Refluxbetegség: már gyermekkorban is?

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Nyelőcső (gastrooesophagealis) refluxon (GER) a gyomortartalom nyelőcsőbe áramlását értjük. A gyomortartalom visszafelé áramlása a nyelőcső bizonyos szakaszáig terjed, de akár hányásig is fokozódhat.

A reflux normális, élettani jelenség, mely egészséges csecsemőkben, gyermekekben, felnőttekben is előfordul, naponta többször, főként étkezések után jelentkezik, és rövidebb ideig tart, mint 3 perc.

A fenti, egyszerű refluxos történésektől el kell különíteni a gastrooesophagealis refluxbetegséget (GERD), amelynek során a gyomortartalom visszaáramlása irritálja vagy károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját gyulladást, felmaródást okozva, mely emésztőszervi vagy egyéb szervek működésében jelentkező tünetekben, panaszokban, akár szövődményekben nyilvánulhat meg.

A reflux tünetei

A tünetek feloszthatók a nyelőcsőhöz kapcsolódókra és az attól eltérőkre, az utóbbi a reflux betegség úgynevezett extra-oesophagealis megjelenése. Különösen igaz ez a gyermekkora, amikor a tünetek nem típusos emésztőszerviek (gyomorégés, savas íz érzése a garatban), hanem tüdőgyógyászati, kardiológiai, fül-orr-gégészeti, neurológiai és a fogászati betegségek formájában jelennek meg.

A gyermektüdőgyógyász a visszatérő krupposok között, illetve a terápiára nem reagáló, asztmatikus panaszokkal jelentkező gyermekek között találkozik leggyakrabban refluxbeteggel, de pl. a csecsemőkori légzéskimaradás, visszatérő hörghurutok, ismétlődő tüdőgyulladások, krónikus arcüreggyulladások, középfülgyulladások, orrdugulás és a fogzománc savas eróziója hátterében is sok esetben kimutatható gastrooesophagealis refluxbetegség. Nagyon fontos, hogy ne csak emésztőszervi tünetek, hanem egyéb tünetek esetén is gondoljunk GERD-re, különösen akkor, ha családi halmozódás is tapasztalható.

Bővebben Meglepő ok a torokfájás mögött

A GERD felismerése az egyes kórképek hátterében azért is nagy jelentőséggel bír, mert a diagnózis felállítása nem jelent nagy megterhelést a beteg számára, és a betegség kezelése az esetek nagy részében gyógyszeresen megoldható.

Diagnózis

A diagnózis felállítása gyermek-gasztroenterológus feladata, aki részben a kórtörténet, részben eszközös vizsgálatok (nyelőcső 24 órás pH-mérés, oesophago-gastroscopia) segítségével jut el a diagnózishoz. A nyelőcső 24 órás pH mérése során egy, a gyomor-nyelőcső határra levezetett vékony szonda méri a nyelőcsőben a pH értékét. A lehelyezés minimális kellemetlenséggel jár, a mérés 24 órán keresztül tart, a mért adatok holterben tárolódnak, melyek részletes elemzése komputeresen történik. Amennyiben az ún. reflux epizódok száma, időtartama egy bizonyos határértéket felülmúl, kimondható a GERD diagnózisa.

A diagnosztika új módszere a nyelőcső pH-impedancia vizsgálat, mely nem csupán az eddigi gyakorlat szerinti pH-méréssel detektálható savas refluxot mutatja ki, hanem a nyombélből a nyelőcsőbe történő epés nedv, gáz, folyadék, vagy szilárd halmazállapotú tartalom nyelőcsőbe való feljutását, továbbá a savas gőz feláramlását is.

A reflux kezelése

A pontos diagnózis felállítását követően kerül sor a nem gyógyszeres, szükség esetén a gyógyszeres kezelésre. A nem gyógyszeres kezelések főként életmódbeli, táplálkozási tanácsok melyek közül a pozícionálás (étkezések utáni függőleges testhelyzet, ágyvég feji végének megemelése) a reflux-diéta említhető. Utóbbi az ételek, italok gondos megválogatásán alapul (pl. savas, szénsavas, csípős, fűszeres ételek, italok, az esti túlzott folyadékbevitel kerülése), így csökkentve a refluxos epizódok számát.

A gyógyszeres kezelés folyamatos, általában 2-3 hónapig tartó szájon keresztül beadható kezelést jelent, melyek részben a gyomor ürülését fokozzák, részben a nyelőcső alsó záróizmának működését támogatják, valamint a gyomorsav termelés csökkentését célozzák. Legtöbb gyógyszer a tünetek, panaszok javulásával csökkenthető, vagy elhagyható, és csak ritkán van szükség műtéti beavatkozásra.

A GERD egyszerűen diagnosztizálható, jól kezelhető betegség gyermekkorban. Főként a visszatérő, terápiára nehezen, vagy nem reagáló légúti panaszok esetében kell gondolni a betegségre, mert ha a tünetek hosszasan fennállnak, maradandó emésztő- és légzőszervi elváltozások (pl. nyelőcső hegesedés, krónikus gége-, hörgőbetegség) alapja lehet. Ha felmerül a gyanú, akár emésztőszervi, akár nem emésztőszervi panaszok alapján, pontos kivizsgálás és mihamarabbi kezelés szükséges, a tünetmentesség elérése, illetve a teljes gyógyulás érdekében.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben Dr. Szigeti Katalin várja gasztroenterológiai magánrendelésén az említett panaszokkal rendelkező gyermekeket. Bejelentkezés ide kattintva!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Dr. Bánfi Andrea PhD, tüdőgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
svabhegy.eu

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Életmódtanácsok refluxos betegeknek

Sok időre és türelemre van szükség, hogy a mindennapokban kiegyensúlyozottak tudjunk maradni, leküzdhessük a stresszt és megelőzzük annak minden...

A kezeletlen reflux szövődményei

A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a...

Refluxbetegség gyermekkorban

A reflux a gyomor savas tartalmának a nyelőcső felé történő visszaáramlása. Ez naponta néhány alkalommal egészséges emberekben is előfordul, ám...

Hogyan állapítja meg orvosa a...

Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő...

A refluxbetegség várható kimenetele

A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem...

A refluxbetegség

A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és...

Reflux mellett szabad sportolni?

Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a...

Refluxos panaszaim vannak. Szükséges...

A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.