Tüdőrák és génmutációk

MTI
megjelent:

A tüdőtumorban szenvedő erős dohányosok akár ötvenezer génmutációt is hordozhatnak - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataikról a Nature legújabb számában számolnak be.

A kaliforniai Genentech kutatói egy tizenöt éve átlagosan napi 25 cigarettát elszívó 51 éves férfi tüdődaganatában lévő genetikai változásokat hasonlították össze a beteg egészséges tüdőszövetével.

A vizsgálat eredményeként "összesen" ötvenezer génmutációt számoltak össze. "Ötvenezer génmutáció irtózatosan nagy szám, korábban senki sem számolt be ennyiről. Ez nyilvánvalóan a dohányzással függ össze, ami igen nyugtalanító " - hangsúlyozta Zemin Zhang, a Genentech kutatója. A kutatók számításai szerint három elszívott cigarettára durván egy génmutáció jutott a férfinál.

"A kép természetesen jóval bonyolultabb" - jegyezte meg a tudós.

Mint kifejtette, a szervezet DNS-javító mechanizmusai védenek a nikotin okozta ártalmaktól, ám idővel ezek kevésbé hatékonnyá válnak.

A kutatás során génszekvenálási eljárást alkalmaztak, amely a gének összességének, a genomnak a vizsgálatát teszi lehetővé.

(A szekvenálás olyan biokémiai módszer, amelyet a DNS-t alkotó alapegységek, az úgynevezett nukleotidok sorrendjének megállapítására használnak.

A DNS szekvenciája határozza meg azt az örökletes genetikai információt, amely minden élő szervezet működésének alapprogramját adja).

A vizsgálat kimutatta, hogy a genomnak azokon a részein, amelyek a fehérjetermelést irányították, kevesebb volt a mutáció. Ez arra utal, hogy ezek a részek védettebbek.

Mint Zemin Zhang megjegyezte, vizsgálataik ugyan csupán egyetlen betegre korlátozódtak, és további kutatások szükségesek, ám ez az egy eset is szélesebb betekintést enged a betegség folyamatába.

Fokozza dohányzásellenes törekvéseit az Európai Bizottság

Fokozza dohányzásellenes törekvéseit, és a közeljövőben nyilvános konzultációt indít a dohánytermékekre vonatkozó irányelv felülvizsgálata érdekében az Európai Bizottság - olvasható az EU legfőbb végrehajtó testülete által csütörtökön közzétett nyilatkozatban.

A május 31-i Dohányzásmentes Világnaphoz időzített dokumentumban ismertették az Eurobarometer közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét, amely szerint nagyjából három európai közül egy dohányzik. John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos felhívta a figyelmet arra, hogy évente 650 ezer európai idő előtti elhalálozásához vezet a dohányzás. "Különösen aggódom a fiatalok körében tapasztalható magas dohányzási arány miatt. Európa nem nézheti tétlenül, hogy a jövő generációk füstbe fojtják egészségüket" - hangsúlyozta. A dohánytermékekre vonatkozó, jelenleg hatályban levő uniós irányelv 2001-ben született. Rendelkezik a maximális határértékekről a cigaretta nikotin- és kátránytartalmát illetően, kötelezi a termelőket egészségügyi figyelmeztető feliratok elhelyezésére a cigaretták csomagolásán.

A magasabb szintű egészségvédelem biztosítása érdekében a bizottság úgy tervezi, hogy 2011 második felében módosított irányelvtervezetet nyújt be, és ennek az előkészítése jegyében kíván nyilvános konzultációt indítani. Brüsszeli szándékok szerint az eddiginél is több információt kell adni a fogyasztónak, és különösen a fiatalok szemében kell csökkenteni a dohánytermékek vonzerejét. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott két új, figyelemfelkeltő kisfilm gyártásához és terjesztéséhez. E filmeket - amelyek főként a fiatalokhoz, illetve a nőkhöz szólnak - május 31-től Európa-szerte több mint 130 tévécsatornán fogják sugározni.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Húsvéti tojás Húsvéti tojás

Van néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

A tüdőrák genomikai eredete azoknál, akik soha nem dohányoztak

A kutatók a tüdőrák három altípusát azonosították azoknál, akik soha nem dohányoztak. Az eredmények elősegíthetik a tüdőrák pontosabb...

Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az...

Az otthon veszélyei: a harmadlagos dohányfüst

Az, hogy a dohányzás gyakorlatilag minden szervünket közvetve károsítja, mindenki számára nyilvánvaló. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy a...

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen szálban

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000...

Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a...

Tévhitek és cáfolatok a dohányzással kapcsolatban

Számos olyan állítással találkoztunk már, melyeket dohányos személyek hangoztatnak, dohányos mivoltukat, illetve a leszokás mellőzését...

Miben segíthet egy betegklub a tüdődaganatosoknak?

A Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban működő Harcosok Klubja a tüdőrákbetegek és hozzátartozóik rendszeres összejövetele, minden...

A tüdőrák diagnózisa

A tüdőrák gyanújának felvetődése után igazolni kell a daganat jelenlétét, meg kell határozni annak kiterjedését és szövettani típusát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.