Ne idealizáljuk túlságosan a karácsonyt!

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A karácsonynak kötelező mindenképpen mézes-mázas boldogságban telnie? Nem feltétlenül, éppen ellenkezőleg: az erőltetett jókedv és boldogság végtelen szomorúságba és depresszióba csaphatnak át. A pszichiáterek mindenkit lebeszélnek az ünnep idealizálásáról.

A nyomás, hogy a karácsonyi napokat mindenképpen boldogan kell töltenünk, oda vezethet, hogy az ünnep végül gyászos, depressziós hangulatban telik „Minél nagyobb elvárásaink vannak az ünneppel kapcsolatban, annál nagyobb annak is a valószínűsége, hogy közben elégedetlenek leszünk” - mondja Christa Roth-Sackenheim, a Német Pszichiáterek Szakszövetségének egyik vezetője.

"Ne idealizáljuk a karácsonyt!"

„Éppen ilyen megfontolásból tanácsos, hogy ne idealizáljuk a karácsonyt. Ha ugyanis túlzott erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy minden klappoljon, és másoknak kedvezzünk, csak magunkat hozzuk stresszes helyzetbe” – teszi hozzá a szakértő.

Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?
Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról.
Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?>>

Emellett nagyon fontos, hogy az embereket, akikkel az ünnepi napokat töltjük, fogadjuk el olyannak, amilyenek.

Ilyenkor a sztorizgatás oldott hangulatot teremthet: „a régi szép időkre való közös emlékezés növeli az összetartozás érzését, még akkor is, ha a szomorú emlékek esetleg melankolikussá is tehetik a beszélgetőtársakat” – mondja a pszichiáter.

Az egyedül élők számára, vagy akiknek nincs lehetőségük családjuk körében tölteni az ünnepnapokat, ajánlatosabb nem az otthon ürességében, magányosan karácsonyozniuk, hanem már az ünnep előtt végiggondolni azokat a lehetőségeket, amelyekkel élve társaságban lehetnek” – tanácsolja Roth-Sackenheim.

A másokkal való társas kapcsolat megléte ugyanis az egyik legfontosabb feltétele az emberi elégedettségnek és harmóniának.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.