A brokkoli csökkenti a tüdőrák kialakulásának esélyét

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

Azok a dohányzók, illetve cigarettáról már leszokottak esetében, akik sok brokkolit és egyéb keresztesvirágú zöldséget fogyasztanak, kisebb a tüdőrák kialakulásának kockázata - állítják a Buffalói Roswell Park Rákkutató Intézet kutatói.

A tüdőrák kialakulásának kockázatát leginkább a dohányzásról való leszokással csökkenthetjük, ám emellett a kutatók minél több brokkoli, karfiol, káposzta és kelkáposzta fogyasztását javasolják, lehetőleg nyersen. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a zöldségfélék megóvnának bárkit is a tüdőráktól, de az tény, hogy a bennük található izotiocianátnak rákprevenciós hatása van.

Dr. Li Tang és munkatársai 948 tüdőrákos beteget és 1743 nem beteg embert kérdeztek meg dohányzási-, zöldség-és gyümölcsfogyasztási szokásaikról. A vizsgálat eredménye alapján a dohányzók, és különösen a már arról leszokottak körében a nagyobb mennyiségű keresztesvirágú zöldségfogyasztás kisebb tüdőrákos megbetegedés kockázattal jár.

A Dr. Tang által végzett kutatás során a leggyakrabban fogyasztott keresztesvirágú zöldségek a brokkoli, káposzta és karfiol voltak. Javasolt ezeknek nyersen való fogyasztása, mivel melegítés hatására károsodnak az izotiocianát aktiválásáért felelős enzimek.

Mindez persze nem garantált csodaszer a tüdőrák ellen, ám a zöldségfogyasztás különben is jót tesz az egészségnek.

A brokkoliról már korábbi kutatások során is kimutatták, hogy nagymennyiségű fogyasztása hatásos a húgyhólyag- és prosztatarák megelőzésében.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos, forrás: WebMD)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.