A terhesség 30. hete

Szerző: WEBBeteg

Már csak 10 hét van a baba megérkezéséig, aki mostanra teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret.

30. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 10

Mi történik veled a 30. héten?

Az első trimeszter tünetei közül pár valószínűleg visszatér a 30. hétben - különösen a fáradtság és a hangulatváltozások. A terhességi pluszssúly önmagában is kimerültséget okozhat, de ehhez most társul az alváshiány is, melyet a baba testhelyzet változása, a gyakori éjjeli vizelési inger, valamint a szülés és szülőség miatti izgalom okoz. Mindezek pedig hangulatváltozáshoz vezetnek.

Emellett a tested rengeteg relaxin hormont termel, mely feladata azínszalagok és csontok lazítása, hogy segítsen a babának a szülésnél, ám ez a hormon és a súlygyarapodás lábnövekedést okozhat. A nők 60-70 százalékának nő a lába a terhesség alatt, mely változás általában állandó.

Ha a 30. hét előtt már tapasztaltad az alkalmanként jelentkező szívdobogást, az most egy kicsit alábbhagyhat. A terhesség ideje alatt a szívritmus 30-50 százalékkal emelkedik, ami meggyorsítja a szívritmust, ám ezen a héten a szív teljesítménye kissé csökken, majd szülésnél újból nő.

Mi történik a babával ezen a héten?

A méh már egy közel másfél kilós baba otthona, aki a 30. héten kb. 38,5 cm hosszú. A méh fundusa a köldök felett 2 harántujjal van ezen a terhességi héten.

Ugyanakkor a lanugo, mely hetek óta fedte a baba testét, elkezd kihullani, de születéskor néhány folt még maradhat belőle az arcán, a hátán és a fenekén.

Terhességi vizsgálat

Ha ikreket vársz, eddig a picik valószínűleg ugyanolyan ütemben nőttek, mint a normál terhesség babái. A 30 -32. héten azonban az iker növekedés üteme lelassul, ezértáltalában kisebbek a születésnél. A babák növekedésének pontosabb figyelemmel kísérése érdekében gyakoribb lehet az ultrahangos vizsgálat.

Közelgő orvosi vizsgálat

A következő vizsgálat során jó ötlet lehet megkérdezni az orvosod arról, hogy mikor vágja el a köldökzsinórt. Míg egyes nőgyógyászok 30-60 másodpercet várnak a születés után, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása 1-3 perc. Ennek oka, hogy a 40 hétre született babák esetében a késleltetett köldökzsinór elvágás:

 • növeli a hemoglobinszintet (vörösvértestek)
 • több hónapra növeli a vastartalékokat, ami kedvezően befolyásolhatja a pici viselkedési, motoros és kognitív fejlődését

Koraszülötteknél a késleltetett köldökzsinór elvágás:

 • javítja a keringést
 • csökkenti a vérátömlesztés szükségességét
 • csökkenti a necrotizálóenterokolitis (veszélyes bélrendellenesség)előfordulását
 • csökkenti az agyvérzés kockázatát

Napjainkban, ha a szülők őssejttárolást kérnek, akkor természetesen a késleltetéstől el kell tekinteni.

Mire figyelj?

Ha szeretnél elutazni, már nem sokáig teheted meg. A veszélyeztetett kismamáknak kerülni kell az utazást a 32. héttől. A legtöbb légitársaság korlátozza az utazást a terhesség utolsó hónapjaiban, vagy szigorúan orvosi igazoláshoz köti azt.

A carpaltunnel-szindróma gyakran a számítógépes munkához társul, de terhesség során is gyakori probléma, különösen a harmadik trimeszterben. A terhességhez kapcsolódó súlygyarapodás és a vízvisszatartás a csuklóban csípheti az ideget, ami fájdalmat, bizsergést és zsibbadást okoz a kézben és az ujjakban. A betegség a tárgyak megfogását is megnehezíti.

A kellemetlen érzés megszüntetése:

 • Csökkentsd az ismétlődő kézmozdulatokat igénylő tevékenységeket, például a számítógép használatot vagy a kézművességet.
 • Tartsd a csuklódat semleges helyzetben, hogy csökkentsd az idegnyomást. Ez különösen hasznos lehet éjszaka, mivel sokan alszanak hajlított csuklóval, ami a tünetek fellángolását okozhatja.
 • A fájdalom enyhítésére alkalmazz hideg borogatást.
 • Végezz nyújtó és erősítő gyakorlatokat.

Mit kell tudni a partnernek?

Gyakoroltad az utat a kórházba? Van alternatív útvonalterved, ha szükséges? Itt az ideje, hogy felkészülj. Ugyanakkor tudd meg, hol kell a kórházba bejelentkezni nyitvatartási idő közben és ügyeletben, ha kezdődik a szülés.

Fontos

 • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
 • Napi 8-12 pohár vizet fogyassz.
 • Végezz naponta Kegel-gyakorlatokat.
 • Készülj fel a kórházba vezető útra.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 29. hét Következő hét – 31.hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Szedjünk-e magnéziumot terhesség...

Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és ásványi...

A magzat fejlődése az ötödik...

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

A magzat fejlődése a harmadik...

A tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több...

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton...

Szépségápolás és terhesség

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a...

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.