• A terhesség 22. hete

    Szerző: WEBBeteg

    A 22. héten a babád már teljesen úgy néz ki, mint egy újszülött, csak sokkal kisebb.

    22. hét
    Trimeszter: Második
    Hátralévő hetek száma: 18

    Mi történik veled a 22. héten?

    A 22. héten a méh fundusa a köldök alatt 2 haránt ujjal tapintható ki. Ezek a korai, szabálytalan és fájdalommentes összehúzódások, az úgynevezett Braxton Hicks összehúzódások. Noha nem veszélyesek, tudd, ha intenzitásuk nő, fájdalmassá vagy gyakoribbá válnak, azonnal orvoshoz kell fordulni.

    Hirdetés

    Mi történik a babával a héten?

    A terhesség 22. hetében a baba könnycsatornái elkezdenek fejlődni, a szemei pedig nagyon gyorsan mozognak a még lezárt szemhéjak mögött. (A szemhéjak kb. hat hét múlva nyílnak.) Az írisz - a szem színes része - még mindig pigmentmentes. Valójában a pigmentációs folyamat még születéskor sem lesz teljes. Általában várni kell baba kilenc hónapos koráig ahhoz, hogy az állandó szemszín kialakuljon.

    Az agy és az idegvégződések elég érettek ahhoz, hogy most érezni tudja az érintést, és simogatja is az arcát és a testét.

    A 22. hét végére majdnem 25,5 cm hosszú, és körülbelül 39,5 dkg súlyú. Növekvő teste még mindig elég ráncos, de még van 18 hete, hogy a folyamatos súlygyarapodás kisimítsa azokat.

    Terhességi vizsgálat

    Ha még nem végeztetted el a Down-szindróma és az idegcső-hibák három részből álló integrált szűrésének végső részét, akkor ezen a héten keríts sort rá. Ez a vizsgálat tartalmazza a 12 hetes ultrahang eredményét, amelyet az első és a második trimeszterben végzett vérvizsgálatok követnek.

    A 22. az utolsó hét, mikor orvosod kordocentezist (perkután köldökvér-mintavételt) ajánlhat. Ez egy diagnosztikus Down-szindróma-teszt, amely a köldökzsinórból kivont vért vizsgálja. Mivel ennél a tesztnél a vetélés kockázata nagyobb, mint az amniocentesis és a chorionboholy mintavétel (CVS) esetén, csak akkor javasolt, ha a többi teszt eredménytelen. Még ekkor is teljesen a Te választásod, hogy aláveted-e magad neki.

    Közelgő orvosi vizsgálat

    A 24. és 28. hét között történik a glükózszűrés, amely felismeri a terhességi cukorbetegséget. A vizsgálat előtt 8 órával és annak a végéig semmit sem fogyaszthatsz (vízen kívül). Érdeklődj előre a vizsgálat pontos menetéről!

    Mire figyelj?

    A pocakod növekedésével egyre több figyelmet is kapsz. A szeretteid, barátaid, munkatársaid, és az idegenek is gyakran megérintik a tested. Vannak, akik szívesen veszik ezt, de az is lehet, hogy kényelmetlenül érint. Mindkét reakció normális, akárcsak az, ha elmondod, hogy kényelmetlenül érint másoknak a pocakodra tett megjegyzése vagy érintése. Húzz egy határt, köszönd meg a jókívánságokat, de tudasd, hogy nem szeretnéd, ha megsimogatnák a hasad.

    Mit kell tudni a partnernek?

    Noha általában ilyenkor még csak a szülésfelkészítő tanfolyamra gondoltok, nem árt egy csecsemőgondozó kurzusra sem beiratkozni. Ezeken olyan alap dolgokat tanítanak meg, mint a pelenkázás, fürdetés, szoptatás, etetés, vagy hogyan nyugtasd meg a síró babát. Ha a kicsi születése után kimerültek, izgatottak lesztek, nehéz tisztán gondolkodni, és jól jön mindaz az információ, ami itt elhangzik. Növeli az önbizalmatok és kevesebbet stresszeltek majd amiatt, hogy jól csináljátok-e a dolgotok.

    Fontos

    • Továbbra is szedd a magzatvédő vitamint.
    • Igyál napi 12 pohár vizet.
    • Érdeklődj a terheléses vércukorszint vizsgálat menetéről.
    • Keress csecsemőápoló tanfolyamot.

    WEBBeteg logó
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász


    Előző hét – 21. hét    Következő hét – 23. hét

    Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

    Módosítva: 2018.11.30 15:29, Megjelenés: 2018.10.24 15:33
   • Cikkajánló

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Koronavírus - megyénként

    Koronavírus - megyénként

    koronavirus.gov.hu

    Közzétették a koronavírus-fertőzés hazai alakulását megyékre bontva.

    Terhesség során jelentkező aranyér

    Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban is volt aranyere, annak állapota sokat romolhat a terhesség során élettanilag bekövetkező változások miatt. Ritkán a vajúdást és hüvelyi szülést követően alakul ki átmenetileg.

    Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

    Minden nő másképp éli meg a szülést és a méhösszehúzódásokkal járó fájdalmakat. A szervezet által termelt fájdalomcsillapító és boldogsághormonok (endorfin), amelyek a szülés alatt szabadulnak fel, a szülő nő segítségére vannak. A szülési fájdalmak enyhítését segíti a helyes légzési technika, amit a kismamák már a szülés előtti felkészülés során elsajátítanak. Mindezek mellett is számos lehetőség áll rendelkezésre a fájdalmak csillapítására a gyógyszerektől kezdve a helyi érzéstelenítésen át a természetgyógyászati módszerekig és különféle technikákig. Van azonban olyan is, amit nem érdemes kipróbálni!

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    A terhesség tünetei

    A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.