Tüdőrák és génmutációk

MTI
megjelent:

A tüdőtumorban szenvedő erős dohányosok akár ötvenezer génmutációt is hordozhatnak - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataikról a Nature legújabb számában számolnak be.

A kaliforniai Genentech kutatói egy tizenöt éve átlagosan napi 25 cigarettát elszívó 51 éves férfi tüdődaganatában lévő genetikai változásokat hasonlították össze a beteg egészséges tüdőszövetével.

A vizsgálat eredményeként "összesen" ötvenezer génmutációt számoltak össze. "Ötvenezer génmutáció irtózatosan nagy szám, korábban senki sem számolt be ennyiről. Ez nyilvánvalóan a dohányzással függ össze, ami igen nyugtalanító " - hangsúlyozta Zemin Zhang, a Genentech kutatója. A kutatók számításai szerint három elszívott cigarettára durván egy génmutáció jutott a férfinál.

"A kép természetesen jóval bonyolultabb" - jegyezte meg a tudós.

Mint kifejtette, a szervezet DNS-javító mechanizmusai védenek a nikotin okozta ártalmaktól, ám idővel ezek kevésbé hatékonnyá válnak.

A kutatás során génszekvenálási eljárást alkalmaztak, amely a gének összességének, a genomnak a vizsgálatát teszi lehetővé.

(A szekvenálás olyan biokémiai módszer, amelyet a DNS-t alkotó alapegységek, az úgynevezett nukleotidok sorrendjének megállapítására használnak.

A DNS szekvenciája határozza meg azt az örökletes genetikai információt, amely minden élő szervezet működésének alapprogramját adja).

A vizsgálat kimutatta, hogy a genomnak azokon a részein, amelyek a fehérjetermelést irányították, kevesebb volt a mutáció. Ez arra utal, hogy ezek a részek védettebbek.

Mint Zemin Zhang megjegyezte, vizsgálataik ugyan csupán egyetlen betegre korlátozódtak, és további kutatások szükségesek, ám ez az egy eset is szélesebb betekintést enged a betegség folyamatába.

Fokozza dohányzásellenes törekvéseit az Európai Bizottság

Fokozza dohányzásellenes törekvéseit, és a közeljövőben nyilvános konzultációt indít a dohánytermékekre vonatkozó irányelv felülvizsgálata érdekében az Európai Bizottság - olvasható az EU legfőbb végrehajtó testülete által csütörtökön közzétett nyilatkozatban.

A május 31-i Dohányzásmentes Világnaphoz időzített dokumentumban ismertették az Eurobarometer közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét, amely szerint nagyjából három európai közül egy dohányzik. John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos felhívta a figyelmet arra, hogy évente 650 ezer európai idő előtti elhalálozásához vezet a dohányzás. "Különösen aggódom a fiatalok körében tapasztalható magas dohányzási arány miatt. Európa nem nézheti tétlenül, hogy a jövő generációk füstbe fojtják egészségüket" - hangsúlyozta. A dohánytermékekre vonatkozó, jelenleg hatályban levő uniós irányelv 2001-ben született. Rendelkezik a maximális határértékekről a cigaretta nikotin- és kátránytartalmát illetően, kötelezi a termelőket egészségügyi figyelmeztető feliratok elhelyezésére a cigaretták csomagolásán.

A magasabb szintű egészségvédelem biztosítása érdekében a bizottság úgy tervezi, hogy 2011 második felében módosított irányelvtervezetet nyújt be, és ennek az előkészítése jegyében kíván nyilvános konzultációt indítani. Brüsszeli szándékok szerint az eddiginél is több információt kell adni a fogyasztónak, és különösen a fiatalok szemében kell csökkenteni a dohánytermékek vonzerejét. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott két új, figyelemfelkeltő kisfilm gyártásához és terjesztéséhez. E filmeket - amelyek főként a fiatalokhoz, illetve a nőkhöz szólnak - május 31-től Európa-szerte több mint 130 tévécsatornán fogják sugározni.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.