A terhesség 28. hete

WEBBeteg
frissítve:

A terhesség utolsó trimeszterében járunk, már csak 12 hét, és karodban foghatod a picit.

28. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 12

Mi történik veled a 28. héten?

Mostanra körülbelül 7,5 - 11 kg között van a súlygyarapodásod, ami erősödő és/vagy gyakoribb hátfájással járhat. Emellett az egyre növekvő baba túlságosan nagy nyomást gyakorolhat az ülőidegedre - ez a legnagyobb ideg a testedben - ami sciatica-t okozhat.

A sciatika különbözik a késői terhességi hátfájástól, mivel a fenékbe, a lábba, a térdbe, a lábszárba és a lábujjakra sugárzik, bizsergést okozva. (A fájdalom általában egyoldalú, súlyos esetbenaz ágyék területén is jelentkezhet.) A harmadik trimeszterre jellemző egyéb kellemetlen tünet még a lábgörcs, székrekedés és álmatlanság.

Mi történik a babával a 28. héten?

A növekvő baba súlya már több mint 1 kg, és egyre több zsír rakódik a bőre alá. Rohamosan fejlődik az agya is. A 28. hétig a pici agyának felszíne viszonylag sima volt, most azonban az agyszövet növekedésének köszönhetően kialakulnak rajta a hornyok és ráncok. Az alvási ciklusait mélyebb, álmokkal kiegészített alvás jellemzi.

A 28. hétre a szemhéjak is felnyílnak. Az 5. hét óta folyamatosan növekvő köldökzsinór pedig már 56-61 cm hosszú. A hét végére a baba nagyjából 36 cm hosszú lesz.

Terhességi vizsgálat

A harmadik trimeszter első terhességi vizsgálata gyakran a 28. hétre esik. Mostantól a 36. hétig minden második héten találkozol az orvossal. A vizsgálat menete hasonló a korábbiakhoz, hacsak nem vagy Rh-negatív.

A terhesség korai szakaszában vizsgálták az Rh-faktor, mely a legtöbb ember vörösvértestében megtalálható fehérje. Ha azonban a te véredből hiányzik (Rh-negatív) de a babáéból nem (Rh-pozitív), az azt jelenti, hogy nem vagytok kompatibilisek. Bár az Rh-inkompatibilitás önmagában nem jelent problémát, akkor válik veszélyessé, ha a baba Rh-pozitív vére a te Rh-negatív véreddel keveredik, ami megtörténhet a szülés során.

Az Rh-inkompatibilitás vérszegénységet és sárgaságot okozhat, szélsőséges esetben pedig, ha nincs orvosi beavatkozás, agykárosodást is eredményezhet. Az orvos ezeket a problémákat azzal előzi meg, hogy Rhimmun globulininjekciót ad a 28. héten, majd a szülést követően újra. Így az immunrendszer kevésbé képes felismerni és megtámadni a babából a szervezetedbe került Rh-pozitív vért.

Az orvos azt is megnézi, hogy a baba fejvégű-, far vagy haránt helyzetben van-e. Ne aggódj, ha még nem fekszik fejjel lefelé, van még 12 hete, hogy irányba forduljon.

Mire figyelj?

A sciatciás fájdalom enyhíthető az alábbiakkal:

  • Feküdj a fájdalom helyével ellentétes oldaladon
  • Ne emelj semmi nehezet
  • Ne állj sokáig egyhelyben
  • Vegyél meleg zuhanyt
  • Próbálkozz akupunktúrával, mely ösztönzi az endorfinok - a szervezet természetes fájdalomcsillapító vegyületeinek - felszabadulását.
  • Próbálkozz kismama masszázzsal

A 40. héthez közeledve a baba megváltoztatja pozícióját, ami csökkentheti a kellemetlenséget. A terhességi sciatica szinte mindig enyhül szülés után.

Mit kell tudni a partnernek?

Sok kispapa számára a terhesség nehezen megfogható egészen addig, amíg nem látják vagy érzik a baba rúgásait. A 28. héten azonban mindez már határozottan érezhető, látható.

Fontos

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Fogyassz napi 12 pohár vizet.
  • Végezz napi rendszerességgel Kegel-gyakorlatokat.
  • Beszélj orvosoddal, ha sciaticára gyanakszol.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 27. hét Következő hét – 29. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.