A terhesség 27. hete

WEBBeteg
frissítve:

A baba valószínűleg már nagyon sokat mozog, és fontos, hogy te is ezt tedd, hacsak az orvos el nem tilt a testedzéstől. Válassz a kismamák számára is biztonságos mozgásformát. Noha ez a trimeszter kevésbé fárasztó, ez az elkövetkező hetekben változhat.

27. hét

Trimeszter: második
Hátralévő hetek száma: 13

Mi történik veled a 27. héten?

A testsúlyod tovább nő, de ez különböző területeken oszlik el. Például terhesség előtt a mell súlya körülbelül 20 dkg, ám ez a terhesség végére megduplázódik. A baba rúgásainak száma nő, ám eleinte nehéz lehet megkülönböztetni a bélgázokat, a baba csuklását és mozgását, de fokozatosan megtanulod majd és hamarosan azt is tudni fogod, mikor alszik és mikor van ébren.

Ha a terhességet valami okból magas kockázatúnak ítéli meg, az orvosod javasolhatja, hogy naponta számold a magzatmozgásokat. Függetlenül ettől, ha úgy érzed, a baba a szokásosnál kevésbé aktív, beszélj orvosoddal.

Az aranyér nagyon gyakori a terhesség eme szakaszában, aminek két oka van. Egyrészt a megnövekedett véráramlás és méh nyomást okoz a hasüregben, a végbélben lévő ereket megduzzasztva. Másrészt a progeszteronszint növekedése miatt az élelmiszer lassabban mozog a belekben, ami székrekedéshez vezet.

Mi történik a babával a 27. héten?

A baba folyamatosan növekszik, a 27. hét végére 35 cm hosszú és a súlya is 1 kg körül van. Ha ikreket vársz, a picik nagyjából ugyanolyan mértékben nőttek eddig, mint a normál terhességben fejlődő babák. Azonban a hármas és a négyes ikerterhesség növekedése már most lassulni kezd, míg az ikerterhességeknél ez csak a 30. hét körül tapasztalható.

A baba agya aktívabb, mint valaha. Az idegsejtek között kialakult új kapcsolatoknak köszönhetően meg tudja különböztetni a hangod másokétól. A tüdeje lassan teljesen érett, és folytatja a magzatvíz nyelésének gyakorlását, valamint csuklik, amit tompított, ritmikus mozgásként érezhetsz.

Terhességi vizsgálat

A terhesség korábbi szakaszában meghatározták a vércsoportod és az Rh faktorod (a vörösvérsejtek fehérje típusát). Ha Rh-negatív vagy, akkor a soron következő terhességi vizsgálaton orvosod megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy te és a babád is biztonságban legyetek.

Ha a placenta previa-t diagnosztizáltak nálad, vagyis a méhlepény a méhnyak egészét vagy egy részét fedi, az orvos javasolhatja, hogy kerüld a testmozgást és a szexet. Bizonyos esetekben ágynyugalom javallott.

Mire figyelj?

Az aranyér gyakori panasz a 27. héttől, ám a kellemetlen tünetek enyhíthetők:

  • Folyass gyengéden meleg vizet az aranyérre.
  • Alkalmazz aranyér kenőcsöt.
  • Ne állj sokáig egy helyben.
  • Fokozd a rostbevitelt, fogyassz teljes kiőrlésű gabonát, lenmagot, gyümölcsöt, zöldséget, barna rizst és lencsét.
  • Fogyassz magnéziumban gazdag ételeket, mint a sötétzöld leveles zöldség, avokádó és diófélék. Ezek segítenek ellazítani a beleket.
  • Igyál sok vizet, hogy az emésztőrendszer mozogjon.
  • Mozogj rendszeresen!
  • Ne erőlködj a WC-n! A székrekedéssel kapcsolatos erőlködés aranyeret okozhat.

Mit kell tudni a partnernek?

Ha autóval szeretnétek hazavinni majd a picit a kórházból, itt az ideje egy autósülés beszerzésének. Jó, ha tudod, hogy 2 éves korig a baba csak menetiránynak háttal, kifejezetten a korosztálya számára megfelelő biztonsági gyermekülésben utazhat a vezető melletti ülésen! Kérj segítséget az eladótól, hogy biztosan jól legyen az autóba beszerelve az ülés! Ha használt gyermekülést vásárolsz, járj utána a lejárati dátumának, az esetleges termék visszahívásnak és az ülés baleset történetének!

Fontos

  • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat.
  • Fogyassz napi 12 pohár vizet.
  • Végezz naponta Kegel-gyakorlatokat.
  • Figyelj az aranyér megelőzésére, kezelésére.
  • Fogyassz rostokban és magnéziumban gazdag ételeket.
  • Kezdjetek el megfelelő biztonsági autósülést keresni.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 26. hét Következő hét – 28. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.