Hormonzavar is okozhatja az ünnepek utáni depresszív hangulatot

szerző: dr. Békési Gábor PhD, endokrinológus, pajzsmirigy specialista - Endokrinközpont
megjelent: 2023.01.09.

Az ünnepek legtöbbször felfokozott hangulatban telnek, az emberek általában ekkor tele vannak élményekkel, hiszen mennek a rég nem látott rokonokhoz, barátokhoz. Azonban, ahogy elmúlik ez az időszak, sokan mélabússá válnak, depresszív hangulat uralkodik el rajtuk.

Ha ez idővel elmúlik, úgy nincs ok aggodalomra, ám ha megmarad, ne csak pszichés problémára, hanem hormonzavarra is gyanakodjon! Hogy milyen endokrin zavarok okozhatják, arról dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, pajzsmirigy specialistája beszélt.

Ünnepek utáni depresszió

Az ünnepi időszak lecsengése után sokan letargikus hangulatba kerülnek, nehezebben boldogulnak a mindennapokban, nem megy könnyen a visszazökkenés. Ezt angolul “holiday blues”-nak nevezik, ami ünnepek utáni depressziónak felel meg. Néhány ember számára az ünnepi szezon vége nagy megkönnyebbülést jelent, hiszen a családi összejövetel is lehet stresszforrás, ráadásul a karácsony pénzügyileg, fizikailag és érzelmileg is kimerítő időszak.

A Mentális Betegségek Elleni Nemzeti Szövetség (National Alliance on Mental Illness) felmérése szerint az emberek 64% -át érinti az ünnepi depresszió. Természetesen ez azokra is vonatkozhat, akiknek a karácsony pozitív és jó élményekkel teli, hiszen elmúltával a fokozott jókedvből hirtelen visszazuhannak a mindennapok szürkeségébe, ami szintén kiválthatja az apátiát.

Az ünnepek utáni depresszió tünetei igen hasonlóak a “sima” depresszió okozta panaszokhoz, beleértve a fáradtságot, a szomorúság, a magány érzését, a rossz hangulatot és a koncentrációs nehézségeket. A klinikai depresszióval ellentétben azonban az ünnepek utáni depresszió csupán rövid ideig tart.

Bár viszonylag kevés kutatás áll rendelkezésre ennek biológiai okáról, a mentálhigiénés szakértők általában egyetértenek abban, hogy az ünnepek utáni adrenalin zuhanás a felelős a szomorúság érzéséért.

Hormonzavar is okozhatja

A szakértők már régóta tudják, hogy szoros kapcsolatban van egymással a hormonális és a mentális állapotunk. Ha hormonális egyensúlyhiány lép fel, az komoly hatással van az egész szervezetre, mind testileg, mind pszichésen, így ekkor pszichológiai problémákat, például depressziót tapasztalhat az illető.

Ezek a hormonok befolyásolják a leginkább a hangulatot

Pajzsmirigy hormonok: a pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, amely nagy szerepet játszik test és a psziché egészségének megőrzésében. Pajzsmirigy alulműködés esetén igen gyakran fordulnak elő depressziós tünetek. A pajzsmirigy hormonjai ugyanis számos neurotranszmitter előállításában vesznek részt, beleértve a dopamint, a szerotonint és a GABA-t - ezek mindegyike részt vesz a hangulatszabályozásban. Depresszív zavarok akkor fordulnak elő, ha a mirigy túl kevés hormont termel (hypothyreosis, pajzsmirigy alulműködés), így a jó hangulatért felelős hormonok mennyisége is csökken.

DHEA: a dehidroepiandroszteron (DHEA) az agyban, a nemi mirigyekben és a mellékvesékben termelődő hormon. Szerepe (többek között) a kortizol szintjének csökkentése a szervezetben, valamint fokozza az energiaszintet, javítja a hangulatot, ráadásul növeli a zsírégetést és csökkenti az inzulinrezisztenciát.

Progeszteron/ösztrogén: optimális mennyiségben a progeszteron kiegyensúlyozott hangulatot (is) biztosít. Azonban, ha túl kevés van belőle, akkor ösztrogéndominancia lép fel, ami depresszióhoz, ingerlékenységhez, szorongáshoz, alvászavarokhoz vezethet.

Kortizol: A mellékvesék által termelt kortizolt stresszhormonként is emlegetik, hiszen feszültség esetén megemelkedik a szintje. A kortizol normál mennyiségben egészséges, hiszen a stresszel való megküzdésünket támogatja. Amennyiben a kortizol szintje tartósan megemelkedik, akkor a mellékvese kifáradhat és kortizolhiány léphet fel, aminek az egyik fő megnyilvánulási formája a depresszió és a fáradtság.

Érezze magát ismét energikusnak és jó kedvűnek

Amikor hormonális egyensúlyhiány áll a szomorúság és az energiahiány mögött, az antidepresszánsok nem fogják tudni megfelelően helyrebillenteni a mentális egészséget. Éppen ezért első körben érdemes hormonvizsgálatot végeztetni, hogy kiderüljön, ha esetleg hormonzavar húzódik a probléma mögött. Ilyenkor antidepresszáns helyett az adott endokrin probléma megfelelő terápiája hozhatja meg a kellő eredményt - mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, hogy ez a legtöbb esetben gyógyszeres kezelést, hormonterápiát jelent.

Tovább Téli depresszió - Amikor minden nehezebben megy

(Forrás: Endokrinközpont)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív lett a HPV-teszt? Pozitív lett a HPV-teszt?

Mit mutat a nőgyógyászati lelet? Mire számítsunk? Mit tehetünk? (x)

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

Kerekedjünk felül a téli depresszión

Az új év kezdetének nem szabadna egy szomorú, magányos vagy stresszes időszaknak lennie, sokunk számára mégis az. Akaratlanul is ésszerűtlen...

A major depresszió

A depresszióról már mindenki hallott, mindenkinek van személyes élménye, vagy találkozott már depressziós emberrel. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy...

Téli depresszió - Amikor minden nehezebben megy

Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok...

Bipoláris zavar gyermek- és serdülőkorban

A 2000-es évek környékéig a bipoláris zavar diagnózist döntően felnőtt pszichiátriai esetekben alkalmazták, így gyerek- és serdülőkorúak...

Depresszió: Az örömtelenség (anhedónia) kezelése

Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Markáns lelki jelenségről van szó, melyet az...

Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is...

A napszaki ritmus és az időskor

Testünk működését belső biológiai óránk szabályozza, melynek központja az agyban található. Az itt termelődő anyagok egy 24-27 órás ritmus...

Az élettani napszaki ritmus és a depresszió kapcsolata - ok-okozati összefüggések

A depresszió kialakulásának számos oka van. Ezek közül cikkünkben részletesebben az élettani napszaki ritmus felborulása és a depresszió közti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.