• A terhesség 29. hete

    Szerző: WEBBeteg

    Ha a baba koraszülött lenne, akkor minőségi koraszülött ellátás mellett már 90 százalék feletti az esélye, hogy hosszú és egészséges életet éljen.

    29. hét

    Trimeszter - harmadik
    Hátralévő hetek száma – 11

    Mi történik veled a 29. héten?

    A 29. héten belépsz a terhesség fizikailag - és gyakran lelkileg is – leginkább kihívást jelentő időszakába, ami lassan tényleg terhes. Mostanra nagyjából 8,5-11,5 kg-t híztál, ez a plusz súly, a közelgő szülés és szülővé válás miatti izgalom, valamint az egyre gyakoribb fájdalmak és alvási problémák mind megterhelők.

    A kismama szervezetének 50 százalékkal kell növelnie a vérmennyiséget annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot biztosítson a fejlődő baba számára, és ez most különösen igaz. Nagy mennyiségű vasbevitelre van szükséged, hogy a szervezeted vért állítson elő a számotokra. Ha szokatlanul szédülsz és fáradt vagy, az a vashiány vagy vérszegénység jele lehet. Szólj róla az orvosodnak! A baba mozgása is egyre erősebb és sűrűbb, kétóránként akár 10 rúgást is érezhetsz.

    Hirdetés

    Mi történik a babával ezen a héten?

    A pici a terhesség 29. hetében már közel 37 cm hosszú, súlya 1,25 kg körüli, és gyorsan növekszik. Valójában a terhesség utolsó két és fél hónapjában szerzi meg a születési súlyának körülbelül felét. Tovább nőnek az izmai, a tüdeje és a gyorsan fejlődő agy mellett a feje is, valamint elkezdi szabályozni a saját testhőmérsékletét.

    Terhességi vizsgálatok a 29. héten

    Vérszegénységre legalább kétszer tesztelnek a terhesség alatt. Az első vizsgálat lehet, hogy már az első terhességi vizsgálatkor megtörtént, míg a következőre mostanában kerülhet sor. A 24. és a 32. hét között jelentősen nő a szervezet vérszükséglete, így előfordulhat, hogy vérszegénységgel diagnosztizálnak.

    Közelgő orvosi vizsgálat

    A következő vizsgálaton a szokásos mérések, vizsgálatok mellett cervikális vagy hüvelyi vizsgálatra is sor kerülhet. Ez gyakran rutinszerű a 36. hét után, hogy ellenőrizzék a méhnyak tágulását és felpuhulását annak érdekében, hogy időben felismerjék az esetleges koraszülést.

    Mire figyelj?

    Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon fontos a terhesség alatt. Az általad elfogyasztott kalciumból jelenleg 250 milligramm közvetlenül a baba fejlődő csontjaiba jut - és ez a terhesség hátralévő részében folytatódik. Ráadásul a kalciumra szükség van a baba fogainak, szívének, idegeinek és izmainak kialakulásához is.

    Ha nem fogyasztasz elegendő kalciumot (napi 1000 milligramm), akkor a baba a csontjaidból jut hozzá ahhoz a mennyiséghez, amire szüksége van. A nem megfelelő kalciumbevitel növeli a terhességi magas vérnyomás és az alacsony születési súly kockázatát.

    Legalább napi három alkalommal fogyassz magas kalciumtartalmú élelmiszert:

    • natúr alacsony zsírtartalmú joghurt (310 mg)
    • mandula vagy szójaital (300 mg)
    • alacsony zsírtartalmú vagy teljes tej (300 mg)
    • konzerv szardínia (325 mg)
    • Tofu (205 mg)
    • Brokkoli (200 mg)
    • Bokchoy (160 mg)

    Mit kell tudni a partnernek?

    Valószínű, hogy a kismamát egyre jobban foglalkoztatja a vajúdás és a szülés. Fontos, hogy megbeszéljétek, mi lesz a te szereped a szülésnél:

    • Bent leszel a szülésnél, hogy a kismama legfontosabb támasza légy?
    • Gondolod, hogy egy dúla segítségét is igénybe kéne venni?
    • Biztos vagy benne, hogy bírni fogod a szülés látványát? Beszéljétek ezt meg a partnereddel és az orvossal. Biztosan tud olyan lehetőségeket javasolni, amelyeksegítenek kezelni a helyzetet.
    • Van-e szülési tervetek? Mi a legfontosabb a kismama számára?
    • Mit vár el tőled?
    • Mivel tudod elterelni a figyelmét, ha a szülés hosszan elnyúlik?
    • Melyek az alapszabályok, a "szülünk" és a "megszületett" hívásokkal, fotókkal és a közösségi média-közzététellel kapcsolatosan?
    •  Szívesen fogadjátoka látogatókat a kórházban vagy inkább várnátok vele míg hazaengedik a picit?

    Fontos

    • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat.
    • Fogyassz naponta 8-12 pohár vizet.
    • Végezz naponta Kegel-gyakorlatokat.
    • Figyelj a megfelelő kalcium bevitelre.
    • Beszéljétek meg, ki lesz bent veled a szülésnél, és mi lesz a feladata.

    WEBBeteg logó
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

    Előző hét – 28. hét   Következő hét – 30. hét

    Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

    Módosítva: 2018.11.30 16:02, Megjelenés: 2018.10.24 16:08
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

    Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    A kismamáknak megterhelőbb elviselni a nyári hőséget

    Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek a nyári hónapok során. A várandósság normál körülmények között is megterheli a nők szervezetét. Megváltozik a hormonháztartásuk, a keringésük, a magzat fejlődésével különféle újszerű kellemetlen és kellemes hatások jelentkeznek, amiket addig nem tapasztaltak.

    Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

    Jelenleg a terhességek kb. 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei - 1000 fogamzóképes nőből 3 szenved cukorbajban már a terhessége előtt, a többieknél a várandósság alatt alakul ki cukoranyagcsere-zavar. Hogyan hat a betegség a magzatra?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.