A terhesség 16. hete

WEBBeteg
frissítve:

Hihetetlen gyorsan telnek a várandósság hetei: már csak négy hét, és félidős vagy. Ha eddig nem tapasztaltál kívánósságot, az valószínűleg most kezdődik majd.

16. hét

Trimeszter: második
Hátralévő hetek száma: 24

Mi történik veled a 16. héten?

Van néha olyan érzésed, mintha pillangók repkednének a hasadban? Valószínűleg a kisbabád mozgását érzed. Azok az anyák, akik nem az első gyermeküket várják, már a 14-16. héten érezhetik a baba mozgását, míg az először várandós nőknek általában erre várni kell a 18-20. hétig. Akár érzed, akár nem, a babád nagyon sokat mozog a magzatvízben, mely kezdetben az általad biztosított vízből alakult ki, ám a 20. héttől a magzati vizelet az elsődleges alkotóanyaga.

Bár nem világos, hogy a kismamák miért kívánósak, feltételezhető, hogy a hormonokkal áll összefüggésben. Ha olyan dolgokat kívánsz, amelyek nem élelmiszerek, például jég, föld vagy viasz, az egy ritka betegség jele lehet, amelyrőlbeszélned kell az orvosoddal.

Mi történik a babával ezen a héten?

A baba belső szervei közül nagyon sok kezd működni ezen a héten, beleértve a húgyúti és keringési rendszert is, a szíve pedig naponta körülbelül 25,5 liter vért pumpál. Érdekesség, hogy a 40. héten ez a szám naponta 2159 literre nő.

A 16. hétre a baba már egyenesen tudja tartania kis fejét, és fülei és szemei befejezik a migrációt, és végül helyükre kerülnek. A hét végére a baba kb. 13,5 cm hosszú, és 7dkg súlyú.

Az ultrahang vizsgálat alapján mért magzati méretek ezen a héten:

  • BPD (fejátmérő): 36 (+/- 5,0) mm
  • HC (fej körfogat): 128 (+/- 15)mm
  • AC (has körfogat): 106 (+/- 10)mm
  • FL (combcsont hossz): 22 (+/- 4,0)mm

A mért értékek természetesen eltérőek lehetnek a magzati kor, valamint az egyéni tényezők függvényében.

Terhességi vizsgálat

A 12. heti vizsgálat után a 16. héten ajánlott ismét a terhességi vizsgálat. A szokásos vizeletminta, vérnyomás és testsúly ellenőrzés mellett megmérik a fundust (a szeméremcsont teteje és a méh teteje közötti távolság) is, ami segíti a baba növekedésének követését.

Emellett a 15-18. hét között van lehetőség a kromoszóma rendellenességek és a neurális csőhibák szűrésére is.

Közelgő orvosi vizsgálat

A 18-20. hét között végzik a strukturális ultrahangot, azaz a második anatómiai szűrést. Itt már a baba fejlődése mellett a placenta elhelyezkedését, a baba fekvését, valamint az agy, szív, vesék, hólyag és gyomor fejlettségét is ellenőrzik.

Mire figyelj a 16. héten?

A kényelmes testhelyzetben való alvás nehézségeket okozhat a terhesség alatt, még mielőtt a has megnőne. Jó, ha tudod, most még nincs olyan testhelyzet, amiben veszélyes lenne aludni, de nem árt mielőbb a baloldalon alvásra rászokni, mert a háton alvás – különösen a harmadik trimeszterben – a méhet a tüdőnek nyomhatja, ami légszomjat okozhat. Emellett a jobb oldalon alvás akadályozhatja a véráramlást a szívbe, méhbe és a test többi részébe is.

A vena cava inferior nevezetű nagy véredény a gerinc jobb oldalán fut, és ez felelős a vérnek a test alsó feléből a szívbe történő visszaáramoltatásáért. A baba és a méh súlya nyomhatja a vénát, ami csökkentheti a vérellátást. A megfelelő kényelem érdekében baloldalon feküdve tegyél egy párnát a hasad alá, egy másikat pedig a térdeid közé, de a hátad kitámasztására is használhatsz egyet.

Mit kell tudni a partnerednek?

Gondolkodtatok már babaneveken? Szedd össze a saját kedvenceidet, és hasonlítsd össze a párod listájával! Jó, ha tudod, amint elterjed a hír a babavárásról, mindenki fel fogja tenni a kérdést, hogy hogy fogják hívni. Ha pedig válaszolsz a kérdésre, rengeteg ötlettel fognak bombázni, ezért jó előre megbeszélni a partnereddel a taktikátokat ezzel kapcsolatban, illetve azt, hogy hogyan fogjátok leszerelni a jószándékú tanácsadókat!

Jó tudnod

  • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat!
  • Továbbra is fogyassz napi 8-12 pohár vizet!
  • Szerezz be több hagyományos vagy egy terhespárnát!
  • Kezdjetek el gondolkodni a babaneveken!

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét - 15. hét Következő hét - 17. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.