A terhesség 22. hete

Szerző: WEBBeteg

A 22. héten a babád már teljesen úgy néz ki, mint egy újszülött, csak sokkal kisebb.

22. hét
Trimeszter: Második
Hátralévő hetek száma: 18

Mi történik veled a 22. héten?

A 22. héten a méh fundusa a köldök alatt 2 haránt ujjal tapintható ki. Ezek a korai, szabálytalan és fájdalommentes összehúzódások, az úgynevezett Braxton Hicks összehúzódások. Noha nem veszélyesek, tudd, ha intenzitásuk nő, fájdalmassá vagy gyakoribbá válnak, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Mi történik a babával a héten?

A terhesség 22. hetében a baba könnycsatornái elkezdenek fejlődni, a szemei pedig nagyon gyorsan mozognak a még lezárt szemhéjak mögött. (A szemhéjak kb. hat hét múlva nyílnak.) Az írisz - a szem színes része - még mindig pigmentmentes. Valójában a pigmentációs folyamat még születéskor sem lesz teljes. Általában várni kell baba kilenc hónapos koráig ahhoz, hogy az állandó szemszín kialakuljon.

Az agy és az idegvégződések elég érettek ahhoz, hogy most érezni tudja az érintést, és simogatja is az arcát és a testét.

A 22. hét végére majdnem 25,5 cm hosszú, és körülbelül 39,5 dkg súlyú. Növekvő teste még mindig elég ráncos, de még van 18 hete, hogy a folyamatos súlygyarapodás kisimítsa azokat.

Terhességi vizsgálat

Ha még nem végeztetted el a Down-szindróma és az idegcső-hibák három részből álló integrált szűrésének végső részét, akkor ezen a héten keríts sort rá. Ez a vizsgálat tartalmazza a 12 hetes ultrahang eredményét, amelyet az első és a második trimeszterben végzett vérvizsgálatok követnek.

A 22. az utolsó hét, mikor orvosod kordocentezist (perkután köldökvér-mintavételt) ajánlhat. Ez egy diagnosztikus Down-szindróma-teszt, amely a köldökzsinórból kivont vért vizsgálja. Mivel ennél a tesztnél a vetélés kockázata nagyobb, mint az amniocentesis és a chorionboholy mintavétel (CVS) esetén, csak akkor javasolt, ha a többi teszt eredménytelen. Még ekkor is teljesen a Te választásod, hogy aláveted-e magad neki.

Közelgő orvosi vizsgálat

A 24. és 28. hét között történik a glükózszűrés, amely felismeri a terhességi cukorbetegséget. A vizsgálat előtt 8 órával és annak a végéig semmit sem fogyaszthatsz (vízen kívül). Érdeklődj előre a vizsgálat pontos menetéről!

Mire figyelj?

A pocakod növekedésével egyre több figyelmet is kapsz. A szeretteid, barátaid, munkatársaid, és az idegenek is gyakran megérintik a tested. Vannak, akik szívesen veszik ezt, de az is lehet, hogy kényelmetlenül érint. Mindkét reakció normális, akárcsak az, ha elmondod, hogy kényelmetlenül érint másoknak a pocakodra tett megjegyzése vagy érintése. Húzz egy határt, köszönd meg a jókívánságokat, de tudasd, hogy nem szeretnéd, ha megsimogatnák a hasad.

Mit kell tudni a partnernek?

Noha általában ilyenkor még csak a szülésfelkészítő tanfolyamra gondoltok, nem árt egy csecsemőgondozó kurzusra sem beiratkozni. Ezeken olyan alap dolgokat tanítanak meg, mint a pelenkázás, fürdetés, szoptatás, etetés, vagy hogyan nyugtasd meg a síró babát. Ha a kicsi születése után kimerültek, izgatottak lesztek, nehéz tisztán gondolkodni, és jól jön mindaz az információ, ami itt elhangzik. Növeli az önbizalmatok és kevesebbet stresszeltek majd amiatt, hogy jól csináljátok-e a dolgotok.

Fontos

  • Továbbra is szedd a magzatvédő vitamint.
  • Igyál napi 12 pohár vizet.
  • Érdeklődj a terheléses vércukorszint vizsgálat menetéről.
  • Keress csecsemőápoló tanfolyamot.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász


Előző hét – 21. hét Következő hét – 23. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Új brit gyógyszer hatékonysági vizsgálata indult.

Kiegyensúlyozott táplálkozás a...

A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és...

Miért lehet kívánós a kismama?

A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek...

A magzat fejlődése a negyedik...

A negyedik hónapban a baba már folyamatos mozgásban van, csontjai pedig egyre szilárdabbak, így egyre nagyobb az esély, hogy édesanyja is megérezze az...

A terhességi...

Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet....

Szedjünk-e magnéziumot terhesség...

Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és ásványi...

A magzat fejlődése az ötödik...

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.