik szakaszában utazol, oda kell figyelned pár dologra:

 • A hosszú ideig tartó ülés akár autóval, vonattal vagy repülőgépen növeli a vérrögképződés kockázatát, mely kockázat a terhesség miatt eleve emelkedett. A vérrögképződés megelőzésére viselj kompressziós harisnyát vagy zoknit, hogy javuljon a láb vérkeringése az utazás alatt.
 • Az utazási idő nem haladhatja meg a napi hat órát, és legalább kétóránként kelj fel és mozogj!
 • Ha repülővel utazol, jó, ha tudod, hogy a testszkennerek nem veszélyesek a babára. A sugárterhelés mennyisége 0,01, a mellkasröntgen sugárzásával megegyező. Ha mégsem szeretnéd alávetni magad ennek, kérj manuális biztonsági ellenőrzést!

Mit kell tudni a partnerednek?

Az első gyermeküket váró szülők számára nagy segítség lehet egy szülésre felkészítő tanfolyamon való részvétel. Mivel ezek általában hamar betelnek, érdemes idejében jelentkezni.

Jó tudnod

 • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat.
 • Továbbra is fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
 • Szerezz be egy kompressziós zoknit, ha utazást tervezel.
 • Keressetek partnereddel egy szülésre felkészítő tanfolyamot.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét - 13. hét Következő hét - 15. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kardio-CT Kardio-CT

Már a tünetek megjelenése előtt kiszűri a szűkületet.

Szépségápolás és terhesség

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a...

A magzat elvesztésének pszichés...

A terhesség élménye messze meghaladja a leendő anyában és gyermekében bekövetkező testi változások érzékelését és értékelését.

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.