• Refluxbetegség: már gyermekkorban is?

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Nyelőcső (gastrooesophagealis) refluxon (GER) a gyomortartalom nyelőcsőbe áramlását értjük. A gyomortartalom visszafelé áramlása a nyelőcső bizonyos szakaszáig terjed, de akár hányásig is fokozódhat.

    A reflux normális, élettani jelenség, mely egészséges csecsemőkben, gyermekekben, felnőttekben is előfordul, naponta többször, főként étkezések után jelentkezik, és rövidebb ideig tart, mint 3 perc.

    A fenti, egyszerű refluxos történésektől el kell különíteni a gastrooesophagealis refluxbetegséget (GERD), amelynek során a gyomortartalom visszaáramlása irritálja vagy károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját gyulladást, felmaródást okozva, mely emésztőszervi vagy egyéb szervek működésében jelentkező tünetekben, panaszokban, akár szövődményekben nyilvánulhat meg.

    Hirdetés

    A reflux tünetei

    A tünetek feloszthatók a nyelőcsőhöz kapcsolódókra és az attól eltérőkre, az utóbbi a reflux betegség úgynevezett extra-oesophagealis megjelenése. Különösen igaz ez a gyermekkora, amikor a tünetek nem típusos emésztőszerviek (gyomorégés, savas íz érzése a garatban), hanem tüdőgyógyászati, kardiológiai, fül-orr-gégészeti, neurológiai és a fogászati betegségek formájában jelennek meg.

    A gyermektüdőgyógyász a visszatérő krupposok között, illetve a terápiára nem reagáló, asztmatikus panaszokkal jelentkező gyermekek között találkozik leggyakrabban refluxbeteggel, de pl. a csecsemőkori légzéskimaradás, visszatérő hörghurutok, ismétlődő tüdőgyulladások, krónikus arcüreggyulladások, középfülgyulladások, orrdugulás és a fogzománc savas eróziója hátterében is sok esetben kimutatható gastrooesophagealis refluxbetegség. Nagyon fontos, hogy ne csak emésztőszervi tünetek, hanem egyéb tünetek esetén is gondoljunk GERD-re, különösen akkor, ha családi halmozódás is tapasztalható.

    Bővebben Meglepő ok a torokfájás mögött

    A GERD felismerése az egyes kórképek hátterében azért is nagy jelentőséggel bír, mert a diagnózis felállítása nem jelent nagy megterhelést a beteg számára, és a betegség kezelése az esetek nagy részében gyógyszeresen megoldható.

    Diagnózis

    A diagnózis felállítása gyermek-gasztroenterológus feladata, aki részben a kórtörténet, részben eszközös vizsgálatok (nyelőcső 24 órás pH-mérés, oesophago-gastroscopia) segítségével jut el a diagnózishoz. A nyelőcső 24 órás pH mérése során egy, a gyomor-nyelőcső határra levezetett vékony szonda méri a nyelőcsőben a pH értékét. A lehelyezés minimális kellemetlenséggel jár, a mérés 24 órán keresztül tart, a mért adatok holterben tárolódnak, melyek részletes elemzése komputeresen történik. Amennyiben az ún. reflux epizódok száma, időtartama egy bizonyos határértéket felülmúl, kimondható a GERD diagnózisa.

    A diagnosztika új módszere a nyelőcső pH-impedancia vizsgálat, mely nem csupán az eddigi gyakorlat szerinti pH-méréssel detektálható savas refluxot mutatja ki, hanem a nyombélből a nyelőcsőbe történő epés nedv, gáz, folyadék, vagy szilárd halmazállapotú tartalom nyelőcsőbe való feljutását, továbbá a savas gőz feláramlását is.

    A reflux kezelése

    A pontos diagnózis felállítását követően kerül sor a nem gyógyszeres, szükség esetén a gyógyszeres kezelésre. A nem gyógyszeres kezelések főként életmódbeli, táplálkozási tanácsok melyek közül a pozícionálás (étkezések utáni függőleges testhelyzet, ágyvég feji végének megemelése) a reflux-diéta említhető. Utóbbi az ételek, italok gondos megválogatásán alapul (pl. savas, szénsavas, csípős, fűszeres ételek, italok, az esti túlzott folyadékbevitel kerülése), így csökkentve a refluxos epizódok számát.

    A gyógyszeres kezelés folyamatos, általában 2-3 hónapig tartó szájon keresztül beadható kezelést jelent, melyek részben a gyomor ürülését fokozzák, részben a nyelőcső alsó záróizmának működését támogatják, valamint a gyomorsav termelés csökkentését célozzák.  Legtöbb gyógyszer a tünetek, panaszok javulásával csökkenthető, vagy elhagyható, és csak ritkán van szükség műtéti beavatkozásra.

    A GERD egyszerűen diagnosztizálható, jól kezelhető betegség gyermekkorban. Főként a visszatérő, terápiára nehezen, vagy nem reagáló légúti panaszok esetében kell gondolni a betegségre, mert ha a tünetek hosszasan fennállnak, maradandó emésztő- és légzőszervi elváltozások (pl. nyelőcső hegesedés, krónikus gége-, hörgőbetegség) alapja lehet. Ha felmerül a gyanú, akár emésztőszervi, akár nem emésztőszervi panaszok alapján, pontos kivizsgálás és mihamarabbi kezelés szükséges, a tünetmentesség elérése, illetve a teljes gyógyulás érdekében.

    A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben Dr. Szigeti Katalin várja gasztroenterológiai magánrendelésén az említett panaszokkal rendelkező gyermekeket. Bejelentkezés ide kattintva!

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Dr. Bánfi Andrea PhD, tüdőgyógyász
    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    svabhegy.eu

    Módosítva: 2016.12.07 11:25, Megjelenés: 2016.12.07 11:25
   • Cikkajánló

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    A száraz bőr okai

    A száraz bőr okai

    Dr. Bodnár Edina

    Számos ok állhat a háttérben. Melyek ezek? Mit tehet a kellemetlen panasz ellen?

    Meglepő ok a torokfájás mögött

    A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut az élelmiszer a gyomorba, és a nyelőcső végén található egy izom, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom, melynek feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    A refluxbetegség hajlamosító tényezői

    Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül következik be. A kórkép kialakulásához a nyelőcsövet védő (ún. defenzív) és a gyomorból a nyelőcsőbe kerülő károsító (ún. agresszív) faktorok egyensúlyának felbomlása vezet.

    A refluxbetegség várható kimenetele

    A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.

    Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

    A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

    A refluxbetegség

    A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.

    A refluxbetegségről kicsit másképpen

    A refluxbetegség fogalma az utóbbi évtizedekben vált közismertté. A nyugati világban manapság minden harmadik-negyedik felnőtt szenved a változatos tünetektől.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.