Refluxbetegség: már gyermekkorban is?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent: 2016.12.07.

Nyelőcső (gastrooesophagealis) refluxon (GER) a gyomortartalom nyelőcsőbe áramlását értjük. A gyomortartalom visszafelé áramlása a nyelőcső bizonyos szakaszáig terjed, de akár hányásig is fokozódhat.

A reflux normális, élettani jelenség, mely egészséges csecsemőkben, gyermekekben, felnőttekben is előfordul, naponta többször, főként étkezések után jelentkezik, és rövidebb ideig tart, mint 3 perc.

A fenti, egyszerű refluxos történésektől el kell különíteni a gastrooesophagealis refluxbetegséget (GERD), amelynek során a gyomortartalom visszaáramlása irritálja vagy károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját gyulladást, felmaródást okozva, mely emésztőszervi vagy egyéb szervek működésében jelentkező tünetekben, panaszokban, akár szövődményekben nyilvánulhat meg.

A reflux tünetei

A tünetek feloszthatók a nyelőcsőhöz kapcsolódókra és az attól eltérőkre, az utóbbi a reflux betegség úgynevezett extra-oesophagealis megjelenése. Különösen igaz ez a gyermekkora, amikor a tünetek nem típusos emésztőszerviek (gyomorégés, savas íz érzése a garatban), hanem tüdőgyógyászati, kardiológiai, fül-orr-gégészeti, neurológiai és a fogászati betegségek formájában jelennek meg.

A gyermektüdőgyógyász a visszatérő krupposok között, illetve a terápiára nem reagáló, asztmatikus panaszokkal jelentkező gyermekek között találkozik leggyakrabban refluxbeteggel, de pl. a csecsemőkori légzéskimaradás, visszatérő hörghurutok, ismétlődő tüdőgyulladások, krónikus arcüreggyulladások, középfülgyulladások, orrdugulás és a fogzománc savas eróziója hátterében is sok esetben kimutatható gastrooesophagealis refluxbetegség. Nagyon fontos, hogy ne csak emésztőszervi tünetek, hanem egyéb tünetek esetén is gondoljunk GERD-re, különösen akkor, ha családi halmozódás is tapasztalható.

Bővebben Meglepő ok a torokfájás mögött

A GERD felismerése az egyes kórképek hátterében azért is nagy jelentőséggel bír, mert a diagnózis felállítása nem jelent nagy megterhelést a beteg számára, és a betegség kezelése az esetek nagy részében gyógyszeresen megoldható.

Diagnózis

A diagnózis felállítása gyermek-gasztroenterológus feladata, aki részben a kórtörténet, részben eszközös vizsgálatok (nyelőcső 24 órás pH-mérés, oesophago-gastroscopia) segítségével jut el a diagnózishoz. A nyelőcső 24 órás pH mérése során egy, a gyomor-nyelőcső határra levezetett vékony szonda méri a nyelőcsőben a pH értékét. A lehelyezés minimális kellemetlenséggel jár, a mérés 24 órán keresztül tart, a mért adatok holterben tárolódnak, melyek részletes elemzése komputeresen történik. Amennyiben az ún. reflux epizódok száma, időtartama egy bizonyos határértéket felülmúl, kimondható a GERD diagnózisa.

A diagnosztika új módszere a nyelőcső pH-impedancia vizsgálat, mely nem csupán az eddigi gyakorlat szerinti pH-méréssel detektálható savas refluxot mutatja ki, hanem a nyombélből a nyelőcsőbe történő epés nedv, gáz, folyadék, vagy szilárd halmazállapotú tartalom nyelőcsőbe való feljutását, továbbá a savas gőz feláramlását is.

A reflux kezelése

A pontos diagnózis felállítását követően kerül sor a nem gyógyszeres, szükség esetén a gyógyszeres kezelésre. A nem gyógyszeres kezelések főként életmódbeli, táplálkozási tanácsok melyek közül a pozícionálás (étkezések utáni függőleges testhelyzet, ágyvég feji végének megemelése) a reflux-diéta említhető. Utóbbi az ételek, italok gondos megválogatásán alapul (pl. savas, szénsavas, csípős, fűszeres ételek, italok, az esti túlzott folyadékbevitel kerülése), így csökkentve a refluxos epizódok számát.

A gyógyszeres kezelés folyamatos, általában 2-3 hónapig tartó szájon keresztül beadható kezelést jelent, melyek részben a gyomor ürülését fokozzák, részben a nyelőcső alsó záróizmának működését támogatják, valamint a gyomorsav termelés csökkentését célozzák. Legtöbb gyógyszer a tünetek, panaszok javulásával csökkenthető, vagy elhagyható, és csak ritkán van szükség műtéti beavatkozásra.

A GERD egyszerűen diagnosztizálható, jól kezelhető betegség gyermekkorban. Főként a visszatérő, terápiára nehezen, vagy nem reagáló légúti panaszok esetében kell gondolni a betegségre, mert ha a tünetek hosszasan fennállnak, maradandó emésztő- és légzőszervi elváltozások (pl. nyelőcső hegesedés, krónikus gége-, hörgőbetegség) alapja lehet. Ha felmerül a gyanú, akár emésztőszervi, akár nem emésztőszervi panaszok alapján, pontos kivizsgálás és mihamarabbi kezelés szükséges, a tünetmentesség elérése, illetve a teljes gyógyulás érdekében.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Dr. Bánfi Andrea PhD, tüdőgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban

A gyerekek esetében gyakrabban ütheti fel a fejét baktérium okozta fertőzés. Az orvos ilyenkor antibiotikumok szedését javasolja, amelynek használata...

A reflux diéta alapelvei

A refluxbetegségre jellemző tünetek - gyomorégés, rekedtség, köhögés - gyakran közvetlenül étkezés után vagy lefekvéskor jelentkeznek...

A refluxbetegség várható kimenetele

A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem...

A refluxbetegség

A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és...

Hanyagtartás és a gyermekkori gerincferdülés megelőzése

A hanyagtartás a hibás testtartás és a mozgáshiány következtében alakulhat ki. Magában a gerincoszlopban eleinte nem mutatható ki elváltozás, de...

A reflux tüneteit enyhítő ételek

Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor...

A rekeszsérv tünetei és típusai

A rekeszsérv (hiatus hernia vagy hernia diaphragmatica) az az állapot, amikor a gyomor a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom (diaphragma)...

Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.