A terhesség 30. hete

Szerző: WEBBeteg

Már csak 10 hét van a baba megérkezéséig, aki mostanra teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret.

30. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 10

Mi történik veled a 30. héten?

Az első trimeszter tünetei közül pár valószínűleg visszatér a 30. hétben - különösen a fáradtság és a hangulatváltozások. A terhességi pluszssúly önmagában is kimerültséget okozhat, de ehhez most társul az alváshiány is, melyet a baba testhelyzet változása, a gyakori éjjeli vizelési inger, valamint a szülés és szülőség miatti izgalom okoz. Mindezek pedig hangulatváltozáshoz vezetnek.

Emellett a tested rengeteg relaxin hormont termel, mely feladata azínszalagok és csontok lazítása, hogy segítsen a babának a szülésnél, ám ez a hormon és a súlygyarapodás lábnövekedést okozhat. A nők 60-70 százalékának nő a lába a terhesség alatt, mely változás általában állandó.

Ha a 30. hét előtt már tapasztaltad az alkalmanként jelentkező szívdobogást, az most egy kicsit alábbhagyhat. A terhesség ideje alatt a szívritmus 30-50 százalékkal emelkedik, ami meggyorsítja a szívritmust, ám ezen a héten a szív teljesítménye kissé csökken, majd szülésnél újból nő.

Mi történik a babával ezen a héten?

A méh már egy közel másfél kilós baba otthona, aki a 30. héten kb. 38,5 cm hosszú. A méh fundusa a köldök felett 2 harántujjal van ezen a terhességi héten.

Ugyanakkor a lanugo, mely hetek óta fedte a baba testét, elkezd kihullani, de születéskor néhány folt még maradhat belőle az arcán, a hátán és a fenekén.

Terhességi vizsgálat

Ha ikreket vársz, eddig a picik valószínűleg ugyanolyan ütemben nőttek, mint a normál terhesség babái. A 30 -32. héten azonban az iker növekedés üteme lelassul, ezértáltalában kisebbek a születésnél. A babák növekedésének pontosabb figyelemmel kísérése érdekében gyakoribb lehet az ultrahangos vizsgálat.

Közelgő orvosi vizsgálat

A következő vizsgálat során jó ötlet lehet megkérdezni az orvosod arról, hogy mikor vágja el a köldökzsinórt. Míg egyes nőgyógyászok 30-60 másodpercet várnak a születés után, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása 1-3 perc. Ennek oka, hogy a 40 hétre született babák esetében a késleltetett köldökzsinór elvágás:

 • növeli a hemoglobinszintet (vörösvértestek)
 • több hónapra növeli a vastartalékokat, ami kedvezően befolyásolhatja a pici viselkedési, motoros és kognitív fejlődését

Koraszülötteknél a késleltetett köldökzsinór elvágás:

 • javítja a keringést
 • csökkenti a vérátömlesztés szükségességét
 • csökkenti a necrotizálóenterokolitis (veszélyes bélrendellenesség)előfordulását
 • csökkenti az agyvérzés kockázatát

Napjainkban, ha a szülők őssejttárolást kérnek, akkor természetesen a késleltetéstől el kell tekinteni.

Mire figyelj?

Ha szeretnél elutazni, már nem sokáig teheted meg. A veszélyeztetett kismamáknak kerülni kell az utazást a 32. héttől. A legtöbb légitársaság korlátozza az utazást a terhesség utolsó hónapjaiban, vagy szigorúan orvosi igazoláshoz köti azt.

A carpaltunnel-szindróma gyakran a számítógépes munkához társul, de terhesség során is gyakori probléma, különösen a harmadik trimeszterben. A terhességhez kapcsolódó súlygyarapodás és a vízvisszatartás a csuklóban csípheti az ideget, ami fájdalmat, bizsergést és zsibbadást okoz a kézben és az ujjakban. A betegség a tárgyak megfogását is megnehezíti.

A kellemetlen érzés megszüntetése:

 • Csökkentsd az ismétlődő kézmozdulatokat igénylő tevékenységeket, például a számítógép használatot vagy a kézművességet.
 • Tartsd a csuklódat semleges helyzetben, hogy csökkentsd az idegnyomást. Ez különösen hasznos lehet éjszaka, mivel sokan alszanak hajlított csuklóval, ami a tünetek fellángolását okozhatja.
 • A fájdalom enyhítésére alkalmazz hideg borogatást.
 • Végezz nyújtó és erősítő gyakorlatokat.

Mit kell tudni a partnernek?

Gyakoroltad az utat a kórházba? Van alternatív útvonalterved, ha szükséges? Itt az ideje, hogy felkészülj. Ugyanakkor tudd meg, hol kell a kórházba bejelentkezni nyitvatartási idő közben és ügyeletben, ha kezdődik a szülés.

Fontos

 • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
 • Napi 8-12 pohár vizet fogyassz.
 • Végezz naponta Kegel-gyakorlatokat.
 • Készülj fel a kórházba vezető útra.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 29. hét Következő hét – 31.hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Megjelent az eddigi leginformatívabb...

Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

HELLP-szindróma - Az anyát és a...

Cikkünkben a HELLP-szindrómáról, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről tudhat meg többet.

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és...

Terhesség során jelentkező aranyér

Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont...

Magzati alkohol szindróma

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a...

Hüvelyi fertőzések terhesség...

A terhességi hormonhatásoknak - emelkedő hormonszinteknek - köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a...

Vakcinált terhes, védett magzat

A terhesen felvett védőoltás elősegíti, hogy ellenanyag kerüljön át a magzatba - igazolják a kutatások. Emellett az elmúlt két évben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.