A terhesség 28. hete

Szerző: WEBBeteg

A terhesség utolsó trimeszterében járunk, már csak 12 hét, és karodban foghatod a picit.

28. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 12

Mi történik veled a 28. héten?

Mostanra körülbelül 7,5 - 11 kg között van a súlygyarapodásod, ami erősödő és/vagy gyakoribb hátfájással járhat. Emellett az egyre növekvő baba túlságosan nagy nyomást gyakorolhat az ülőidegedre - ez a legnagyobb ideg a testedben - ami sciatica-t okozhat.

A sciatika különbözik a késői terhességi hátfájástól, mivel a fenékbe, a lábba, a térdbe, a lábszárba és a lábujjakra sugárzik, bizsergést okozva. (A fájdalom általában egyoldalú, súlyos esetbenaz ágyék területén is jelentkezhet.) A harmadik trimeszterre jellemző egyéb kellemetlen tünet még a lábgörcs, székrekedés és álmatlanság.

Mi történik a babával a 28. héten?

A növekvő baba súlya már több mint 1 kg, és egyre több zsír rakódik a bőre alá. Rohamosan fejlődik az agya is. A 28. hétig a pici agyának felszíne viszonylag sima volt, most azonban az agyszövet növekedésének köszönhetően kialakulnak rajta a hornyok és ráncok. Az alvási ciklusait mélyebb, álmokkal kiegészített alvás jellemzi.

A 28. hétre a szemhéjak is felnyílnak. Az 5. hét óta folyamatosan növekvő köldökzsinór pedig már 56-61 cm hosszú. A hét végére a baba nagyjából 36 cm hosszú lesz.

Terhességi vizsgálat

A harmadik trimeszter első terhességi vizsgálata gyakran a 28. hétre esik. Mostantól a 36. hétig minden második héten találkozol az orvossal. A vizsgálat menete hasonló a korábbiakhoz, hacsak nem vagy Rh-negatív.

A terhesség korai szakaszában vizsgálták az Rh-faktor, mely a legtöbb ember vörösvértestében megtalálható fehérje. Ha azonban a te véredből hiányzik (Rh-negatív) de a babáéból nem (Rh-pozitív), az azt jelenti, hogy nem vagytok kompatibilisek. Bár az Rh-inkompatibilitás önmagában nem jelent problémát, akkor válik veszélyessé, ha a baba Rh-pozitív vére a te Rh-negatív véreddel keveredik, ami megtörténhet a szülés során.

Az Rh-inkompatibilitás vérszegénységet és sárgaságot okozhat, szélsőséges esetben pedig, ha nincs orvosi beavatkozás, agykárosodást is eredményezhet. Az orvos ezeket a problémákat azzal előzi meg, hogy Rhimmun globulininjekciót ad a 28. héten, majd a szülést követően újra. Így az immunrendszer kevésbé képes felismerni és megtámadni a babából a szervezetedbe került Rh-pozitív vért.

Az orvos azt is megnézi, hogy a baba fejvégű-, far vagy haránt helyzetben van-e. Ne aggódj, ha még nem fekszik fejjel lefelé, van még 12 hete, hogy irányba forduljon.

Mire figyelj?

A sciatciás fájdalom enyhíthető az alábbiakkal:

  • Feküdj a fájdalom helyével ellentétes oldaladon
  • Ne emelj semmi nehezet
  • Ne állj sokáig egyhelyben
  • Vegyél meleg zuhanyt
  • Próbálkozz akupunktúrával, mely ösztönzi az endorfinok - a szervezet természetes fájdalomcsillapító vegyületeinek - felszabadulását.
  • Próbálkozz kismama masszázzsal

A 40. héthez közeledve a baba megváltoztatja pozícióját, ami csökkentheti a kellemetlenséget. A terhességi sciatica szinte mindig enyhül szülés után.

Mit kell tudni a partnernek?

Sok kispapa számára a terhesség nehezen megfogható egészen addig, amíg nem látják vagy érzik a baba rúgásait. A 28. héten azonban mindez már határozottan érezhető, látható.

Fontos

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Fogyassz napi 12 pohár vizet.
  • Végezz napi rendszerességgel Kegel-gyakorlatokat.
  • Beszélj orvosoddal, ha sciaticára gyanakszol.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 27. hét Következő hét – 29. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Megjelent az eddigi leginformatívabb...

Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

HELLP-szindróma - Az anyát és a...

Cikkünkben a HELLP-szindrómáról, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről tudhat meg többet.

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és...

Terhesség során jelentkező aranyér

Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont...

Magzati alkohol szindróma

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a...

Hüvelyi fertőzések terhesség...

A terhességi hormonhatásoknak - emelkedő hormonszinteknek - köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a...

Vakcinált terhes, védett magzat

A terhesen felvett védőoltás elősegíti, hogy ellenanyag kerüljön át a magzatba - igazolják a kutatások. Emellett az elmúlt két évben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.