• Precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében

    Dr. Pukoli Dániel
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel

    Az onkológia területén az elmúlt évtizedben megjelent új diagnosztikus és kezelési lehetőségek hatására a daganatok kezelésében szemléletváltás következett be: elkezdődött a személyre szabott daganatterápia kora, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    A klasszikus tumorterápia alapját a daganat elhelyezkedése, annak kiterjedtsége, valamint a tumor szövettani összetétele képezte, azonban az elmúlt évek felfedezései gyökeresen megváltoztatták ezt a szemléletet. Kiderült ugyanis, hogy az azonos helyen kialakuló, akár azonos szövettani képet mutató ráktípusok számos további alcsoportra oszthatók fel molekuláris összetételük alapján.

    Számos tumortípus mellett így van ez a tüdőrákok esetén is

    A korrekt diagnózis felállításához, valamint a terápiás terv kialakításához számos vizsgálatra van szükség: elsősorban képalkotó vizsgálatokra a tumor kiterjedtségének megállapításához, szövettani vizsgálatokra a tumor szövettani besorolásához, valamint mindezek mellett napjainkban elsősorban az ún. nem kissejtes tüdőrák esetén a molekuláris diagnosztika is fontos részét képezi a kivizsgálásnak.

    A multidiszciplináris daganatterápia a sebészi eltávolítást, sugárterápiát, valamint a kemoterápiát foglalja magában, melyek mellett ma már a molekuláris sajátosságokon alapuló célzott és/vagy immunterápia (a szervezet saját immunrendszerét aktiváló gyógyszerek) is rendelkezésre állnak. A célzott terápiás szereket egyes esetekben önmagukban, vagy más terápiás módszerek kiegészítéseként is alkalmazhatják a tumor fajtájának, stádiumbeosztásának és a beteg klinikai állapotának függvényében. Mind a célzott, mind az immunterápiás szerek alkalmazhatók önmagukban, vagy kombinációs terápia részeként hagyományos kemoterápiás szerekkel együtt.

    Hirdetés

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak tüdőrák esetén?

    A rosszindulatú tüdőtumorokat szövettani felépítésük alapján alapvetően két csoportra osztjuk: kissejtes, és nem kissejtes tüdődaganatokat különböztetünk meg, melyek közül a nem kissejtes típus további szövettani alcsoportokra bontható.

    Míg a kissejtes tüdőrák elsődleges kezelése napjainkban is a sebészi eltávolítás, elsődleges ellátása alapvetően a citotoxikus kemoterápia, ritka, kivételesen korai stádiumban felismert esetekben a műtét, a nem-kissejtes esetekben elsődlegesen a lokoregionális ellátás (műtét és sugárterápia) nyújt gyógyulási lehetőséget, ma már lehetőség van a molekuláris genetikai diagnosztikán alapuló célzott terápiás szerek alkalmazására, akár elsőként választandó szerként is előrehaladott vagy áttétes esetekben.

    A különböző típusú tüdőtumorok vizsgálata során rájöttek, hogy a daganatok jelentős részében azonosíthatóak ún. ’driver’ (irányító) mutációk, melyek a daganat kialakulásáért felelősek, és ezeket megcélozva különböző terápiás szerekkel hatékonyabbá lehet tenni a daganatok elleni küzdelmet – ez képezi a személyre szabott terápia alapját.

    A tüdőrákok esetén az EGFR-mutációk állnak leggyakrabban a daganat kialakulásának hátterében, melyek azonosítása esetén hazánkban kétféle törzskönyvezett célzott terápiás szer, ún. EGFR-gátló is rendelkezésre áll. Jelenleg első, második és harmadik generációs EGFR-gátlók állank rendelkezésre, melyek alkalmazását a molekuláris profil és a gátlómutációk jelenléte - melyek akár a kezelés során is kialakulhatnak - határozza meg, illetve első, második és harmadik vonalban is adhatók.

    Az EGFR mutációk mellett több olyan gén is ismert, melyek tüdőrák esetén a tumor kialakulásáért felelhetnek, ilyenek a HER2, BRAF, KRAS, MET, KIT, ROS1, RET, FGFR1, NRG1, és az EML4/ALK. Ezen mutációk esetében az Európában törzskönyvezett szerek hazánkban is elérhetők, többnyire egyedi méltányossági finanszírozás keretében, illetve a törzskönyvi indikációtól eltérő esetekben javallaton túli alkalmazás előzetes engedélyezés alapján.

    Az egyes mutációk vizsgálata nem csak a terápia megválasztása, de a betegség prognózisának, valamint a várható terápiás hatás megjóslása érdekében is fontos lehet. Nem kissejtes tüdőrák molekuláris diagnosztikájának például a KRAS mutációk vizsgálata is részét képezi, mert a KRAS génben azonosított mutáció esetén az EGFR-gátló szerek várhatóan hatástalanok lesznek.

    Napjainkban tehát a klasszikus onkológiai terápia helyét elkezdte átvenni az ún. precíziós onkológia, mely a daganatok molekuláris felépítésének vizsgálatán keresztül lehetővé teszi a célzott, személyre és a daganat sajátosságaira szabott tumorterápia megválasztását, ezzel lehetőséget teremtve a daganatos betegek számára a hosszabb túlélés, vagy akár a gyógyulás biztosabb elérésére.

    Hazánkban precíziós onkológiai vizsgálatokat csak bizonyos feltételek mellett finanszírozza az egészségbiztosító. A célzott és immunterápiás lehetőségek egy csoportja befogadott és a mindennapi klinikai gyakorlatban elérhető, míg más esetekben, főleg javallaton túli alkalmazás esetén egyedi méltányossági finanszírozási konstrukcióban állnak rendelkezésre. Minden beteg esetében hangsúlyozni kell a klinikai gyógyszer vizsgálatokban történő részvétel lehetőségét, miáltal újabb, olyan korszerű készítmények vagy kombinációs kezelési lehetőségekhez juthatnak, melyek majd esetleg évek múltán lesznek a mindennapi gyakorlat részei.

    Olvasson tovább! Hogyan érhetőek el a személyre szabott rákterápiák?

    Dr. Pukoli DánielForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pukoli Dániel

     

    Forrás:

    Shim HS, Choi YL, Kim L, et al. Molecular Testing of Lung Cancers. J Pathol Transl Med. 2017;51(3):242–254. doi:10.4132/jptm.2017.04.10

    https://mutacio.hu/terapias-jelentosegu-mutacio-vizsgalatok/

    http://medicalonline.hu/tudogyogyaszat/cikk/celzott_biologiai_kezeles__uj_lehetosegek

    Módosítva: 2020.05.29 09:36, Megjelenés: 2020.05.29 09:36
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    Precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében

    Az onkológia területén az elmúlt évtizedben megjelent új diagnosztikus és kezelési lehetőségek hatására a daganatok kezelésében szemléletváltás következett be: elkezdődött a személyre szabott daganatterápia kora, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Precíziós onkológia a melanoma kezelésében

    A rosszindulatú festéksejtes bőrrák, vagyis a melanoma előfordulása világszerte évről évre növekszik, és sokszor késői felfedezése miatt terápiája gyakran kihívás elé állítja az orvosokat. Mint az onkológia sok más területén, a melanomák kezelésében is forradalmi változást hozhat az új, személyre szabott terápiás szemlélet, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Precíziós onkológia az emlőrák kezelésében

    Az elmúlt évtizedekben az onkológia területén végbemenő szemléletváltás következtében az emlődaganatok kezelésében a klasszikus terápiás módszerek mellett egyre nagyobb szerepet kap a személyre szabott terápia, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Precíziós onkológia a vastagbélrák kezelésében

    Az onkológia területén jelentős szemléletváltás következett be az elmúlt években, melynek következtében a vastagbélrák kezelésében is egyre nagyobb szerepet kap a személyre szabott terápia, melyet más néven precíziós onkológiának is nevezünk.

    Tüdőáttétek tünetei és felismerésük

    Tüdőáttét (tüdőmetasztázis (metastasis)) kifejezésen azokat a rosszindulatú daganatokat értjük, amiknek a keletkezési helye nem a tüdőben van, hanem más szervből-szövetből indulnak ki, de a daganat nyirokutakon vagy véráramban történő terjedésével másodlagos daganatgócokat (áttéteket) alakítanak ki a tüdőben.

    Precíziós onkológia: elkerülhetőek a fölösleges kezelések?

    A daganat gyógyításának új ága azt térképezi fel, hogy a páciens számára a nála jelen lévő génhiba alapján mi a legoptimálisabb kezelési stratégia, ráadásul személyre szabottan. De mit érdemes tudni róla? A témában dr. Baki Márta onkológussal beszélgettünk.

    Mentsük meg a férfiakat!

    A fiatal és munkaképes korú (15-64 éves) európai férfiak – a nőkhöz képest – kétszer nagyobb gyakorisággal vesztik életüket idő előtt, s ezért jelentős mértékben a daganatos betegségek felelősek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Online konzultáció az OncoLogic-nál
    A személyre szabott kezelési tervet mesterséges intelligencia segítségével dolgozzák ki.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások