A terhesség 23. hete

WEBBeteg
frissítve:

Már öt hónapos terhes vagy.

23. hét

Trimeszter - második
Hátralévő hetek száma: 17

Mi történik veled a 23. héten?

A terhesség 23. hetében a méh fundusa a köldök magasságában tapintható. A hólyagot érő nyomás miatt gyakoribb a vizelési inger, és vizeletszivárgás is előfordulhat.

Noha a legtöbb esetben tényleg vizeletcsöpögésről van szó, teljes természetes, ha attól félsz, esetleg a magzatvíz szivárog. Ezért, ha szagtalan folyadék csepegést tapasztalsz, azonnal fordulj az orvosodhoz, hogy megbizonyosodj róla, minden rendben van. Ma már létezik olyan tisztasági betét is, ami jelzi, ha magzatvíz szivárgás áll fenn.

Mostanára valószínűleg 5,5-7 kg közötti súlygyarapodással számolhatsz. A súly egy része a vízvisszatartásnak köszönhető, különösen az alsó végtagokban. Ezt részben ismét a méh növekedése okozza, ami nyomást gyakorol az erekre, így a vér a vizet a szövetekbe nyomja, amelyek megtartják a felesleges mennyiséget és duzzanatot okoznak.

Mi történik a babával a 23. héten?

A baba bőre még mindig laza, ráncos, de ahogy folyamatosan növekszik, a bőre is kisimul. A hét végére kb. 50 dkg súlyú, és 28-35 cm hosszú.

A bőrét fedő puha, finom szőrzet, a lanugo, sötétebbé válik, így ultrahangon is látható. Ne aggódj, a kicsi nem lesz szőrös. Bár néha látni a lanugo foltokat születéskor, a legtöbb még korábban kihullik. A baba mellbimbói is kezdenek kialakulni, és arca szinte pontosan olyan, amilyen születéskor lesz.

Terhességi vizsgálat

Ha fennáll a koraszülés kockázata, az orvosod kortikoszteroid injekciót javasolhat. A kortikoszteroidok elősegítik a baba agyának, tüdőjének és emésztőrendszerének fejlődését, leginkább a terhesség 24. és 34. hete között, de gyakran 23. és 24. hete között is alkalmazzák.

Mire figyelj a 23. héten?

Természetes, ha aggódsz a koraszülés miatt, különösen, ha váratlan magzatvíz szivárgást tapasztalsz. A koraszülés (37. hét előtti szülés) tünetei hasonlóak a normális terhességben előforduló tünetekéhez, például a görcsölés, derékfájás, hátfájás, a kismedencei nyomás és/vagy a hüvelyváladék változása.

Ha ezeket a jeleket észleled, beszélj az orvosoddal. Ellenőrizni fogja, hogy a méhnyaki és a hüvelyi váladék tartalmaz-e magzati fibronektin (fFN) nyomot, amely a magzati membrán által termelt fehérje. Bár az fFN kimutatható a terhesség korai szakaszában, a 22. hét után eltűnik, és normális esetben a 38. hétig nem tér vissza. Ha nincs fFN, az azt jelenti, hogy a következő héten még nem fogsz szülni. A vizsgálat a Pap-teszthez hasonlóan zajlik, és az eredmény 24 órán belül megvan.

Függetlenül attól, hogy van-e vizeletcsepegésed vagy sem, erősítsd a medencefenék izmait. A rendszeresen végzett Kegel-gyakorlatok segítenek abban is, hogy könnyebb legyen a szülés.

Szorítsd össze a vizelet áramlását szabályozó izmokat. Tartsd így öt-tíz másodpercig, majd pihenj. Végezz ebből 10-20 sorozatot, legalább naponta háromszor.

Közelgő orvosi vizsgálat

A következő prenatális vizsgálat a jövő héten várható. Ha ikreket vársz, akkor az ideális testsúlygyarapodás fele a terhességi hetek számának. Ez a célzott súlygyarapodás csökkenti a koraszülés kockázatát.

Akár ikerterhességről van szó, akár nem, a terhességi cukorbetegség tesztje a következő terhesgondozáskor történik. A biztonság kedvéért kérdezz rá még előtte, mert éhgyomorra kell menned.

Mit kell tudni a partnernek?

Itt az ideje, hogy beszélj a munkáltatóddal arról, hogy mennyi szülési szabadságot vehetsz ki. Törvényben szabályozott, hogy családi és orvosi okokból, például gyermek születése vagy örökbefogadása miatt mire vagy jogosult!

Fontos

  • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat.
  • Igyál napi 12 pohár vizet.
  • Végezz rendszeresen Kegel-gyakorlatokat.
  • Nézzetek utána, melyik szülőnek mennyi szülési szabadság jár.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 22. hét Következő hét – 24. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.