Refluxbetegség gyermekkorban

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A reflux a gyomor savas tartalmának a nyelőcső felé történő visszaáramlása. Ez naponta néhány alkalommal egészséges emberekben is előfordul, ám ha ez gyakori és erőssé válik, az már kóros lehet.

A reflux téma cikkei
10/1 A reflux betegség
10/2 Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?
10/3 Mi hajlamosít a reflux kialakulására?
10/4 Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?
10/5 A reflux kezelési lehetőségei
10/6 Amit Ön is megtehet a reflux ellen
10/7 A reflux diéta alapelvei
10/8 A kezeletlen reflux szövődményei
10/9 A terhesség és a reflux
10/10 Refluxbetegség gyermekkorban

A csecsemőkori reflux és annak tünetei

A kis csecsemőkben gyakran észlelünk az első hónapokban bukást, esetleg egy-egy hányást. Az egészséges csecsemők 40%-ában előfordul táplálékvisszacsorgás, ez idővel többnyire magától elmúlik. Amíg ez kis mértékű, nem okoz súlygyarapodási zavart vagy légzési gondokat, nem igényel különösebb kivizsgálást.

A súlyosabb eseteknél a hányogató, bukós csecsemő rosszul gyarapszik, sírós, nyűgös, vérszegény lehet. Gyakori légúti hurutok jellemzőek, köhög, rekedt, félrenyelések alakulnak ki. Utóbbi miatt akár légzéskimaradás is felléphet. Időnként jellemző lehet a gyermek egy hátrafeszített nyakkal jellemezhető, bizarr testtartása is.

A csecsemőkori reflux hátterében nagyon sokszor tehéntej-allergia áll. Statisztikák szerint akár 43%-ban is ez az ok, így a reflux mellett érdemes a tejallergiával kapcsolatos tünetekre is figyelni.

Ez is érdekelheti Hogyan szoptassuk refluxos gyermekünket?

Reflux nagyobb gyermekek esetében

Óvodás korban a refluxos gyermekre, a visszatérő hányások jellemzőek. Nagyobb gyermekek már panaszolják, hogy savas felböfögéseik vannak, gombócot éreznek a torkukban. A lehelet jellemzően bűzös szokott lenni, gyakran a fogak is rossz állapotban vannak.Visszatérő, vagy állandósuló rekedtség, gyomortáji égő fájdalom lehet jelen, de előfordul az is, hogy mellkasi, a szegycsont mögötti fájdalmat panaszolnak.

Ha nagyon súlyos a savas visszacsorgás a nyelőcső felé, annak falán akár vérző fekélyek is megjelenhetnek, ilyenkor véres hányással is találkozhatunk.

Meglepő okok a torokfájás mögött

Gyermekeknél a reflux abban különbözik a felnőttekétől, hogy ritkábban tapasztalnak tipikus gyomorégési tüneteket illetve mellkasi fájdalmat. Ezek helyett általában torokfájás és gégegyulladás a leggyakoribb refluxos panasz a gyermekeknél.

A reflux kivizsgálása

A refluxbetegség diagnosztizálásában a panaszok összességének megismerése az első lépés, amiben nagy segítség a szülő pontos megfigyelése. Sokszor az első vizsgálat a gyermakkardiológiai, vagy tüdőgyógyászati vizsgálat és innen kerülnek a gyermekek a gastroenterológiai szakrendelésre.

A tüdőgyógyász tapasztalata

A gyermektüdőgyógyász a visszatérő krupposok között, illetve a terápiára nem reagáló, asztmatikus panaszokkal jelentkező gyermekek között találkozik leggyakrabban refluxbeteggel, de pl. a csecsemőkori légzéskimaradás, visszatérő hörghurutok, ismétlődő tüdőgyulladások, krónikus arcüreggyulladások, középfülgyulladások, orrdugulás és a fogzománc savas eróziója hátterében is sok esetben kimutatható gastrooesophagealis refluxbetegség.

Dr. Bánfi Andrea PhD, tüdőgyógyász, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ultrahang vizsgálattal megfigyelhető a visszacsorgás a nyelőcső felé, ám ez inkább csak kicsiken alkalmazható módszer. Nagyobb gyermekek esetében diagosztikus értékű lehet az, ha savcsökkentő gyógyszerek adásakor tünetmentesség alakul ki.

Ha pontosabb diagnózishoz akarunk jutni, egy speciális, vékony szondát levezetnek a nyelőcső alsó szakaszára. A szonda végén a savasságot (pH) mérő szerkezet van. A műszer rögzíti a 24 óra alatt észlelt pH értékeket, és ebből következtetni lehet a betegségség súlyossági fokára.

Nyelőcsőtükrözést vagy egyéb vizsgáló módszereket ritkábban végeznek, csak indokolt esetben. Ezzel az esetleges fekélyeket, kialakult szűkületeket lehet pontosan kimutatni.

Hogyan kezelhető a reflux gyermekeknél?

Csecsemő esetén célszerű átmenetileg tehéntej-mentes étrendet tartani. Ha ez áll a probléma hátterében, akkor a panaszok 1-2 nap alatt csökkenni fognak. A tápszer, vagy anyatej sűrítése is csökkentheti a refluxos tüneteket. Erre speciális antireflux tápszerek, vagy anyatejsűrítők kaphatóak.

Fektetéskor a bal oldalra fektessük a gyereket, és a fejvéget emeljük meg a matrac alá helyezett pléddel.

A nagyobb gyermekeknél gyógyszereket, savcsökkentőket alkalmaznak, de a táplálkozási szokások átalakítása, az életmód megváltoztatása is segíthet a refluxon. A túlsúlytól való megszabadulás (a reflux szorosan összefügg a gyermekkori elhízással), a fűszeres ételek és a csokoládé kerülése előnyös, és ajánlott, hogy gyakori kisebb étkezések váltsák fel a három főétkezést.

Nagyon ritkán, amikor egyéb terápiás próbálkozások nem segítenek, sebészeti kezelés is szóba jöhet. Ennek során megerősítik a nyelőcső alsó záróizmát a további reflux elkerülése érdekében.

A refluxbetegség, mint látható, minden életkorban előforduló, gyakori betegség. Gyanú esetén gasztroenterológus segítségét érdemes kérni, aki diagnosztizálja a betegséget, és beállítja a megfelelő kezelést. Az esetek nagy részében idővel a gyógyszer is elhagyható.

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.